ΑρχικήsecurityRansomware συμμορίες: Το 2020 είχαν κέρδος τουλάχιστον 350.000.000$!

Ransomware συμμορίες: Το 2020 είχαν κέρδος τουλάχιστον 350.000.000$!

Οι ransomware συμμορίες αποκόμισαν τουλάχιστον 350.000.000$ το 2020 από πληρωμές λύτρων, σύμφωνα με έκθεση που κοινοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα η εταιρεία ανάλυσης blockchain “Chainalysis”. Αυτός ο αριθμός συγκεντρώθηκε με παρακολούθηση συναλλαγών σε διευθύνσεις blockchain που συνδέονται με ransomware επιθέσεις.

Ransomware συμμορίες: Το 2020 «κέρδισαν» τουλάχιστον 350.000.000$!
Ransomware συμμορίες: Το 2020 «κέρδισαν» τουλάχιστον 350.000.000$!

Όπως αναφέρει το ZDNet, παρόλο που η Chainalysis διαθέτει ένα από τα πιο ολοκληρωμένα σύνολα δεδομένων σχετικά με το κυβερνοέγκλημα που σχετίζεται με κρυπτονομίσματα, η εταιρεία εκτιμά ότι το πραγματικό κέρδος των χάκερς από πληρωμές λύτρων είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν αποκάλυψαν όλα τα θύματα τις ransomware επιθέσεις και τις επακόλουθες πληρωμές λύτρων πέρυσι.

Σύμφωνα με αριθμούς που δημοσιεύθηκαν σε προηγούμενη αναφορά, οι πληρωμές ransomware αντιπροσώπευαν το 7% του συνόλου των χρημάτων που ελήφθησαν από «εγκληματικές» διευθύνσεις κρυπτονομισμάτων το 2020. Ο αριθμός αυξήθηκε κατά 311% σε σύγκριση με το 2019. Η Chainalysis αποδίδει αυτήν την απότομη αύξηση σε «μια σειρά από νέα στελέχη που έλαβαν μεγάλα ποσά από τα θύματα και σε μερικά προϋπάρχοντα στελέχη που αύξησαν δραστικά τα κέρδη.»

Ransomware συμμορίες: Το 2020 «κέρδισαν» τουλάχιστον 350.000.000$!
Ransomware συμμορίες: Το 2020 «κέρδισαν» τουλάχιστον 350.000.000$!

Με βάση τα δεδομένα της εταιρείας, μεταξύ των κορυφαίων κερδισμένων του 2020, συγκαταλέγονται οι ransomware συμμορίες των Ryuk, Maze (που έχουν σταματήσει πλέον τη λειτουργία τους), των Doppelpaymer, Netwalker (που διαταράχθηκαν από τις αρχές), καθώς και των Conti και REvil/Sodinokibi. Άλλα ransomware όπως το Snatch, το Defray777 (RansomExx) και το Dharma, επέφεραν επίσης κέρδη ύψους εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ στους χάκερς.

Επιπλέον, η Chainalysis επεσήμανε ότι παρατήρησε πώς οι απατεώνες μετακίνησαν τις πληρωμές λύτρων μέσω του blockchain. Τα ευρήματά της εταιρείας δεν ήταν πολύ διαφορετικά από τα προηγούμενα χρόνια, σημειώνοντας ότι οι εγκληματίες «ξέπλεναν» συνήθως χρήματα μέσω υπηρεσιών “Bitcoin mixing” και στη συνέχεια έστελναν τα χρήματα τόσο σε νόμιμα όσο και σε υψηλού κινδύνου portal ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων για να μετατρέψουν τα κεφάλαια σε πραγματικό νόμισμα.

Ransomware συμμορίες: Το 2020 «κέρδισαν» τουλάχιστον 350.000.000$!
Ransomware συμμορίες

H Chainalysis επιβεβαίωσε επίσης μια έκθεση της “Advance Intelligence” που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2021, σύμφωνα με την οποία οι ransomware συμμορίες χρησιμοποιούν συχνά αυτά τα ίδια χρήματα για να πληρώσουν για άλλες υπηρεσίες κυβερνοεγκλήματος. Το κύριο εύρημα αυτής της αναφοράς ήταν ότι πολλές «επιχειρήσεις» κυβερνοεγκλήματος – και όχι μόνο οι ransomware συμμορίες – χρησιμοποιούσαν συχνά τις ίδιες ενδιάμεσες υπηρεσίες νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Αυτό είναι μία σημαντική πληροφορία για τις αρχές και την επιβολή του νόμου, καθώς υποδηλώνει ότι μπορούν να διαταράξουν τη δραστηριότητα πολλαπλών στελεχών – συγκεκριμένα, την ικανότητά τους να «ξεπλένουν» και να ξοδεύουν τα κρυπτονομίσματα, θέτοντας offline μια λειτουργία ξεπλύματος χρήματος.

Η ίδια τακτική θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, τα σημεία όπου τα περισσότερα από τα εξαργυρωμένα κεφάλαια εξέρχονται από το blockchain.

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS