ΑρχικήsecurityΤο 25% των Βρετανικών πανεπιστημίων έχουν δεχτεί επίθεση ransomware

Το 25% των Βρετανικών πανεπιστημίων έχουν δεχτεί επίθεση ransomware

Το ένα τρίτο των πανεπιστημίων του Ηνωμένου Βασιλείου παραδέχθηκε ότι έχει πέσει θύμα μιας επίθεσης ransomware. Αυτό αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 25% των πανεπιστημίων και των κολλεγίων στη χώρα.

Τα περιστατικά συνέβησαν την τελευταία δεκαετία, τα περισσότερα από το 2015 έως το 2017. Αρκετά εκπαιδευτικά ιδρύματα υπέστησαν τουλάχιστον δύο επιθέσεις κρυπτογράφησης αρχείων κατά την τελευταία δεκαετία, ένα από τα οποία καταγράφει περισσότερα από 40 από το 2013.

Το Digital PR και το πρακτορείο SEO TopLine Comms υπέβαλαν στις 29 Ιουνίου μια ερώτηση σε 134 πανεπιστήμια στο Ηνωμένο Βασίλειο, ρωτώντας αν είχαν αντιμετωπίσει μια επίθεση ransomware, πότε συνέβη, εάν πλήρωσαν τα λύτρα ή όχι, και ποιο ήταν το ποσό που τους ζητήθηκε.

ransomware

Από τους 104 οργανισμούς που απάντησαν, μόνο οι 35 παραδέχτηκαν ότι ήταν θύμα ενός τέτοιου περιστατικού τα τελευταία δέκα χρόνια δείχνουν τα αποτελέσματα από την TopLine Comms και οι 42 αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με το αίτημα επικαλούμενο το τμήμα 31.1.α του νόμου περί ελευθερίας της πληροφόρησης, αναφέρεται στην «πρόληψη ή ανίχνευση εγκλήματος».

Πολλά από τα πανεπιστήμια που επιβεβαίωσαν μια επίθεση ransomware ανέφεραν ότι αντιμετώπισαν επιθέσεις πολλές φορές, με το Πανεπιστήμιο Sheffield Hallam να αναφέρει αριθμό ρεκόρ: 42 τα τελευταία επτά χρόνια.

Το City, University of London (CUL) κατέγραψε επίσης μεγαλύτερο αριθμό τέτοιων περιστατικών: επτά από το 2014, τα δύο τελευταία σημειώθηκαν τον Φεβρουάριο του 2017.

Τα σχολεία που ανέφεραν τις πιο πρόσφατες επιθέσεις ransomware είναι το Πανεπιστήμιο του Δυτικού Λονδίνου, το οποίο αντιμετώπισε επεισόδια ransomware δύο φορές στις αρχές του 2020, ακολουθούμενο από το Huddersfield με δύο περιστατικά τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο του 2018.

Τα λύτρα δεν πληρώθηκαν

Από την άλλη πλευρά, οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες που επιβεβαίωσαν ότι πέφτουν θύματα επιθέσεων ransomware δήλωσαν ότι δεν πληρώνουν λύτρα στους επιτιθέμενους, υποδεικνύοντας ότι αποκατέστησαν τα επηρεαζόμενα συστήματα από αντίγραφα ασφαλείας, αν και ορισμένοι ήταν πιο επιφυλακτικοί και αρνήθηκαν να απαντήσουν.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα από το FOIA αντικατοπτρίζουν την πρόσφατη περίοδο καθώς σχεδόν τα μισά από τα σχολεία που έλαβαν το αίτημα αρνήθηκαν να δώσουν καμία πληροφορία, παρακινώντας με ανησυχίες ότι η αποδοχή της επίθεσης θα ενθάρρυνε τους hackers.

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS