ΑρχικήsecurityAntivirus software: Σας προστατεύει από την απειλή του ransomware;

Antivirus software: Σας προστατεύει από την απειλή του ransomware;

Οι ransomware επιθέσεις αυξάνονται σε ανησυχητικό βαθμό. Οι περισσότεροι από εμάς βασίζονται σε antivirus προγράμματα για να διατηρήσουμε τις συσκευές μας ασφαλείς από ιούς και να αμυνθούμε ενάντια στο ransomware. Κάθε λύση antivirus προστασίας παρέχει προστασία από το ransomware για να διατηρήσουμε τα προσωπικά μας δεδομένα ασφαλή. Αρκεί όμως μόνο αυτό; Μπορεί το antivirus software να προστατεύσει τα δεδομένα σας από την απειλή του ransomware;

Μπορεί ένα malware να παρακάμψει την προστασία από ransomware που παρέχεται από ένα antivirus;

Συνήθως, η δυνατότητα άμυνας ενάντια στο ransomware που παρέχεται από antivirus λύσεις είναι αρκετά αποτελεσματική.

Μπορείτε να επιλέξετε τους φακέλους / αρχεία που θέλετε να προστατεύσετε και το antivirus software διασφαλίζει ότι δεν θα πραγματοποιηθεί μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση ή τροποποιήσεις στους φακέλους. Μπορείτε επίσης να ρυθμίσετε το Windows Defender για να προστατεύσετε τον υπολογιστή σας από ransomware, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο προστατευμένου φακέλου. Μπορείτε να έχετε πρόσβαση στους προστατευμένους φακέλους σας μόνο από αξιόπιστες εφαρμογές.

Διαβάστε επίσης: Ποιο είναι το καλύτερο antivirus για το Android smartphone σας;

Antivirus
Antivirus software: Σας προστατεύει από την απειλή του ransomware;

Εκτός από αυτό, τα antivirus προγράμματα εφαρμόζουν έξυπνες τεχνικές για τον εντοπισμό ενός κακόβουλου προγράμματος ή οποιασδήποτε κακόβουλης δραστηριότητας στον υπολογιστή σας, για την καταπολέμηση του ransomware.

Φυσικά, υπάρχουν και άλλες προστασίες που καθιστούν την εμπειρία σας στο Διαδίκτυο ασφαλή και σας βοηθούν να διασφαλίσετε ότι δεν κατεβάζετε κάτι ύποπτο. Γενικά, κάθε antivirus πρόγραμμα παρέχει σταθερή προστασία από ransomware.

Ωστόσο, μια μελέτη του 2021 που πραγματοποίησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου και το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, επισημαίνει ότι ένα malware μπορεί να παρακάμψει αποτελεσματικά την ransomware προστασία και να «ξεγελάσει» το antivirus πρόγραμμα, για να αποφύγει τον εντοπισμό.

Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ποια antivirus software προϊόντα είναι ευάλωτα σε αυτό το ζήτημα, επομένως είναι σημαντικό να έχουμε κάποιες πληροφορίες σχετικά με το πώς μπορεί να συμβεί.

Πώς μπορεί το malware να «ξεγελάσει» το antivirus;

Σύμφωνα με τη μελέτη, το malware μπορεί να «ξεγελάσει» την antivirus προστασία και να παρακάμψει την ransomware προστασία με δύο έξυπνους τρόπους:

  • Ελέγχοντας μια αξιόπιστη εφαρμογή.
  • Απενεργοποιώντας την antivirus προστασία.

Η πρώτη μέθοδος είναι απλή. Ενώ οι προστατευμένοι φάκελοί σας είναι ασφαλείς από μη εξουσιοδοτημένη χρήση, ορισμένες αξιόπιστες εφαρμογές εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα αρχεία.

Δείτε ακόμη: Χάκερς προσελκύουν χρήστες Android με fake antivirus και τους μολύνουν με malware

Antivirus ransomware
Antivirus software: Σας προστατεύει από την απειλή του ransomware;

Φυσικά, μια αξιόπιστη εφαρμογή, όπως το Notepad, δεν είναι malware. Και, εάν το malware ελέγχει την εφαρμογή Notepad, μπορεί να εκτελέσει λειτουργίες όπως αντιγραφή, αποκοπή και επικόλληση, για να τροποποιήσει τα προστατευμένα αρχεία σας.

Αυτό είναι ένα μόνο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο το malware μπορεί να «ξεγελάσει» λειτουργίες προστασίας όπως η πρόσβαση σε ελεγχόμενο φάκελο. Με άλλα λόγια, οποιαδήποτε αξιόπιστη εφαρμογή που έχει επιτραπεί από το antivirus, μπορεί να ελεγχθεί από malware για την εκτέλεση μη εξουσιοδοτημένων ενεργειών που «μεταμφιέζονται».

Η δεύτερη μέθοδος περιλαμβάνει το malware που προσομοιώνει τα κλικ του ποντικιού για να απενεργοποιήσει την antivirus προστασία (ή την προστασία σε πραγματικό χρόνο). Ο εισβολέας πρέπει απλώς να ανοίξει το antivirus πρόγραμμα και να κάνει κλικ στο ποντίκι, χρησιμοποιώντας ακριβείς συντεταγμένες στην οθόνη για να απενεργοποιήσει τη λειτουργία προστασίας.

Πρόταση: ΗΠΑ: Κατηγορούν την Κίνα ότι διαπράττει επιθέσεις ransomware

ransomware
Antivirus software: Σας προστατεύει από την απειλή του ransomware;

Μπορεί το antivirus να σας προστατεύσει από το ransomware;
Ναι, αλλά υπάρχει μια παγίδα. Το antivirus σάς προστατεύει από το ransomware στις περισσότερες περιπτώσεις. Ωστόσο, πρέπει να έχετε υπόψη ότι οι κακόβουλοι παράγοντες εξελίσσουν συνεχώς τις μεθόδους τους για να «ξεγελάσουν» ένα antivirus πρόγραμμα, ώστε να μολύνουν τον υπολογιστή σας με ransomware.

Ενώ ορισμένα antivirus προγράμματα μπορούν να σας προστατεύσουν επιτυχώς από αυτή την απειλή, υπάρχουν κάποια άλλα που δεν μπορούν να το κάνουν, οπότε είναι απαραίτητο να μάθετε πώς αλλιώς μπορείτε να μετριάσετε την απειλή του ransomware. Γενικά, αξίζει να επενδύσετε σε μια σουίτα ασφαλείας.

Καλό είναι να μην βασίζεστε σε antivirus προγράμματα για πλήρη προστασία ενάντια στο ransomware. Κάθε εταιρεία antivirus προϊόντων ενδέχεται να έχει ήδη αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Αλλά σύντομα, οι χάκερ θα βρουν νέες τεχνικές για να παρακάμψουν την antivirus προστασία.

Δεν πρέπει να βασίζεστε απόλυτα στο antivirus software, ως μοναδική λύση κατά του ransomware. Πρέπει να λαμβάνετε πρόσθετα μέτρα για την προστασία των δεδομένων σας, όπως η φυσική δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των αρχείων σας.

Τα antivirus προγράμματα προσφέρουν μια ποικιλία υπηρεσιών προστασίας που κάνουν τα πράγματα πιο εύκολα – αλλά θα πρέπει πάντα να έχετε ένα plan B για την ασφάλεια των δεδομένων σας, σε περίπτωση που η σουίτα ασφαλείας «ξεγελαστεί» από malware.

Πηγή πληροφοριών: makeuseof.com

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS