ΑρχικήsecurityΤέσσερις κορυφαίες ευπάθειες στα σημερινά αυτοκίνητα

Τέσσερις κορυφαίες ευπάθειες στα σημερινά αυτοκίνητα

Τα αυτοκίνητα στις μέρες μας, διαθέτουν αρκετά τεχνολογικά μέσα. Ακόμα και πριν βάλετε μπροστά το αυτοκίνητό σας, εκείνο επικοινωνεί ενεργά με τον εαυτό του, τον κατασκευαστή του, το κλειδί του, το τηλέφωνό σας και πολλά άλλα ψηφιακά σημεία σε μια συντονισμένη προσπάθεια να κάνει τη ζωή σας πιο εύκολη και ασφαλή.

αυτοκίνητα

Δυστυχώς, υπάρχουν κι εκείνοι που χρησιμοποιούν αυτά τα σημεία επικοινωνίας στα αυτοκίνητα ως πεδίο δράσης για την κακόβουλη δραστηριότητά τους. Εκμεταλλευόμενοι αυτά τα σημεία, μπορούν να έχουν πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα, να ανοίξουν και να κλέψουν το όχημά σας ή ακόμη και να παρεμβαίνουν στις λειτουργίες του ενώ οδηγείτε, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή σας.

Οι 4 βασικές ευπάθειες που εκμεταλλεύονται οι hackers

Κλοπή σήματος key-fob

Με αυτή την τεχνική, ότι υπάρχει μέσα στο κλειδωμένο αυτοκίνητό σας ή ακόμα και το ίδιο το αυτοκίνητο, μπορεί να κλαπεί χωρίς να χρειαστεί να παραβιαστεί. Χρησιμοποιώντας μια αυτοσχέδια κεραία, μπορούν να κλέψουν το σήμα από το fob του αυτοκινήτου, το οποίο συνήθως βρίσκεται πίσω ακριβώς από την πόρτα του ιδιοκτήτη και να το στείλουν σε έναν συνεργό με δέκτη που στέκεται δίπλα στο αυτοκίνητο. Μπορεί να ακούγεται πολύ απλό αλλά είναι σίγουρα αποτελεσματικό.

Εισβολή στον εταιρικό διακομιστή

Εάν το αυτοκίνητό σας διαθέτει ενσωματωμένες εφαρμογές που επικοινωνούν με τον κατασκευαστή του (κάτι που πιθανότατα συμβαίνει αν είναι μοντέλο της τελευταίας δεκαετίας), οι hackers ενδέχεται να μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε πληροφορίες ή ακόμη και λειτουργικά στοιχεία ελέγχου, εισβάλλοντας στους διακομιστές της εταιρείας. Σύμφωνα με μια μελέτη της Upstream, οι παραβιάσεις σε διακομιστές εταιρειών αποτελούν το 26,42 τοις εκατό όλων των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο που αφορούν αυτοκίνητα.

Εφαρμογές για κινητά

Εφαρμογές, όπως η MyCar, θα μπορούσαν να παραβιαστούν από έναν ικανό hacker και να ενεργοποιήσουν, να παραβιάσουν, να εντοπίσουν ή να βάλουν μπροστά το συναγερμό ενός αυτοκινήτου. Γι αυτό είναι σημαντικό να προσέχετε, ποιες εφαρμογές επιλέγετε να συνδέσετε με το όχημά σας.

OBDII ή εκμετάλλευση συστήματος ψυχαγωγίας

Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες ικανότητες, για να πλήξει κάποιος σοβαρά τις εσωτερικές λειτουργίες ενός οχήματος εάν έχει πρόσβαση στη θύρα OBDII του. Συνδέοντας μια συσκευή στο Can-bus του οχήματος, ή αποκτώντας πρόσβαση στο σύστημα ψυχαγωγίας του ασύρματα, ένας κακόβουλος χρήστης μπορεί να ελέγξει λειτουργίες όπως τα φρένα, το τιμόνι ή το κιβώτιο ταχυτήτων, ακόμα και όταν το όχημα είναι εν κινήσει.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS