ΑρχικήbusinessRansomware: αποτελεί το ένα τρίτο των επιθέσεων εναντίον οργανισμών

Ransomware: αποτελεί το ένα τρίτο των επιθέσεων εναντίον οργανισμών

Στην εποχή μας, οι εταιρείες και οι υπάλληλοί τους μπορεί να πέσουν θύματα πολλών διαδικτυακών επιθέσεων, όμως το κακόβουλο λογισμικό που συνεχίζει να αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα για τους περισσότερους είναι το ransomware. Μια έκθεση που κυκλοφόρησε η Positive Technologies, έχει κατατάξει το ransomware ως μία από τις πιο διαδεδομένες επιθέσεις εναντίον οργανισμών.

ransomware

Σύμφωνα με την έκθεση της Positive Technologies, περισσότερο από το ένα τρίτο (34%) των κυβερνοεπιθέσεων κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους ήταν ransomware. Τα πιο συνηθισμένα ήταν τα Sodinokibi, Maze και DoppelPaymer.

Οι οργανισμοί που στοχοποιήθηκαν περισσότερο ήταν οι κυβερνητικές υπηρεσίες. Άλλες βιομηχανίες που έπεσαν θύματα τέτοιων επιθέσεων ήταν επίσης η επιστήμη και η εκπαίδευση, η υγειονομική περίθαλψη και οι βιομηχανικές εταιρείες.

Αύξηση επίσης παρατηρήθηκε στο είδος των ransomware, όπου οι επιτιθέμενοι απείλησαν ότι θα διαρρεύσουν τα δεδομένα που είχαν κρυπτογραφήσει στην περίπτωση που τα θύματα δεν πλήρωναν τα λύτρα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι εισβολείς δημιούργησαν ακόμη και δικούς τους ιστότοπους όπου δημοσίευαν τις κλεμμένες πληροφορίες. Οι εγκληματίες που χρησιμοποιούν τα Maze, Sodinokibi, Nemty, DoppelPaymer, Nefilim, CLOP και Sekhmet έχουν πλέον τους δικούς τους ιστότοπους.

Πολλές από τις επιθέσεις ήταν επιτυχημένες, επειδή οι επιτιθέμενοι μπόρεσαν να εκμεταλλευτούν ευπάθειες και μη ενημερωμένα συστήματα. Κι αυτό οφείλεται σε ένα βαθμό στο ότι πολλές επιχειρήσεις προσπάθησαν, λόγω της πανδημίας, να μεταφέρουν την εργασία των υπαλλήλων τους στο σπίτι, χωρίς να δώσουν την απαιτούμενη προσοχή στην ασφάλεια.

Στις αρχές του 2020, εμφανίστηκε ένα από πιο γνωστά ransomware των τελευταίων μηνών, το Snake, που μπορεί να διαγράψει σκιώδη αντίγραφα δεδομένων και να σταματήσει τις διαδικασίες που σχετίζονται με τη λειτουργία των βιομηχανικών συστημάτων ελέγχου. Το Snake αφήνει ένα σημείωμα στον υπολογιστή του θύματος που του λέει τι πρέπει να κάνει.

Για την προστασία των οργανισμών και των υπαλλήλων από ransomware και άλλες μορφές κακόβουλου λογισμικού, η Positive Technologies προσφέρει μερικές συμβουλές.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS