ΑρχικήUpdatesChrome έρχονται δύο χαρακτηριστικά του Firefox

Chrome έρχονται δύο χαρακτηριστικά του Firefox

Μετά την κυκλοφορία του Chrome 69 με ένα νέο περιβάλλον εργασίας πολλοί από τους χρήστες της εφαρμογής αντιλήφθηκαν ότι η Google προσπαθούσε να αντιγράψει το παλιό περιβάλλον του Firefox.

Οι προγραμματιστές της Google φαίνεται να θέλουν να προσθέσουν άλλες δύο λειτουργίες του Firefox στον Chrome: τα tab groups και το scrollable tabs bar.Chrome

Και οι δύο λειτουργίες βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης αυτή τη στιγμή και δεν γνωρίζουμε πότε θα τα δούμε να έρχονται στη σταθερή έκδοση του Chrome, τουλάχιστον προς το παρόν.

Τα νέα εμφανίστηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όταν ένας δημοσιογράφος από το Chrome Story blog παρατήρησε ένα πρόβλημα στον Chrome issue tracker με το όνομα “tab groups”.

Ο προγραμματιστής της Google, που δημοσίευσε το πρόβλημα, δεν περιέγραφε επακριβώς τον τρόπο λειτουργίας του επερχόμενου χαρακτηριστικού, αλλά ανέφερε ότι “οι χρήστες μπορούν να οργανώσουν τις καρτέλες σε οπτικά διακριτές ομάδες, για καρτέλες που σχετίζονται με διαφορετικές εργασίες.”

Η περιγραφή του χαρακτηριστικού είναι αρκετά αόριστη, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδρυμα Mozilla διέθετε ένα παρόμοιο χαρακτηριστικό στον Firefox το 2010. Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό επέτρεπε στους χρήστες να οργανώνουν καρτέλες μέσα σε ομάδες, εμφανίζοντας μόνο μια καρτέλα από κάθε ομάδα.

Το χαρακτηριστικό ήταν εξαιρετικό για τους χρήστες που τους άρεσε να εργάζονται με δεκάδες ή εκατοντάδες καρτέλες, αλλά οι προγραμματιστές του Firefox το αφαίρεσαν στα τέλη του 2015, επειδή το χρησιμοποιούσαν πολύ λίγοι χρήστες.

Η Google από την άλλη θα μπορούσε να προσθέσει τον μηχανισμό ομαδοποίησης καρτελών που χρησιμοποιεί το πρόγραμμα περιήγησης Vivaldi. Δεν μένει πάρα να περιμένουμε και θα δούμε.

Η προσθήκη υποστήριξης για τις ομάδες καρτελών έχει νόημα, αφού θα βοηθήσει στην βελτίωση της συσσώρευσης tab που αντιμετωπίζει ο Chrome.

Η συσσώρευση καρτελών συμβαίνει όταν ανοίγετε πάρα πολλές καρτέλες, γεγονός που οδηγεί έμμεσα στην μείωση του πλάτους κάθε καρτέλας. Αυτό καθιστά αδύνατη την ανάγνωση του τίτλου της καρτέλας ή την προβολή του favicon της ιστοσελίδας. Η εύρεση δε μιας σελίδας ανάμεσα στις δεκάδες μικροσκοπικές καρτέλες είναι τρομερά ενοχλητική.

Ωστόσο, ο Chrome δεν είναι ο μόνος browser που αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο πρόβλημα σχεδίασης. Οι browsers Vivaldi, Opera, και Brave, έχουν ακριβώς την ίδια συμπεριφορά, ενώ ο Firefox και Edge τις Microsoft δεν το κάνουν. Και τα δύο προγράμματα περιήγησης χρησιμοποιούν μια λειτουργία που ονομάζεται κύλιση στη γραμμή καρτελών (scrollable tabs bar), η οποία διατηρεί το πλάτος της καρτέλας σε ένα συγκεκριμένο ελάχιστο μέγεθος, αλλά επιτρέπει στον χρήστη να ψάχνει αριστερά και δεξιά χρησιμοποιώντας τα βελάκια κύλισης.

Σύμφωνα με την Techdows, η Google θα προσθέσει ένα παρόμοιο χαρακτηριστικό σε κάποια επερχόμενη έκδoση του Chrome. “To scrollable tabs bar είναι σε ανάπτυξη”, δήλωσε ο Peter Casting, ένας προγραμματιστής του Google Chrome, σε ένα χρήστη του Reddit.

Αναζητώντας στον issue tracker του Chrome/Chromium, διαπιστώνουμε ότι οι καρτέλες με δυνατότητα κύλισης ήταν μία από τις πιο απαιτούμενες λειτουργίες του Chrome τα τελευταία χρόνια και ότι υπάρχουν δημοσιεύσεις από τον Σεπτέμβριο του 2008, με την κυκλοφορία του Chrome 1.0.

_________________

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS