ΑρχικήsecurityΗ βιβλιοθήκη του Βατικανού πέφτει θύμα επίθεσης hackers

Η βιβλιοθήκη του Βατικανού πέφτει θύμα επίθεσης hackers

Σύμφωνα με μία αναφορά του Observer, η ψηφιακή βιβλιοθήκη του Βατικανού, η οποία διαθέτει σπάνια χειρόγραφα, όπως η παλαιότερη έκδοση της Βίβλου, έχει γίνει στόχος επίθεσης από hackers.

βιβλιοθήκη

Όπως αναφέρει ο Manlio Miceli, επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών, το Βατικανό δέχεται περίπου 100 επιθέσεις το μήνα, από τότε που αποφάσισε να ψηφιοποιήσει την συλλογή του από βιβλία το 2012.

Η Αποστολική Βιβλιοθήκη του Βατικανού, ιδρύθηκε το 1451 και περιέχει περίπου 80.000 ιστορικά έγγραφα, συμπεριλαμβανομένου του παλαιότερου υπάρχοντος αντιγράφου της Βίβλου, γνωστού ως Codex Vaticanus. Η γραφή του χρονολογείται γύρω στον 4ο αιώνα και βρίσκεται στη συλλογή του Βατικανού τουλάχιστον από τον 15ο αιώνα. Άλλοι ανεκτίμητοι θησαυροί περιλαμβάνουν την απεικόνιση της Θείας Κωμωδίας του Sandro Botticelli το 1450 και το αίτημα του Henry VIII της Αγγλίας για ακύρωση γάμου.

Μέχρι στιγμής, περίπου το 25% των 41 εκατομμυρίων σελίδων της βιβλιοθήκης έχει ψηφιοποιηθεί, αφήνοντάς τες ευάλωτες σε επιθέσεις από εγκληματίες στον κυβερνοχώρο. Μια επιτυχημένη επίθεση θα μπορούσε να έχει σαν αποτέλεσμα, μία συλλογή να κλαπεί, να χειραγωγηθεί ή να διαγραφεί εντελώς, λέει ο Miceli.

Για να αποφευχθεί αυτό, η βιβλιοθήκη έχει στρατολογήσει τις υπηρεσίες της Darktrace, μιας εταιρείας που ασχολείται με την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, που ειδικεύεται στην προστασία στον κυβερνοχώρο. Ο οργανισμός ιδρύθηκε το 2013 και υποστηρίζεται από πρώην επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ και την υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου, MI5.

Ενώ ο διευθυντής τεχνολογίας του Darktrace, Dave Palmer, λέει ότι τα κίνητρα για επιθέσεις στον κυβερνοχώρο μπορεί να είναι «η γρήγορη απόκτηση χρημάτων ή η πρόκληση αμηχανίας στην παγκόσμια σκηνή», είναι αναμφισβήτητα η απειλή χειραγώγησης που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ανησυχία για την ασφάλεια. Όπως λέει ο Miceli, ενώ η φυσική ζημιά από έναν εισβολέα είναι εύκολο να διαπιστωθεί, η αλλαγή των πληροφοριών μέσα στο αρχείο είναι πιο δύσκολο να εντοπιστεί.

«Πρέπει να προστατεύσουμε τη διαδικτυακή μας συλλογή, έτσι ώστε οι αναγνώστες να μπορούν να είναι σίγουροι ότι τα αρχεία που είναι ακριβή και δεν μεταβάλουν την ιστορία», δήλωσε ο Miceli στην Observer. «Στην εποχή των ψεύτικων ειδήσεων, αυτές οι συλλογές διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και επομένως η υπεράσπισή τους από τις επιθέσεις είναι κρίσιμη.» Το γραφείο Τύπου του Βατικανού δεν έχει κάνει ακόμα κάποιο σχόλιο.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS