Παρασκευή, 5 Ιουνίου, 13:38
Αρχική απόψεις Libra Association γιατί φεύγουν οι συνεργάτες;

Libra Association γιατί φεύγουν οι συνεργάτες;

Όταν ανακοινώθηκε το project Libra στις 18 Ιουνίου, φαινόταν σαν άλλο ένα ανησυχητικό νέο μέτωπο στην μεγαλομανία επέκτασης του Facebook. Η εταιρεία διαθέτει ήδη δισεκατομμύρια χρήστες κερδίζοντας δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια βάση. Έτσι ο Mark μάλλον σκέφτηκε, γιατί να μην έχουμε και το ίδιο το νόμισμα;.

Ο επικεφαλής του blockchain της εταιρείας, David Marcus, ανακοίνωσε τα σχέδιά του για το Libra σε ένα λεπτομερές paper. Το έγγραφο εμφάνιζε ορισμένες πολύ ισχυρές χρηματοπιστωτικές εταιρείες να έχουν ήδη υπογράψει στην Libra Association στηρίζοντας το νόμισμα. Το όραμα του Facebook για ένα διεθνές νόμισμα φαινόταν ασταμάτητο.Libra

Αυτό ήταν όμως τότε. Η πρώτη εταιρεία που παράτησε το Libra project ήταν η Paypal, η οποία αποσύρθηκε στις 4 Οκτωβρίου. Στη συνέχεια, μέσα σε λίγες ώρες την 11η Οκτωβρίου, οι εταιρείες Visa, Mastercard, Stripe και Mercado Pago αποσύρθηκαν επίσης από το project. Μετά ακολούθησε και η eBay.

Αυτό σημαίνει ότι κάθε σημαντική χρηματοπιστωτική εταιρεία στις ΗΠΑ εγκατέλειψε την Libra Association. (Η τελευταία χρηματοπιστωτική εταιρεία είναι η PayU, που δεν έχει αναφέρει κάτι μετά τις εξελίξεις).

Είναι ανησυχητικό το γεγονός;

Η απώλεια πέντε σοβαρών εταιρειών σε διάστημα δύο ωρών μπορεί να φαίνεται σαν μια πανικόβλητη φυγή αλλά δεν είναι έτσι ακριβώς. Ας δούμε λίγο το χρονοδιάγραμμα.

Στις 14 Οκτωβρίου, όλα τα ιδρυτικά μέλη θα παρευρεθούν στη Γενεύη για την πρώτη συνάντηση της Libra Association. Εκεί θα διαχωρίσουν τους ρόλους που θα διαδραματίσουν οι συνεργαζόμενες εταιρείες και θα προσπαθήσουν να απαντήσουν σε όλα τα ζητήματα διακυβέρνησης που δεν αναφέρονται στο αρχικό paper. Τελικά, αυτό θα οδηγήσει στην δημιουργία ενός επίσημου χάρτη, που θα περιέχει τις υπογραφές κάθε μέλους στη νέα συμφωνία.

Αυτή η διαδικασία θα συμπεριλαμβάνει πολλές συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τις εταιρείες που απαρτίζουν την Libra Association – οπότε αν κάποιος είχε αμφιβολίες, ο καλύτερος χρόνος για να αποφύγει περαιτέρω δεσμεύσεις είναι να μην υπογράψει τη νέα συμφωνία.

Αυτό όμως σημαίνει επίσης ότι η φυγή των εταιρειών δεν είναι και τόσο καταστροφική για το project Libra, όσο φαίνεται. Οποιοσδήποτε μπορεί να υπογράψει όταν θα είναι πρόθυμος να το κάνει.

Αυτή η ομάδα εταιρειών είχε ένα ιδιαίτερο λόγο να το βάλει στα πόδια. Με την εξαίρεση την eBay, είναι όλες χρηματοπιστωτικές εταιρείες, κάτι που σημαίνει ότι έχουν συγκεκριμένες ρυθμιστικές απαιτήσεις που αφορούν κάθε είδους απάτη, τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και την επιβολή κυρώσεων. Οι κυβερνήσεις άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι το project Libra θα μπορούσε να δυσκολέψει την επιτήρηση αυτών των απαιτήσεων – και έτσι οι εμπλεκόμενες εταιρείες ήταν εκτεθειμένες.

Όπως ανέφεραν οι γερουσιαστές Schatz και Brown για τις τρεις από τις εταιρείες που αποχώρησαν, “το Facebook φαίνεται να θέλει τα οφέλη από την άσκηση οικονομικών δραστηριοτήτων χωρίς να έχει την ευθύνη του ελέγχου σαν εταιρεία χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών”.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Αν το νόμισμα Libra έκανε τις συναλλαγές πάρα πολύ εύκολες για τους τρομοκράτες και γενικότερα για το ξέπλυμα χρήματος, η Visa, η Mastercard και οι άλλοι ενδέχεται να καταλήξουν κατηγορούμενοι.

Αυτή φυσικά η σκέψη είναι τρομακτική σκέψη για τις χρηματοπιστωτικές εταιρείες, οι οποίες θα μπορούσαν να διαταράξουν τις κεντρικές τους επιχειρήσεις. Όμως για άλλες εταιρείες της Libra Association, αυτό δεν φαίνεται να είναι πρόβλημα. Οι επιχειρήσεις Lyft και Uber δεν αντιμετωπίζουν την ίδια πίεση από τις ρυθμιστικές αρχές, οπότε δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.

Τα προβλήματα με τις χρηματοπιστωτικές εταιρείες δείχνουν ένα κεντρικό πρόβλημα στο project Libra. Τα νομίσματα που υποστηρίζονται από blockchain λειτουργούν καλύτερα σαν ένα αυτοτελές σύστημα, αλλά συχνά προκύπτουν προβλήματα με τις συμβατικές τραπεζικές συναλλαγές. Στις πρώτες μέρες της Bitcoin, οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες διώκονταν επειδή δεν υποστήριζαν τις απαιτήσεις των ρυθμιστικών αρχών κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Πρόσφατα οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ μπόρεσαν να επιβάλουν τις απαιτήσεις του Know Your Customer σε όλους τους wallet providers.

Στο αρχικό paper το project Libra παρέδιδε τα ζητήματα συμμόρφωσης στις χρηματοπιστωτικές εταιρείες, ελπίζοντας ότι η Visa και η Mastercard θα είναι σε θέση να χειριστούν τις περίπλοκες απαιτήσεις συμμόρφωσης για τη διαπραγμάτευση δολαρίων. Μετά την μαζική φυγή της Παρασκευής, φάνηκε ο φόβος των εταιρειών για την την ανάληψη της ευθύνης, κάτι που είναι πολύ πιθανό να αποθαρρύνει και άλλες που σκεφτόταν να στηρίξουν το project.

Όποιος αναλαμβάνει αυτό τον ρόλο θα έχει ένα τεράστιο έργο μπροστά του. Θα πρέπει να πείσει τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να εμπιστευτούν το Libra σε μια εποχή που η εμπιστοσύνη του κοινού στο Facebook βρίσκεται στα τάρταρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

LIVE NEWS

Κίνα και Ιράν προσπάθησαν να χακάρουν τις εκστρατείες Biden και Trump

Η Κίνα και το Ιράν προσπάθησαν να χακάρουν τις προεκλογικές εκστρατείες τόσο του Biden όσο και του Trump.

Gaia-X: η νέα πλατφόρμα cloud computing της Ευρώπης

Φαίνεται ότι η Ευρώπη αποφάσισε να απαλλαγεί από την Αμερική σε ότι αφορά τις υπηρεσίες cloud computing, δημιουργώντας το «Gaia-X».

CPA Canada: Παραβίαση δεδομένων επηρεάζει 329,000 άτομα

Ο οργανισμός Chartered Professional Accountants of Canada (CPA) αποκάλυψε ότι το site CPA Canada παραβιάστηκε από hackers,...

Η τεχνολογία με τον τρόπο που έχει σχεδιαστεί διαιωνίζει τον ρατσισμό

Σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες καταρρέουν κάτω από το βάρος δύο πανδημιών: τον COVID -19 και την αστυνομική βαρβαρότητα. Και οι δύο προκαλούν...

Tycoon ransomware: Σε κίνδυνο Windows και Linux υπολογιστές!

Ένα νέο ransomware, που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, στοχεύει συστήματα Windows και Linux. Το ransomware ονομάζεται Tycoon και είναι...

Τα νέα iPad Pro της Apple με σύνδεση 5G, A14X τσιπ και Mini-LED οθόνη!

Η Apple πρόκειται να κυκλοφορήσει νέα μοντέλα iPad Pro με το Α14Χ τσιπ, σύνδεση 5G, και οθόνη Mini-LED στο πρώτο μισό του...

Cisco: Σφάλματα σε IOS router επιτρέπουν πλήρη παραβίαση συστημάτων

Η Cisco αποκάλυψε τέσσερα κρίσιμα σφάλματα ασφαλείας που επηρεάζουν τον εξοπλισμό των router που χρησιμοποιούν τα IOS XE και IOS λογισμικά της....

Linux Greenie: Κυκλοφόρησε η έκδοση 20.04 με νέο desktop

Το Greenie Linux, είναι ένα λειτουργικό σύστημα βασισμένο στο ubuntu, το οποίο κατασκευάστηκε ειδικά για χρήστες που...

Zoom: Σφάλματα επιτρέπουν την παραβίαση συστημάτων συμμετεχόντων!

Ερευνητές ασφαλείας από την Cisco Talos ανακάλυψαν δύο σφάλματα στη δημοφιλή εφαρμογή τηλεδιάσκεψης Zoom, τα οποία μπορούν να επιτρέψουν σε έναν κακόβουλο...

Η ανίχνευση του “Incognito mode” δεν έχει διορθωθεί ακόμη από τον Chrome

Τα website εξακολουθούν να είναι σε θέση να εντοπίζουν πότε ένας επισκέπτης χρησιμοποιεί τη λειτουργία Incognito mode του Chrome, παρά τις προσπάθειες...