Το Megabreach των 773 εκατομμυρίων Passwords ξεκίνησε χρόνια πριν
infosec

Το Megabreach των 773 εκατομμυρίων Passwords ξεκίνησε χρόνια πριν

Πρόσφατα κυκλοφόρησε η είδηση, ότι σχεδόν 773 εκατομμύρια διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και 21 εκατομμύρια passwords δημοσιεύθηκαν σε ένα φόρουμ hacking....
Read More
infosec

Instagram influencers ανακτούν τα accounts με τη βοήθεια hackers

Οι Instagram influencers που έχουν δει τους λογαριασμούς τους να χακάρονται και τις προσωπικές τους πληροφορίες να εκτίθενται, λένε ότι...
Read More
infosec

Windows 10: Πώς να διορθώσετε το browsing σφάλμα στο Microsoft Edge

Η τελευταία αναβάθμιση που κυκλοφόρησε από τη Microsoft για τα Windows 10 έφερε ένα πρόβλημα, το οποίο παρατηρείται όταν επιχειρεί...
Read More
infosec

Google Play: Κρυβόταν malware με τη χρήση των αισθητήρων κίνησης

Στην αγορά του Google Play υπάρχουν πολλές κακόβουλες εφαρμογές που δοκιμάζουν κόλπα για να αποφευχθεί η ανίχνευση τους. Για την...
Read More
infosec

Bug του Twitter δημοσίευε τα προσωπικά tweets των χρηστών για 5 χρόνια

Οι χρήστες του Twitter, οι οποίοι χρησιμοποιούν το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο από τις Android συσκευές τους, θα πρέπει να ελέγξουν...
Read More
Latest Posts

Cryptominers στο Linux χρησιμοποιούν Rootkits για να μένουν κρυμμένα

cryptominersΚαθώς η δημοτικότητα των cryptocurrencies αυξάνεται, το ίδιο ισχύει και για το ποσό των cryptominer Tojans που δημιουργούνται και διανέμονται σε ανυποψίαστα θύματα. Ένα πρόβλημα για τα cryptominers ωστόσο, είναι ότι η διαδικασία παραβίασης είναι εύκολα ανιχνεύσιμη, λόγω της χρήσης μεγάλου όγκου της CPU.

Για να γίνει πιο δύσκολο να εντοπιστεί μια διαδικασία cryptomining που χρησιμοποιεί όλη τη CPU, έχει ανακαλυφθεί μια νέα παραλλαγή για το Linux, που προσπαθεί να κρύψει την παρουσία της χρησιμοποιώντας ένα rootkit.

Σύμφωνα με μια νέα αναφορά του TrendMicro, αυτός ο νέος συνδυασμός cryptominer-rootkit θα εξακολουθήσει να προκαλεί προβλήματα επιδόσεων, λόγω της υψηλής αξιοποίησης της CPU, αλλά οι διαχειριστές δεν θα είναι σε θέση να εντοπίσουν ποια διαδικασία τα προκαλεί.

«Πρόσφατα συναντήσαμε ένα cryptocurrency-mining malware (που εντοπίστηκε από το Trend Micro ως Coinminer.Linux.KORKERDS.AB) που επηρεάζει τα συστήματα Linux», δηλώνει σε μια έκθεσή του το TrendMicro. «Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι είναι συνδεδεμένο με ένα στοιχείο rootkit (Rootkit.Linux.KORKERDS.AA) που κρύβει την παρουσία των κακόβουλων διαδικασιών από τα εργαλεία παρακολούθησης, γεγονός που δυσκολεύει τον εντοπισμό του, καθώς τα μολυσμένα συστήματα θα επισημάνουν μόνο προβλήματα στην επίδοση. Το malware είναι επίσης ικανό να ενημερώνεται και να αναβαθμίζεται, ενώ κάνει το ίδιο και στο αρχείο διαμόρφωσής του.»

Αν και δεν είναι γνωστό ποιο λογισμικό εγκαθιστά αυτό το miner, το TrendMicro θεωρεί ότι είναι ένα ανεπίσημο πρόσθετο, όπως ένα media-streaming software. Όταν εγκατασταθεί, το εκτελέσιμο πρόγραμμα θα κατεβάσει και θα εκτελέσει μια σειρά shell scripts που τελικά θα εγκαταστήσουν το miner και στη συνέχεια ένα rootkit για να κρύψει την παρουσία των miners.

Στην παραλλαγή που εντοπίστηκε από το TrendMicro, το cryptominer θα εγκατασταθεί σε / tmp / kworkerds και θα εκτελεστεί. Όταν το rootkit δεν είναι εγκατεστημένο, μπορείτε εύκολα να δείτε τη διαδικασία kworkerds αφού χρησιμοποιεί το 100% της CPU.

Μόλις εγκατασταθεί το rootkit όμως, η διαδικασία που προκαλεί την υψηλή χρήση της CPU δεν είναι ορατή, παρόλο που η συνολική χρήση του συστήματος εξακολουθεί να εμφανίζεται ως 100%.

Όπως βλέπετε, η χρήση ενός rootkit για την απόκρυψη ενός cryptominer μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για να αποφευχθεί η απομάκρυνσή του. Δυστυχώς, αυτό θα είναι επίσης ένας εφιάλτης για τους διαχειριστές συστημάτων και τους χρήστες που δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί ο υπολογιστής τους χρησιμοποιεί τόσο μεγάλο ποσοστό της CPU.

Έχετε άποψη; Αφήστε το σχόλιό σας.

Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αντιγράψετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή (SecNews.gr), σαν ηλεκτρονική διεύθυνση (Live URL) του άρθρου.
Updated on by

Reader Interactions

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *