ΑρχικήsecurityCryptominers στο Linux χρησιμοποιούν Rootkits για να μένουν κρυμμένα

Cryptominers στο Linux χρησιμοποιούν Rootkits για να μένουν κρυμμένα

cryptominersΚαθώς η δημοτικότητα των cryptocurrencies αυξάνεται, το ίδιο ισχύει και για το ποσό των cryptominer Tojans που δημιουργούνται και διανέμονται σε ανυποψίαστα θύματα. Ένα πρόβλημα για τα cryptominers ωστόσο, είναι ότι η διαδικασία παραβίασης είναι εύκολα ανιχνεύσιμη, λόγω της χρήσης μεγάλου όγκου της CPU.

Για να γίνει πιο δύσκολο να εντοπιστεί μια διαδικασία cryptomining που χρησιμοποιεί όλη τη CPU, έχει ανακαλυφθεί μια νέα παραλλαγή για το Linux, που προσπαθεί να κρύψει την παρουσία της χρησιμοποιώντας ένα rootkit.

Σύμφωνα με μια νέα αναφορά του TrendMicro, αυτός ο νέος συνδυασμός cryptominer-rootkit θα εξακολουθήσει να προκαλεί προβλήματα επιδόσεων, λόγω της υψηλής αξιοποίησης της CPU, αλλά οι διαχειριστές δεν θα είναι σε θέση να εντοπίσουν ποια διαδικασία τα προκαλεί.

“Πρόσφατα συναντήσαμε ένα cryptocurrency-mining malware (που εντοπίστηκε από το Trend Micro ως Coinminer.Linux.KORKERDS.AB) που επηρεάζει τα συστήματα Linux”, δηλώνει σε μια έκθεσή του το TrendMicro. “Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι είναι συνδεδεμένο με ένα στοιχείο rootkit (Rootkit.Linux.KORKERDS.AA) που κρύβει την παρουσία των κακόβουλων διαδικασιών από τα εργαλεία παρακολούθησης, γεγονός που δυσκολεύει τον εντοπισμό του, καθώς τα μολυσμένα συστήματα θα επισημάνουν μόνο προβλήματα στην επίδοση. Το malware είναι επίσης ικανό να ενημερώνεται και να αναβαθμίζεται, ενώ κάνει το ίδιο και στο αρχείο διαμόρφωσής του.”

Αν και δεν είναι γνωστό ποιο λογισμικό εγκαθιστά αυτό το miner, το TrendMicro θεωρεί ότι είναι ένα ανεπίσημο πρόσθετο, όπως ένα media-streaming software. Όταν εγκατασταθεί, το εκτελέσιμο πρόγραμμα θα κατεβάσει και θα εκτελέσει μια σειρά shell scripts που τελικά θα εγκαταστήσουν το miner και στη συνέχεια ένα rootkit για να κρύψει την παρουσία των miners.

Στην παραλλαγή που εντοπίστηκε από το TrendMicro, το cryptominer θα εγκατασταθεί σε / tmp / kworkerds και θα εκτελεστεί. Όταν το rootkit δεν είναι εγκατεστημένο, μπορείτε εύκολα να δείτε τη διαδικασία kworkerds αφού χρησιμοποιεί το 100% της CPU.

Μόλις εγκατασταθεί το rootkit όμως, η διαδικασία που προκαλεί την υψηλή χρήση της CPU δεν είναι ορατή, παρόλο που η συνολική χρήση του συστήματος εξακολουθεί να εμφανίζεται ως 100%.

Όπως βλέπετε, η χρήση ενός rootkit για την απόκρυψη ενός cryptominer μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για να αποφευχθεί η απομάκρυνσή του. Δυστυχώς, αυτό θα είναι επίσης ένας εφιάλτης για τους διαχειριστές συστημάτων και τους χρήστες που δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί ο υπολογιστής τους χρησιμοποιεί τόσο μεγάλο ποσοστό της CPU.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS