ΑρχικήHow ToΓρήγορο Android: τι μπορείτε να κάνετε & τι δεν λειτουργεί

Γρήγορο Android: τι μπορείτε να κάνετε & τι δεν λειτουργεί

Γρήγορο Android; Όλοι θέλουμε γρήγορες συσκευές. Έτσι αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν ένα σωρό tips για το πώς μπορείτε να επιταχύνετε μια συσκευή Android. Δυστυχώς, δεν λειτουργούν όλα όσα γράφονται.
Παρακάτω θα δούμε πως μπορείτε να κάνετε το τηλέφωνό σας πιο γρήγορα, αλλά και τι θα πρέπει να αποφύγετε.

Πώς να επιταχύνετε το Android: Βασικές συμβουλές

Οι προεπιλεγμένες εφαρμογές και οι ρυθμίσεις του Android δεν είναι πάντα οι καλύτερες για την ταχύτητα. Κάνοντας μερικές απλές αλλαγές μπορείτε να επιταχύνετε την απόδοση του τηλεφώνου σας.
Καθαρίστε την αρχική οθόνη
Εάν το τηλέφωνό σας έχει κάποιο αργό επεξεργαστή ή μικρή μνήμη RAM, τότε μια άδεια αρχική οθόνης μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ στην επιτάχυνση της συσκευής. Οι κινούμενες ταπετσαρίες και τα διάφορα widgets χρησιμοποιούν πόρους του συστήματος σας.
Χρησιμοποιήστε ένα διαφορετικό Launcher
Το προεπιλεγμένο πρόγραμμα εκκίνησης (Launcher) στο τηλέφωνό σας είναι συνήθως σχεδιασμένο για να σας προφέρει τις καλύτερες δυνατότητες της συσκευής σας. Έτσι μπορεί να μην είναι και το ταχύτερο.
Στο Play Store θα βρείτε πάρα πολλά Launchers και πολλά από αυτά είναι βελτιστοποιημένα για μεγαλύτερη ταχύτητα. Αξίζει να πειραματιστείτε με μερικά για να βρείτε αυτό που ταιριάζει στην συσκευή σας.
Αλλάξτε πρόγραμμα περιήγησης
Το προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης ιστού στο Android είναι ο Chrome μια πολύ περίπλοκη εφαρμογή. Υπάρχουν μερικοί τρόποι που μπορείτε να τη βελτιώσετε, αλλά σαν καλύτερη λύση μπορείτε να αλλάξετε σε ένα εντελώς διαφορετικό πρόγραμμα περιήγησης.
Ορισμένα benchmark tests έδειξαν ότι ο Puffin είναι ο ταχύτερος περιηγητής για το Android. Αν προτιμάτε κάτι παρόμοιο με το Chrome, ρίξτε μια ματιά στον Opera. Η λειτουργία συμπίεσης δεδομένων μπορεί να βοηθήσει στην πολύ γρήγορη φόρτωση των σελίδων.
Απεγκατάσταση “κακών” εφαρμογών
Μερικές εφαρμογές επιβραδύνουν απελπιστικά την συσκευή σας. Μην σκέφτεστε τις κακόβουλες εφαρμογές. Πολύ συχνά είναι εφαρμογές υπεράνω κάθε υποψίας. Η απεγκατάσταση του Facebook για παράδειγμα θα μπορούσε να κάνει το τηλέφωνό σας 15% γρηγορότερο. Δοκιμάστε να αλλάξετε την επίσημη εφαρμογή Facebook με κάποια από τρίτο προγραμματιστή.
Αφαιρέστε το λογισμικό προστασίας από ιούς
Το λογισμικό προστασίας από ιούς ισχυρίζεται ότι προσφέρει στους χρήστες Android ασφάλεια. Ουσιαστικά όμως καθηλώνει το τηλέφωνό σας και αποστραγγίζει την μπαταρία σας. Εφόσον χρησιμοποιείτε μόνο εφαρμογές από επίσημες πηγές, όπως το Play Store ή το Amazon Appstore, είναι εξαιρετικά απίθανο να συναντήσετε κακόβουλες εφαρμογές.
Διακοπή αυτόματου συγχρονισμού εφαρμογών
Οι εφαρμογές για τα social, τις ειδήσεις, τον καιρό συγχρονίζονται αυτόματα. Από προεπιλογή, συνδέονται στο διαδίκτυο κάθε 15 λεπτά. Με ένα σωρό από αυτές τις εφαρμογές στο κινητό σας, η συσκευή λειτουργεί συνεχώς στο παρασκήνιο.
Ελέγξτε τα χρονοδιαγράμματα συγχρονισμού για όλες τις εφαρμογές σας και ρυθμίστε συγχρονισμούς κάθε μερικές ώρες ή μία φορά την ημέρα. Ή απλά απενεργοποιήστε τον συγχρονισμό και ενημερώστε τις εφαρμογές με το χέρι όταν τις ανοίγετε.
Εγκαταστήστε τις ενημερώσεις
Κάθε νέα έκδοση του Android φέρνει και βελτιώσεις στην απόδοση, οπότε η συσκευή σας μπορεί να ενημερωθεί, μην το καθυστερείτε. Το ίδιο ισχύει και για τις εφαρμογές. Ενεργοποιήστε τις αυτόματες ενημερώσεις στο Play Store για να βεβαιωθείτε ότι έχετε τις τελευταίες εκδόσεις των εφαρμογών.
Τακτικά reboot
Τέλος, η επανεκκίνηση της συσκευής μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ στις επιδόσεις του Android . Δεν χρειάζεται να το κάνετε κάθε μέρα, αλλά περιστασιακά reboot θα κάνουν θαύματα, ειδικά εάν το τηλέφωνό σας είναι ιδιαίτερα αργό ή ζεσταίνεται περισσότερο από το κανονικό.
Εάν δοκιμάσετε όλα τα παραπάνω και διαπιστώσετε ότι δεν άλλαξε κάτι στη συσκευή σας, δοκιμάστε μια επαναφορά στις εργοστασιακές ρυθμίσεις. Πριν το κάνετε, θα πρέπει να κρατήσετε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας.

Πώς να επιταχύνετε το Android: Για προχωρημένους

Αν σας αρέσει να βρίσκετε κρυφές ρυθμίσεις ή αν έχετε root πρόσβαση, τότε μπορείτε να επιταχύνετε ακόμα περισσότερο το Android.
Επιτάχυνση κινούμενων εικόνων
Το Android είναι γεμάτο με κινούμενα σχέδια που κάνουν διασκεδαστική τη χρήση της συσκευής. Μια κρυφή ρύθμιση σάς επιτρέπει να ελέγχετε την ταχύτητα των κινούμενων εικόνων κάτι που θα βελτιώσει την ταχύτητα του τηλεφώνου σας.
Χρησιμοποιείστε την διαδρομή:
Settings – Developer (ή Settings – System – Developer για το Android Oreo και μεγαλύτερη έκδοση). Ορίστε το Window animation scale, Transition animation scale, και Animator duration scale στο .5x.
Αυτό κόβει την ταχύτητα των κινούμενων εικόνων κατά το ήμισυ.
Εάν δεν μπορείτε να δείτε τις επιλογές Developer, θα πρέπει πρώτα να τις ενεργοποιήσετε, από Settings – System – About. Πατήστε 7 φορές το Build number για να εμφανιστεί η επιλογή.
Δοκιμάστε ένα διαφορετικό ROM
Ένα προσαρμοσμένο ROM δεν είναι κακή ιδέα, Πολλοί κατασκευαστές φορτώνουν το Android με πολλές επιπλέον εφαρμογές και λειτουργίες, κάτι που σίγουρα προσέχει ο τελικός χρήστης. Η αντικατάστασή του αρχικού λειτουργικού με ένα ROM όπως το LineageOS μπορεί να σας δώσει μεγαλύτερη ταχύτητα.
Χρησιμοποιήστε ένα προσαρμοσμένο πυρήνα (Custom Kernel)
Ο Kernel διαχειρίζεται κάθε αλληλεπίδραση μεταξύ του λογισμικού και του hardware του τηλεφώνου σας. Οι Custom Kernels σάς επιτρέπουν να τροποποιήσετε τον τρόπο λειτουργίας του hardware. Μπορείτε να αλλάξετε το πόσο γρήγορα φτάνει ο επεξεργαστής σας την τελική του ταχύτητα, ή πόσο απασχολημένος θα πρέπει να είναι πριν ενεργοποιήσει επιπλέον πυρήνες.
Ορισμένοι Kernels προσφέρουν ρυθμίσεις και ανά εφαρμογή, για να μπορείτε να έχετε τη μέγιστη ισχύ κατά την αναπαραγωγή ενός συγκεκριμένου παιχνιδιού και να επιστρέψετε στο κανονικό μόλις σταματήσετε να παίζετε.
Ελέγξτε τις εφαρμογές παρασκηνίου με το Greenify
Τα Task killers δεν επιταχύνουν το τηλέφωνό σας, όπως θα δούμε παρακάτω. Η εφαρμογή Greenify μπορεί να ακούγεται σαν task killer (να αποτρέπει δηλαδή την εκτέλεση εφαρμογών στο παρασκήνιο) αλλά έχει μια λεπτή διαφορά.
Η Greenify εκτελείται σε επίπεδο συστήματος, ώστε όχι μόνο να κλείνουν εφαρμογές, αλλά και να αποτρέπει την εκτέλεση τους μέχρι να τις χρειαστείτε ξανά. Αυτό σημαίνει ότι σταματάει και το αυτόματο συγχρονισμό.
Η εφαρμογή είναι λιγότερο χρήσιμη από το Android Oreo και μετά, λόγω των βελτιώσεων στον τρόπο με τον οποίο τα λειτουργικά συστήματα διαχειρίζονται τους πόρους συστήματος. Όμως σε παλαιότερες συσκευές, η εφαρμογή Greenfiy είναι ένας από τους καλύτερους λόγους να κάνετε root.

Πώς να επιταχύνετε το Android: Τι δεν λειτουργεί

Εκτός από όλα τα παραπάνω που λειτουργούν, υπάρχουν και μερικές κοινές τεχνικές ενίσχυσης ταχύτητας που πολύ απλά δεν κάνουν ότι υπόσχονται.android
Task killers
Τα Task killers είναι από τις πιο δημοφιλείς βοηθητικές εφαρμογές στο Play Store, που είναι όμως εντελώς άχρηστες. Στην πραγματικότητα, θα κάνουν το τηλέφωνό σας πιο αργό.
Ένα task killer κλείνει εφαρμογές που τρέχουν στο παρασκήνιο για να ελευθερώσει μνήμη RAM. Λειτουργεί με την ιδέα ότι η ελεύθερη μνήμη RAM βελτιώνει την απόδοση, αλλά αυτό δεν ισχύει. Το Android έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί τις εφαρμογές στη μνήμη RAM, ώστε να μπορεί να τις επαναφέρει γρήγορα. Το λειτουργικό θα κλείνει έξυπνα ορισμένες εφαρμογές όποτε χρειάζεται επιπλέον πόρους.
Το πιο σημαντικό είναι ότι ορισμένες διεργασίες εφαρμογών θα πρέπει να ξεκινήσουν ξανά επειδή δεν τρέχουν πια στο παρασκήνιο. Αυτό θα επιβραδύνει το τηλέφωνό σας πολύ περισσότερο από το αν αφήσετε το Android να κάνει τη δουλειά του.
Κλείσιμο Εφαρμογών
Για τον ίδιο λόγο, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το κλείσιμο των εφαρμογών. Και πάλι, το Android το διαχειρίζεται αυτόματα. Αν το Android χρειάζεται περισσότερους πόρους, θα κλείσει οποιαδήποτε εφαρμογή χρησιμοποιήτε λιγότερο και τρέχει στο παρασκήνιο.
Speed Boosters ή Defragmenters
Αν και προσπαθούμε να αποφύγουμε τις γενικεύσεις, μπορούμε να πούμε ότι θα πρέπει να αποφύγετε οποιαδήποτε εφαρμογή που χωρίς root υπόσχεται να βελτιώσει την απόδοση του τηλεφώνου σας. Ποιες είναι αυτές οι εφαρμογές; RAM boosters, SD card speed-uppers και οτιδήποτε άλλο με boost που μπορείτε να βρείτε στο Play Store.
Σπάνια λειτουργούν, και πολύ συχνά περιέχουν πολύ ενοχλητικές διαφημίσεις που επιβραδύνουν ακόμα περισσότερο το τηλέφωνο.
Επίσης, μην χρησιμοποιείτε εφαρμογές defragmenter. Το τηλέφωνό σας δεν χρειάζεται ανασυγκρότηση καθώς χρησιμοποιεί μνήμη flash που δεν επηρεάζεται από τον κατακερματισμό. Όλα τα defraggers στο Google Play δεν θα κάνουν το τηλέφωνό σας να τρέχει πιο γρήγορα.
Ο τελευταίος τρόπος για την επιτάχυνση του Android είναι φυσικά να αναβαθμίστε σε μια νέα συσκευή.
______________________________

SecNews
SecNewshttps://secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS