ΑρχικήsecurityAudacity «spyware»: Η εταιρεία αμφισβητεί τις κατηγορίες. Τί ισχυρίζεται;

Audacity «spyware»: Η εταιρεία αμφισβητεί τις κατηγορίες. Τί ισχυρίζεται;

Το δημοφιλές πρόγραμμα επεξεργασίας ήχου “Audacity” προσπαθεί να ξεκαθαρίσει τη θέση του σχετικά με τις κατηγορίες που το φέρουν να είναι «spyware». Οι κατηγορίες αυτές ακολουθούν τις πρόσφατες αλλαγές που έγιναν στην πολιτική απορρήτου του προγράμματος. Παρόλα αυτά, πολλοί χρήστες παραμένουν ακατάπειστοι.

Στις 2 Ιουλίου, το Audacity ενημέρωσε την πολιτική απορρήτου του προγράμματος, επισημαίνοντας ότι θα συλλέγει πλέον τα «προσωπικά δεδομένα» των χρηστών, με στόχο τη συγκέντρωση αναλυτικών στοιχείων αλλά και τη βελτίωση του software του. Μεταξύ των δεδομένων των χρηστών που θα συλλέγονται, περιλαμβάνονται το λειτουργικό τους σύστημα και η έκδοσή του, η διεύθυνση IP τους (δηλαδή τη χώρα τους) και ο επεξεργαστής (CPU) που χρησιμοποιείται. Όλα αυτά προκάλεσαν, όπως ήταν φυσικό, την αντίδραση των χρηστών, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν το δωρεάν software επεξεργασίας ήχου χωρίς να παρέχουν δεδομένα τους, από τότε που κυκλοφόρησε, πριν από δύο δεκαετίες.

Διαβάστε επίσης: Audacity 3.0: Αποκαλύφθηκε ότι είναι spyware που συλλέγει και κοινοποιεί data χρηστών του

Audacity «spyware» κατηγορίες
Audacity «spyware»: Αμφιβητεί τις κατηγορίες. Τί ισχυρίζεται;

Όλο αυτό δεν σταμάτησε εκεί. Η νέα πολιτική απορρήτου αναφέρει επίσης ότι το Audacity μπορεί να συλλέξει «Δεδομένα απαραίτητα για την επιβολή του νόμου, τις δίκες και τα αιτήματα των αρχών (εάν υπάρχουν)» – μια κατηγοριοποίηση ασαφής και αρκετά μεγάλη για να προκαλέσει στους χρήστες μεγάλη ανησυχία. Τα δεδομένα ενδέχεται επίσης να κοινοποιούνται σε τρίτους, όπως σε υπηρεσίες επιβολής του νόμου, συμβούλους και πιθανούς αγοραστές.

Οι χρήστες έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για αυτές τις ενημερώσεις, κατηγορώντας το Audacity ότι είναι «spyware», ενώ εικάζουν ότι θα μπορούσε να παρακολουθεί ακόμη και τα μικρόφωνά τους. Τώρα η εταιρεία προσπάθησε να διευκρινίσει τις προθέσεις της, αναφέροντας τα εξής:

«Πιστεύουμε ότι οι ανησυχίες οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην ασαφή διατύπωση της Πολιτικής Απορρήτου, για την οποία βρισκόμαστε τώρα στη διαδικασία διόρθωσης”, ανέφερε ο επικεφαλής στρατηγικής της Muse Goup, Daniel Ray, σε σχετική του δήλωση. Η Muse Group απέκτησε το Audacity τον Μάιο και είχε διαβεβαιώσει τους χρήστες εκείνη την περίοδο ότι το software θα παρέμενε δωρεάν και ανοιχτού κώδικα. «Θα δημοσιεύσουμε σύντομα μια αναθεωρημένη έκδοση».

Audacity «spyware»
Audacity «spyware»: Αμφιβητεί τις κατηγορίες. Τί ισχυρίζεται;

Σύμφωνα με τον Ray, το Audacity «[δεν] δεν θα πουλήσει ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ δεδομένα [συλλέγει] ή μοιράζεται με τρίτα μέρη». Ωστόσο, αυτό φαίνεται να έρχεται σε άμεση αντίφαση με την αρχική δήλωση της πολιτικής απορρήτου ότι ενδέχεται να αποκαλύψει προσωπικά δεδομένα σε «δυνητικό αγοραστή», «σε οποιονδήποτε αρμόδιο φορέα επιβολής του νόμου … ή σε τρίτους».

Δείτε ακόμη: Η ανίχνευση Android stalkerware και spyware αυξήθηκε κατά 48% το 2020!

Ο Ray διευκρίνισε επίσης ότι τα μόνα δεδομένα που συλλέγει το Audacity είναι η διεύθυνση IP των χρηστών, η οποία γίνεται ανώνυμη και μη ανακτήσιμη μετά από 24 ώρες, καθώς και η έκδοση του λειτουργικού συστήματος και ο τύπος του επεξεργαστή. Οι χρήστες μπορούν επίσης να αποστέλλουν manually δεδομένα σε αναφορές σφαλμάτων, αλλά αυτό είναι προαιρετικό.

O Ray πρόσθεσε ακόμη τα ακόλουθα: «Δεν συλλέγουμε επιπλέον δεδομένα πέρα από τα σημεία που αναφέρονται παραπάνω για κανένα σκοπό. Δεν θα συλλέξουμε ούτε θα παράσχουμε πληροφορίες εκτός από τα δεδομένα που περιγράφονται παραπάνω, με καμία κυβερνητική οντότητα ή υπηρεσία επιβολής του νόμου.»

κατηγορίες
Audacity «spyware»: Αμφιβητεί τις κατηγορίες. Τί ισχυρίζεται;

Εξήγησε επίσης ότι η εταιρεία δεν θα κοινοποιούσε πληροφορίες σε τέτοιες υπηρεσίες κατόπιν απλού αιτήματος και θα έπρεπε να υποχρεωθεί από κάποιο δικαστήριο για να το κάνει αυτό.

Αυτές οι αλλαγές πολιτικής δεν είναι τίποτα που άλλα προγράμματα δεν έχουν εφαρμόσει στο παρελθόν, αλλά η απροσδόκητη προσθήκη τους στο ανοιχτό πηγαίο κοινό του Audacity έχει προβληματίσει τους χρήστες.

Πρόταση: Χάκερς «μολύνουν» gamers και εγκαθιστούν spyware στις συσκευές τους!

«spyware»
Audacity «spyware»: Αμφιβητεί τις κατηγορίες. Τί ισχυρίζεται;

Έχοντας κυκλοφορήσει το 2000, το Audacity έχει γίνει download 100 εκατομμύρια φορές και είναι το go-to πρόγραμμα για όποιον αρχίζει να ασχολείται με την επεξεργασία ήχου. Λίγοι άνθρωποι πιθανότατα πίστευαν ότι θα αρχίσει να συλλέγει δεδομένα χρηστών και παρά την εξήγηση του Ray, πολλοί παραμένουν πεπεισμένοι ότι είναι μια περιττή αλλαγή.

Ο Ray σημείωσε ότι η νέα πολιτική απορρήτου θα τεθεί σε ισχύ μόνο με την έκδοση 3.0.3 – η επόμενη ενημέρωση του Audacity και οι προηγούμενες εκδόσεις θα εξακολουθούν να μην συλλέγουν δεδομένα.

Audacity «spyware»
Audacity «spyware»: Αμφιβητεί τις κατηγορίες. Τί ισχυρίζεται;

«Η τρέχουσα έκδοση (3.0.2) δεν υποστηρίζει τη συλλογή δεδομένων οποιουδήποτε είδους και δεν έχει ενεργοποιημένες δυνατότητες δικτύωσης», σύμφωνα με τον Ray.

Έτσι, αν αποκτήσετε το Audacity τώρα, θα μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε εντελώς ανώνυμα – υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα εφαρμόσετε ποτέ ενημέρωση.

Πηγή πληροφοριών: mashable.com

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS