ΑρχικήHow ToF.Lux : Δωρεάν πρόγραμμα ρύθμισης της φωτεινότητας της οθόνη σας

F.Lux : Δωρεάν πρόγραμμα ρύθμισης της φωτεινότητας της οθόνη σας

Το F.Lux είναι ένα δωρεάν λογισμικό χειρισμού οθόνης για λειτουργικά συστήματα επιτραπέζιων και κινητών συσκευών, το οποίο ρυθμίζει αυτόματα ή χειροκίνητα τη ζεστασιά χρώματος καθώς και άλλες λεπτομέρειες, σχετικές με την εμφάνιση και το χρώμα της οθόνης σας.

F.Lux

Εάν  δοκιμάσατε ποτέ να σηκωθείτε αργά το βράδυ για να εργαστείτε σε ένα υπολογιστή, ίσως να αισθανθήκατε στην αρχή dυσφορία  από το έντονο φως της οθόνης του υπολογιστή. Δεν είναι μια πολύ ευχάριστη εμπειρία και μπορεί να χρειαστούν λίγα λεπτά για να προσαρμοστούν τα μάτια σας στη φωτεινότητα της οθόνης. Ενδέχεται επίσης να έχετε παρατηρήσει ότι χρειάζεται χρόνος για να συνηθίσετε στην οθόνη σας, όταν ενεργοποιείτε τον υπολογιστή για πρώτη φορά το πρωί ή ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το F.lux είναι ένα μικρό, δωρεάν πρόγραμμα για Microsoft Windows, Mac OS X, Linux, iOS και Android, που προσαρμόζει τη φωτεινότητα της οθόνης του υπολογιστή σας ανάλογα με την ώρα της ημέρας. Το λογισμικό ρυθμίζει αυτόματα τη θερμοκρασία χρώματος της οθόνης του υπολογιστή ή του κινητού σας τηλεφώνου. Μιλώντας με τεχνικούς όρους αυτό σημαίνει ότι το λογισμικό θα μειώσει τους βαθμούς Kelvin της φωτεινότητας, για να κάνει το φως να είναι πιο φυσικό και ευχάριστο στο μάτι.

Το F.Lux συνοδεύεται από προκαθορισμένες τιμές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αμέσως ή να τις προσαρμόσετε στις ανάγκες σας. Σημειώστε ότι πρέπει κατά την πρώτη εκκίνηση να εισάγετε την πλησιέστερη πόλη ή τη τοποθεσία σας, καθώς οι προεπιλεγμένες τιμές επιλέγονται από το F.Lux αυτόματα με βάση την εκάστοτε ώρα της περιοχή σας. Το πρόγραμμα εμφανίζει μια καμπύλη όταν ανοίγετε τη διεπαφή, που τονίζει την ώρα της ημέρας και τη ζεστασιά της οθόνης. Οι χρήστες μπορούν να ρυθμίσουν αυτόματα τη ζεστασιά της οθόνης με βάση την ώρα της ημέρας ή να επιλέξουν χειροκίνητα την ρύθμιση που προτιμούν να χρησιμοποιούν.

Μπορείτε να εκτελέσετε μια προεπισκόπηση 24 ωρών εντός 10 δευτερολέπτων, για να δείτε πώς αλλάζει η οθόνη στην περίοδο αυτή. Προσαρμογές στις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις μπορούν να γίνουν από τις επιλογές του προγράμματος.

Με τη τελευταία έκδοση του προγράμματος προστέθηκε και η δυνατότητα αποχρώσεων του γκρι. Η λειτουργία Grayscale είναι μια νέα λειτουργία στο F.Lux που εμφανίζει τα πάντα στην κλίμακα του γκρι. Πρόκειται για μια προσπάθεια να μειωθούν οι περισπασμοί με πολύχρωμα στοιχεία οθόνης, όπως τα εικονίδια ή η γραμμή εργαλείων του λειτουργικού συστήματος.

Το πρόγραμμα είναι πολύ πιο δυνατό και με αρκετές ρυθμίσεις, σε σχέση με τον νυκτερινό φωτισμό των Windows. Και δεν είναι φυσικά το μόνο που κυκλοφορεί. Για όποιο θέλει να το ψάξει καλύτερα υπάρχουν και τα αντίστοιχα δωρεάν προγράμματα Lightbulb και Iris καθώς και ένα σωρό εφαρμογές για Android.

Συνοψίζοντας:
Το πρόγραμμα F.Lux έχει σχεδιαστεί για να μειώνει τις περισπασμούς, να σας βοηθάει να μην κουράζονται τα μάτια σας στην οθόνη του υπολογιστή ή του κινητού σας και να μπορείτε να κοιμάστε ευκολότερα το βράδυ. Σίγουρα το πετυχαίνει σε κάποιο βαθμό, δίνοντάς σας πάρα πολλές ευκολίες προσαρμογής, αν και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να δυσκολευτεί να συνεργαστεί με τον υπολογιστή σας ή να δυσκολευτείτε να διαβάσετε τα κείμενα στην οθόνη. Γενικότερα οι αλλαγές στον χρωματισμό και στη φωτεινότητα της οθόνης απαιτούν κάποιο χρόνο για να τις συνηθίσετε. Οι περισσότεροι χρήστες θα χρησιμοποιήσουν πιθανώς τα προγράμματα αυτού του είδους σποραδικά και όχι συνεχόμενα.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS