ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαNASA James Webb Space Telescope: Έτοιμο για εκτόξευση;

NASA James Webb Space Telescope: Έτοιμο για εκτόξευση;

Μετά από πολλά χρόνια, η NASA έχει πλέον ολοκληρώσει επίσημα τις εργασίες για το περίφημο James Webb Space Telescope. Πρόκειται για το διάδοχο του Hubble Space Telescope και οι εργασίες γι’ αυτό είχαν αρχίσει ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, με το κόστος να έχει φτάσει τελικά τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Τώρα, όμως, είμαστε πλέον πολύ κοντά στην αποστολή του τηλεσκοπίου στο διάστημα. Ο διαστημικός οργανισμός ετοιμάζει το τηλεσκόπιο και η επόμενη στάση του θα είναι η French Guiana, απ’ όπου θα αφήσει πίσω του τη Γη για πάντα.

Δείτε επίσης: Hubble NASA: Επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη γαλαξιών χωρίς σκοτεινή ύλη

NASA James Webb Space Telescope

Το Hubble Telescope είχε μια απίστευτη πορεία και προσέφερε στους επιστήμονες σημαντικά δεδομένα, αλλά δεν έχει ακόμα “πολύ χρόνο ζωής”. Η τελευταία servicing αποστολή του Hubble πραγματοποιήθηκε το 2009 και τα προβλήματα γίνονται πιο συχνά. Μόλις πριν από λίγους μήνες το παρατηρητήριο βγήκε εκτός λειτουργίας λόγω διακοπής τροφοδοσίας. Το James Webb Space Telescope θα είναι σύντομα σε θέση να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε το Hubble, βλέποντας πιο μακρινά και λιγότερο φωτεινά αντικείμενα χάρη στα βελτιωμένα χαρακτηριστικά του.

Η NASA λέει ότι έχει ολοκληρώσει όλους τους τεχνικούς ελέγχους στα συστήματα του Webb και ότι το hardware του είναι έτοιμο. Το επόμενο βήμα είναι η ετοιμασία του για το θαλάσσιο ταξίδι του μέχρι το σημείο που θα γίνει η εκτόξευση (μέσω του πυραύλου Ariane 5 της ESA). Μετά την άφιξή του, οι ειδικοί θα το εξετάσουν για να διασφαλίσουν ότι ταξίδεψε με ασφάλεια μέχρι το σημείο εκτόξευσης. Οι ομάδες εδάφους θα τροφοδοτήσουν επίσης το James Webb Space Telescope με κάποια απαραίτητα χημικά στοιχεία που θα χρησιμοποιήσει για να διατηρήσει τη θέση του κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.

Δείτε επίσης: Το τηλεσκόπιο Hubble της NASA εντοπίζει σπάνιο ζευγάρι διπλών κβάζαρ

Η πολυπλοκότητα του συγκεκριμένου έργου ανέβασε το συνολικό κόστος 20 φορές πιο υψηλά από τα 500 εκατομμύρια δολάρια που πρότεινε η NASA το 1997. Το κόστος αυξήθηκε χρόνο με το χρόνο, με μια μικρή μείωση το τελευταίο διάστημα, κατά την ολοκλήρωση των εργασιών. Η ημερομηνία εκτόξευσης έχει επίσης αλλάξει πολλές φορές. Προς το παρόν, λέγεται ότι η NASA θα στείλει το James Webb Space Telescope στο διάστημα στα τέλη του 2021, αλλά δεν έχει αναφερθεί συγκεκριμένη ημερομηνία.

Δείτε επίσης: NASA Curiosity: Γιορτάζει τα 9 χρόνια στον Άρη με εντυπωσιακή πανοραμική εικόνα

Αφού φτάσει σε τροχιά, το Webb θα περιμένει εντολές από το έδαφος. Η NASA θα χρειαστεί αρκετές εβδομάδες για να συνδέσει τα συστήματα στο διαδίκτυο και να εκτελέσει δοκιμές και στη συνέχεια το Webb θα ξεκινήσει για το σημείο Sun-Earth Lagrange, γνωστό και ως L2. Σε αυτό το σημείο, σχεδόν ένα εκατομμύριο μίλια από τη Γη, θα μείνει για λίγους μήνες το τηλεσκόπιο. Εάν όλα πάνε όπως έχει προγραμματιστεί, το τηλεσκόπιο Webb θα είναι σε θέση να μας δώσει πολλά περισσότερα δεδομένα από το Hubble.

Πηγή: ExtremeTech

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS