ΑρχικήsecurityΗΠΑ: DDoS "επίθεση" θέτει εκτός λειτουργίας T-Mobile, Facebook, Fortnite!

ΗΠΑ: DDoS “επίθεση” θέτει εκτός λειτουργίας T-Mobile, Facebook, Fortnite!

Διαδικτυακές και επικοινωνιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ έχουν πληγεί αυτό το διάστημα, με αποτέλεσμα πολλοί να εκφράζουν ανησυχίες πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια συντονισμένη DDoS επίθεση που έχει ως στόχο να προκαλέσει αναταραχές. Μέχρι στιγμής, έχει σημειωθεί μεγάλος αριθμός αναφορών σχετικά με υπηρεσίες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως η T-Mobile, η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας της χώρας, το Facebook, μαζί με τις αντίστοιχες πλατφόρμες του Messenger και του Instagram, καθώς και το δημοφιλές παιχνίδι Fortnite. Ένα tweet από λογαριασμό που ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί την παγκόσμια ομάδα hacking “Anonymous” προσπαθεί να πείσει τους ανθρώπους ότι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, ειδικά από τη στιγμή που επηρεάζει υπηρεσίες με μεγάλο αριθμό χρηστών όπως η T-Mobile και το Facebook, αλλά και το παιχνίδι Fortnite.

Ο χάρτης προέρχεται από τον ιστότοπο Digital Attack Map, ο οποίος παρακολουθεί τις κορυφαίες καθημερινές DDoS επιθέσεις που λαμβάνουν χώρα σε παγκόσμια κλίμακα. Μια DDoS επίθεση έχει σχεδιαστεί για να διαταράξει μια ιστοσελίδα ή μια υπηρεσία και να εμποδίσει άτομα που πραγματικά θέλουν να τη χρησιμοποιήσουν, να έχουν πρόσβαση σε αυτή. Σε αντίθεση με μια συνηθισμένη, άμεση επίθεση άρνησης υπηρεσίας, μια DDoS επίθεση προέρχεται από πολλές πηγές, με αποτέλεσμα να είναι πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Η επίθεση περιλαμβάνει υπερφόρτωση ενός server με αιτήματα, έως ότου να μην μπορεί πλέον να ανταποκριθεί.  

Αυτό συνέβη στην Αυστραλιανή Απογραφή του 2016 και αυτό που ανέφερε ο υπουργός κυβερνητικών υπηρεσιών, Stuart Robert, συνέβη στον ιστότοπο του Centrelink, καθώς εκατομμύρια νέοι Αυστραλοί άνεργοι “πλημμύρισαν” τον ιστότοπο στην αρχή της πανδημίας. Λίγες ώρες μετά, ο Stuart έπρεπε να ανακαλέσει τον ισχυρισμό του ότι ο ιστότοπος χτυπήθηκε από DDoS επίθεση, όταν αποδείχθηκε ότι αυτό δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα. Η τεράστια κίνηση που βίωσε ο ιστότοπος, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι χρειάστηκαν βοήθεια μέσα στον Μάρτιο λόγω της πανδημίας του COVID-19, άρχισε να δημιουργεί υποψίες ότι μία DDoS επίθεση βρισκόταν σε εξέλιξη, ωστόσο δεν επρόκειτο για μια πραγματική επίθεση. Σύμφωνα με τον blogger κυβερνοασφάλειας Marcus Hutchins, αυτός ο ιστότοπος παρουσιάζει ένα τυχαίο δείγμα παγκόσμιας κίνησης DDoS που έχει σχεδιαστεί άσχημα σε παγκόσμιο χάρτη. Δεν υποδηλώνει επίθεση εναντίον των ΗΠΑ και δεν υπάρχει καμία σαφής ένδειξη πως πρόκειται για μία τέτοια επίθεση, σημειώνοντας ακόμη πως DDoS επιθέσεις λαμβάνουν χώρα κάθε μέρα παγκοσμίως. Σημείωσε ακόμη ότι ο “τρομακτικός” χάρτης δεν ήταν τίποτα ιδιαίτερο, ενώ δήλωσε απρόθυμος να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για μια συντονισμένη επίθεση. Ο Hutchins επεσήμανε επίσης τα εξής: “Χωρίς να γνωρίζουμε τον ακριβή προορισμό, εκτός από τις ΗΠΑ, δεν μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα. Οι ΗΠΑ είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στη φιλοξενία, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σύνολο άσχετων DDoS επιθέσεων εναντίον τυχαίων ιστότοπων που φιλοξενούνται στις ΗΠΑ. Χάρτες όπως αυτός δεν είναι τίποτα περισσότερο από μάρκετινγκ για τα μάτια του κόσμου”.

Παρόλα αυτά, ανεξάρτητα από το εάν οι διακοπές λειτουργίας είναι αποτέλεσμα μιας συντονισμένης DDoS επίθεσης ή όχι, δεν αναιρείται το γεγονός ότι ορισμένες υπηρεσίες βρίσκονται εκτός λειτουργίας. Ο ιστότοπος DownDetector, ο οποίος συγκεντρώνει καταγγελίες και διαδικτυακές αναφορές για υπηρεσίες που βρίσκονται εκτός λειτουργίας, εμφανίζει μια τεράστια αύξηση των καταγγελιών αναφορικά με ορισμένες υπηρεσίες. Η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας T-Mobile δεν λειτουργεί σε κανένα σημείο της χώρας, με τους πελάτες να αναφέρουν ότι δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν τηλεφωνικές κλήσεις ή να στείλουν μηνύματα, αλλά μπορούν να χρησιμοποιήσουν δεδομένα. Ο CEO της T-Mobile, Neville Ray, δήλωσε ότι η εταιρεία εργάζεται για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Οι ανταγωνιστές, συμπεριλαμβανομένων των AT & T και Verizon, παρουσίασαν επίσης προβλήματα, όπως και οι εταιρείες Cricket Wireless και MetroPCS. Αντίστοιχα προβλήματα εμφανίστηκαν και στο Facebook. Τέλος, ο εκδότης παιχνιδιών Epic αντιμετώπισε προβλήματα με το κατάστημά του, όπως επίσης και το δημοφιλές παιχνίδι του Fortnite.

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS