Τρίτη, 7 Απριλίου, 17:53
Αρχική security VideoCleaner : Δωρεάν εργαλείο για βίντεο, κατάλληλο για εγκληματολογικούς σκοπούς

VideoCleaner : Δωρεάν εργαλείο για βίντεο, κατάλληλο για εγκληματολογικούς σκοπούς

Το VideoCleaner είναι μια δωρεάν εφαρμογή, ανοικτού κώδικα, που μπορεί και επεξεργάζεται βίντεο, αλλά και που χρησιμοποιείται από εμπειρογνώμονες και αστυνομικές αρχές για την εξακρίβωση γνησιότητας.

Από τεχνική άποψη το VideoCleaner δεν είναι μια εφαρμογή από μόνη της, αλλά ένα σενάριο που εκτελείται επάνω σε ένα διαφορετικό λογισμικό, αλλά για να καταλάβουμε τι κάνει και για συντομία, ας το ονομάσουμε πρόγραμμα.

Το VideoCleaner είναι ένα εργαλείο βελτίωσης βίντεο, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εγκληματολογικούς σκοπούς. Δεν είναι το μοναδικό του είδους, αφού υπάρχουν διάφορες αντίστοιχες λύσεις, όπως το AChoir ή το OSForensics που είχαμε παρουσιάσει παλαιότερα ή το FotoForensics κλπ

το πρόγραμμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σας δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, από τα βίντεο που είναι κακής ποιότητας, ιδίως όσον αφορά τον φωτισμό. Το VideoCleaner είναι ανοικτού κώδικα και η λήψη πραγματοποιείται ως αρχείο zip που περιέχει ένα πακέτο MSI του προγράμματος εγκατάστασης, έναν οδηγό εγκατάστασης και έναν οδηγό χρήσης. Υπάρχουν μερικά βήματα που αναφέρονται στον οδηγό εγκατάστασης που πρέπει να ακολουθήσετε για να ρυθμίσετε το VideoCleaner για να λειτουργεί.

Το πρόγραμμα εγκαθίσταται στο ανώτερο επίπεδο της μονάδας C, δηλαδή στο φάκελο C:\VideoCleaner και απαιτεί για την εγκατάστασή του δικαιώματα διαχειριστή. Επίσης, εγκαθιστά τα αρχεία AVIsynth και FFDshow τα οποία χρειάζεται για την επεξεργασία βίντεο.

Μόλις εγκατασταθεί, ανοίγει μια εφαρμογή που ονομάζεται AvsPmod, η οποία είναι η οθόνη του VideoCleaner. Εκεί, Θα δείτε συντομεύσεις για την εγκατάσταση του Camstudio, του Lagarith Codec και του XVID Codec. Όλα αυτά είναι προαιρετικά φυσικά, και όλα τα έργα ανοιχτού κώδικα.

Προειδοποίηση : Θα πρέπει να σας προειδοποιήσουμε ότι το Camstudio έχει την κακή φήμη ότι περιέχει adware στο πρόγραμμα εγκατάστασης του. Αν θέλετε να καταγράφετε εικόνα και ήχο, τότε θα προτείνουμε να το παραλείψετε εντελώς και να χρησιμοποιήστε κάτι ασφαλέστερο και πιο σύγχρονο όπως το OBS.

Ωστόσο, οι υπόλοιποι κωδικοποιητές (Lagarith Codec και XVID Codec) μπορούν να είναι χρήσιμοι, καθώς προσθέτουν υποστήριξη για πρόσθετες λειτουργίες, όπως βίντεο χωρίς απώλειες και υποστήριξη για τη μορφή Divx.

Ας φτάσουμε στην κύρια εφαρμογή. Μπορείτε να την ανοίξετε από το εικονίδιο “VideoCleaner” στο μενού Έναρξη ή στην επιφάνεια εργασίας. Ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνετε, και αυτό μπορεί να ακούγεται πραγματικά περίεργο, είναι να μην χρησιμοποιήσετε το μενού στο επάνω μέρος του παραθύρου. και αυτό επειδή το μενού είναι το AvsPmod, το οποίο είναι το πρόγραμμα φιλοξενίας που εκτελεί το σενάριο του VideoCleaner. Ξεχάστε λοιπόν αυτό το μενού εντελώς.

Όταν κάνετε κλικ στη συντόμευση του VideoCleaner, θα εμφανιστεί ένα αναδυόμενο παράθυρο της Εξερεύνησης των Windows. Πλοηγηθείτε σε αυτό για να βρείτε την εικόνα ή το βίντεο που θέλετε να επαληθεύσετε ή να βελτιώσετε. Υποστηρίζει μορφές βίντεο όπως AVI, MP4, MKV, WMV και μορφές εικόνας όπως BMP, PNG, JPG. Υπάρχουν μερικά δείγματα εικόνων και βίντεο που περιλαμβάνονται στο φάκελο Samples του VideoCleaner, τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να μάθετε πώς να εργαστείτε με το πρόγραμμα.

Αφού τοποθετήσετε κάποια media μέσα στο πρόγραμμα, θα δείτε μια προεπισκόπηση του βίντεο ή της εικόνας, καθώς και στοιχεία ελέγχου αναπαραγωγής, που βρίσκονται ακριβώς κάτω από το παράθυρο προεπισκόπησης. Υπάρχει ένα πάνελ στο δεξί μέρος της οθόνης. Μπορείτε να αλλάξετε τις ενότητες Properties (Ιδιότητες), Specialty (Ειδικότητα) και Finalizing (Οριστικοποίηση) χρησιμοποιώντας τα πλαίσια ελέγχου. Τα υπόλοιπα κουμπιά είναι συρόμενα. Μετακινήστε το ρυθμιστικό προς τα αριστερά ή προς τα δεξιά για να προσαρμόσετε την αντίστοιχη τιμή. Η τρέχουσα τιμή εμφανίζεται προς το δεξί άκρο κάθε γραμμής.

Τα τέσσερα ρυθμιστικά στο επάνω μέρος είναι χρήσιμα για τον έλεγχο αν υπάρχουν διαφορές μεταξύ των καρέ, αλλά και για τη σύγκριση του αρχικού βίντεο με αυτό που έχετε επεξεργαστεί. Αυτά μπορεί να είναι χρήσιμα για να ελέγξετε αν έχει παραβιαστεί ένα βίντεο.

Παρακάτω είναι τα τμήματα επεξεργασίας. Κάθε ένα από αυτά έχει ένα ρυθμιστικό κύριου διακόπτη (στο επάνω μέρος) που θα πρέπει να ενεργοποιήσετε για να εφαρμόσετε τα εφέ. Τα εργαλεία έχουν διάφορες επιλογές φίλτρων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ρυθμίσετε την Ευκρίνεια (Sharpness), Χρώμα Αντίθεσης (Color Contrast), Κορεσμός (Saturation), Απόχρωση (Hue), Ιστορικό (Histogram), Απόρριψη θορύβου (Denoise) και άλλες ρυθμίσεις.

Το τμήμα Curve (Καμπύλη) είναι για την αλλαγή της ισορροπίας του φωτισμού. Κοιτάξτε την παρακάτω εικόνα, και θα δείτε ότι εμφανίζει κάποιες κρυφές λεπτομέρειες, όπως αυτό που βρίσκεται κάτω από το τραπέζι του υπολογιστή.

Τα Forensic φίλτρα  είναι λίγο πιο προηγμένα και σας επιτρέπουν να προσαρμόσετε την Edge detection (ανίχνευση ακμών), την isolation (απομόνωση), την RGB amplification (ενίσχυση RGB). Τα εργαλεία ανάλυσης και ενημέρωσης έχουν ρυθμιστές για την ενεργοποίηση των Pseudocolors, του θορύβου κλπ. Το VideoCleaner μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προσαρμόσει τα κανάλια χρώματος, να προσθέσει τόνους σε μια περιοχή, να ρυθμίσει τη γωνία κ.λ.π. Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε για να προσθέσετε χρονικές αναγραφές ή αριθμούς σε πλαίσια, να σχολιάσετε με κείμενο, να βάλετε περιθώρια.

Με δεξί κλικ προσαρμόσετε τα επίπεδα μεγέθυνσης. Μετά το τέλος της επεξεργασίας πατήστε το F7 για να αποθηκεύσετε την δουλειά σας. Μπορείτε επίσης να το εξάγετε στο Virtualdub χρησιμοποιώντας το F6.

Γενικότερα το VideoCleaner είναι ένα δυνατό εργαλείο και θα μπορούσε να είναι χρήσιμο, σε όσους έχουν στα χέρια τους βίντεο που τραβήχτηκαν από κάμερες CCTV ή άλλα βίντεο χαμηλής ποιότητας. Μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν από εδώ και επίσης μπορείτε να βρείτε και αρκετά εκπαιδευτικά βίντεο από εδώ.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

LIVE NEWS

Πως να κατεβάσετε δωρεάν (download) μια ταινία;

Ακολουθεί οδηγός για το πως να κατεβάσετε μια ταινία δωρεάν (download) στον υπολογιστή ή στο κινητό σας χρησιμοποιώντας υπηρεσίες on-demand, δωρεάν site...

WhatsApp: Περιορίζει την προώθηση μηνυμάτων λόγω παραπληροφόρησης για τον COVID-19

Η εφαρμογή του WhatsApp έθεσε περιορισμούς στη μαζική προώθηση μηνυμάτων, σε μια προσπάθεια να εξαλείψει την παραπληροφόρηση. Αυτό συνδέεται με το γεγονός...

Parallels Desktop 15: Εγκατάσταση των Windows 10 σε macOS

Υπάρχουν μερικοί τρόποι να εγκαταστήσετε Windows 10 σε Macbook. Οι πιο γνωστοί τρόποι χρησιμοποιούν το ενσωματωμένο εργαλείο...

Άντρας συνελήφθη από τη Europol για εξαπάτηση φαρμακευτικής εταιρείας

Ένας άνδρας, συνελήφθη από τη Europol καθώς προσπάθησε να ξεπλύνει χρήματα που προέρχονταν από μία απάτη μέσω...

Το Linux και το σύστημα αρχείων exFAT της Microsoft: Η ιστορία μέχρι στιγμής

Η οικειότητα μεταξύ της Microsoft και του Linux Open Source δεν είναι πλέον κρυφή. Παρόλο που η συμμετοχή μπορεί να φαίνεται περισσότερο...

Ιαπωνία: Μαθητές φτιάχνουν την δική τους τελετή αποφοίτησης στο Minecraft ενόψει του COVID-19

Με την πανδημία του Κορωνοϊού COVID-19 να πλήττει χώρες σε όλο τον κόσμο, οι κυβερνήσεις έχουν λάβει μεγάλο αριθμό μέτρων, σε μία...

Microsoft: Ανακοινώνει το IPE, το νέο code integrity χαρακτηριστικό για Linux

Η Microsoft δημοσίευσε, αυτήν την εβδομάδα, λεπτομέρειες σχετικά με ένα νέο project που ετοιμάζει η εταιρεία και...

Το Folding @ Home εγκαθίσταται στο Sandbox των Windows 10

Πρόσφατα, αναφερθήκαμε σε μία νέα προσπάθεια, το Folding @ Home project που παρέχει υποστήριξη σε άτομα που...

ΗΠΑ: Ζητούνται προγραμματιστές COBOL λόγω COVID-19!

Ενόψει της πανδημίας του COVID-19, η οποία πλήττει μεταξύ άλλων τις ΗΠΑ, κινητοποιούνται διάφοροι φορείς για να συμβάλλουν στον αγώνα κατά του...

Έξυπνη τουαλέτα εντοπίζει πιθανές ασθένειες αναλύοντας τα κόπρανά σας

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ δημιούργησαν μια έξυπνη τουαλέτα που μπορεί να αναλύει τα κόπρανα και τα...