ΑρχικήyoutubeΟ Ιδρυτής του Bitcoin BTC-e καταδικάστηκε για ξέπλυμα χρήματος

Ο Ιδρυτής του Bitcoin BTC-e καταδικάστηκε για ξέπλυμα χρήματος

Ο Alexander Vinnick, ο Ρώσος δημιουργός της πλατφόρμας ανταλλαγής Bitcoin BTC-e, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών για ξέπλυμα χρήματος.

Ένα δικαστήριο του Παρισιού έκρινε τον Vinnick ένοχο για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και του επέβαλε ποινή 100.000 ευρώ (121.000 δολάρια ΗΠΑ) σε πρόστιμα. Ο Vinnick συνελήφθη στην Ελλάδα το 2017 βάσει διεθνούς εντάλματος που εξέδωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και εκδόθηκε στη Γαλλία νωρίτερα φέτος.

bitcoin
Ο Ιδρυτής του Bitcoin BTC-e καταδικάστηκε για ξέπλυμα χρήματος

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης κατηγόρησε τον Vinnick ότι λειτουργούσε την πλατφόρμα BTC-e ως κάλυψη για μια μαζική επιχείρηση ξεπλύματος χρημάτων, η οποία δεχόταν κλεμμένα χρήματα από κυβερνοεπιθέσεις. Νωρίτερα, η εταιρεία ασφαλείας Wizsec, είχε συνδέσει τους ιδιωτικούς του λογαριασμούς BTC-e, με χρήματα που έχουν κλαπεί από το Mt. Gox. Στην εν λόγω υπόθεση, Bitcoin αξίας περίπου 480 εκατομμυρίων δολαρίων εξαφανίστηκαν από την υπηρεσία συναλλαγών το 2014 λόγω «αδυναμιών στο σύστημα», όπως τις είχε χαρακτηρίσει ο CEO της Mt. Gox, Mark Karpeles.

Το αμερικανικό DOJ κατηγόρησε τον Vinnick για 17 περιπτώσεις νομιμοποίησης παράνομων εσόδων έως 4 δισεκατομμύρια δολάρια από την ίδρυση της πλατφόρμας συναλλαγών το 2011. Εν τω μεταξύ, οι Γάλλοι εισαγγελείς τον κατηγόρησαν για «εκβιασμό, συνωμοσία και βλάβη στα αυτόματα συστήματα επεξεργασίας δεδομένων». Οι γαλλικές αρχές πιστεύουν ότι βοήθησε στη δημιουργία του ransomware “Locky“, το οποίο διαδόθηκε μέσω email και χρησιμοποιήθηκε για επιθέσεις σε γαλλικές επιχειρήσεις και οργανισμούς μεταξύ του 2016 και του 2018. Τουλάχιστον 20 οντότητες στη χώρα κατέληξαν να πληρώσουν λύτρα σε Bitcoin για να πάρουν πίσω τον έλεγχο των δικτύων τους.

Ο Ιδρυτής του Bitcoin BTC-e καταδικάστηκε για ξέπλυμα χρήματος

Η υπεράσπιση του Vinnik υποστήριξε στο δικαστήριο ότι ήταν μόνο τεχνικός χειριστής που λάμβανε οδηγίες από τους διευθυντές της BTC-e. Το δικαστήριο κατέληξε να τον καταδικάσει για ξέπλυμα χρήματος, ωστόσο αυτό δεν είναι τόσο τραγικό για τον Vinnick όσο θα μπορούσε να είναι. Σύμφωνα με το ZDNet, οι Γάλλοι εισαγγελείς μπόρεσαν να αποδείξουν μόνο μία από τις 14 κατηγορίες που άσκησαν εναντίον του και δεν ήταν αυτή που αφορούσε το Locky. Αυτό σημαίνει ότι μπόρεσε να αποφύγει τη δεκαετή ποινή και το πρόστιμο των 750.000 ευρώ που είχαν ζητήσει αρχικά οι εισαγγελείς.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS