Παρασκευή, 5 Ιουνίου, 19:23
Αρχική inet Open-Source 5 εργαλεία για την online προστασία των δεδομένων σας

Open-Source 5 εργαλεία για την online προστασία των δεδομένων σας

Open-Source: Έχετε θέμα εμπιστοσύνης και είναι απόλυτα κατανοητό. Τα τελευταία χρόνια όλες οι μεγάλες εταιρείες ακόμα και η Canonical του Ubuntu αναφέρουν ότι συλλέγουν δεδομένα για το συμφέρον μας.
Έτσι είτε μιλάμε για την συλλογή δεδομένων μέσω τηλεμετρίας από τα Windows 10, είτε για την συλλογή που πραγματοποιούν οι ιστοσελίδες μέσω των προγραμμάτων περιήγησης, υπάρχουν πολύ σοβαροί λόγοι που πρέπει να είστε προσεκτικοί.
Παρακάτω θα δούμε πως μπορούμε να έχουμε ένα ασφαλέστερο διαδίκτυο με λογισμικό και εργαλεία ανοικτού κώδικα (Open-Source).Open-Source

Monica

Η κοινωνική δικτύωση υποτίθεται ότι δεν δημιουργήθηκε για να σερβίρει κυβερνητική προπαγάνδα και να βρίσκεται το επίκεντρο σκανδάλων ιδιωτικότητας. Στόχος της κάθε κοινωνικής πλατφόρμας είναι να απλοποιήσει την ανεύρεση φίλων και να διευκολύνει την επικοινωνία μαζί τους.
Εδώ και καιρό αρκετές επιχειρήσεις, χρησιμοποιούν λογισμικό διαχείρισης σχέσεων πελατών (CRM από το Customer Relationship Management) για την καταγραφή των στοιχείων των πελατών για την καλύτερη εξυπηρέτηση. Πως θα σας φαινόταν ένα προσωπικό CRM που μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τις σχέσεις σας και να αυξήσετε τον έλεγχο στα προσωπικά σας δεδομένα;
Η Monica είναι ένα ατομικό CRM ανοιχτού κώδικα (Open-Source), που έχει σχεδιαστεί για να σας βοηθήσει να παρακολουθείτε τους ανθρώπους που επιλέγετε να έχετε σχέσεις. Χρησιμοποιώντας την web εφαρμογή, μπορείτε να προσθέσετε σημειώσεις για την οικογένεια ενός ατόμου, να παρακολουθείτε πόσο συχνά επικοινωνείτε μαζί του, να προγραμματίζετε υπενθυμίσεις ή και να καταγράφετε τα δώρα που έχετε μοιραστεί μαζί του.
Η πλατφόρμα διαθέτει εφαρμογές για iOS και Android. Το μόνο αρνητικό σε όλη την υπόθεση είναι ότι τα δεδομένα σας για άλλη μια φορά φιλοξενούνται στο διαδίκτυο σε servers τρίτων. Αν δεν σας ενθουσιάζει η ιδέα μπορείτε να φιλοξενήσετε μόνοι σας τη Monica.

OpenSSL

Πριν από το 2014, τα Secure Socket Layers (SSL) και το Transport Layer Security (TLS) δεν ήταν τόσο γνωστά όσο είναι σήμερα. Τα πρωτόκολλα ασφαλείας άρχισαν να ακούγονται πάρα πολύ, μετά την ανακοίνωση μιας πολύ σοβαρής ευπάθειας, του Heartbleed. H ευπάθεια επηρέασε το 17 τοις εκατό περίπου των διακομιστών που χρησιμοποιούσαν OpenSSL για την παροχή ασφαλών συνδέσεων σε ιστοσελίδες.
Παρόλο που το Heartbleed χρησιμοποιήθηκε πάρα πολύ από τα από ειδησεογραφικά πρακτορεία για την συλλογή clicks, η ευπάθεια επιδιορθώθηκε την ίδια μέρα που αποκαλύφθηκε. Ο χρόνος επιδιόρθωσης ήταν πολύ γρήγορος αν και η ομάδα ανάπτυξης αποτελείται μόνο από 13 άτομα, εκ των οποίων τα 10 είναι εθελοντές.
Το Open-Source πρωτόκολλο OpenSSL δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 1998 σαν μια αναβάθμιση του ξεπερασμένου open source SSLeay. Παρά την ταπεινή προέλευσή της, η εφαρμογή έχει γίνει πλέον το πρότυπο κρυπτογράφησης μεταξύ διακομιστών του web.

OnionShare

Η αποστολή μεγάλων αρχείων μέσω του διαδικτύου είναι μια ακόμα πρόκληση για την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Οι υπηρεσίες αποθήκευσης Cloud διευκολύνουν περισσότερο από ποτέ τον διαμοιρασμό αρχείων στο διαδίκτυο. Είστε όμως ασφαλείς; Θα μπορούσατε ίσως να χρησιμοποιήσετε μια υπηρεσία όπως την Takeafile που επιτρέπει τον διαμοιρασμό αρχείων χωρίς να πρέπει να τα ανεβάζετε σε διακομιστές τρίτων. Όμως εμείς για άλλη μια φορά θα προτείνουμε την OnionShare. Εκτός του ότι είναι μια υπηρεσία ανοικτού κώδικα, χρησιμοποιεί και το δίκτυο TOR για την ασφαλή και ανώνυμη κοινή χρήση των αρχείων σας. Υπάρχει λογισμικό για όλες τις πλατφόρμες (Linux, macOS και Windows) που δημιουργεί έναν ειδικό web server στο δίκτυο TOR.
Μετά από την μεταφορά ενός αρχείου, η εφαρμογή σας δίνει μια μοναδική διεύθυνση URL .onion για κοινή χρήση με τον παραλήπτη. Τα αρχεία σας φιλοξενούνται μόνο στον υπολογιστή σας, και έτσι τα δεδομένα σας θα παραμείνουν μακριά από χέρια τρίτων. Για να κατεβάσει το αρχείο ο παραλήπτης πρέπει να ανοίξει το URL σε ένα πρόγραμμα περιήγησης TOR.

OpenWRT

Τον Μάιο του 2018, οι ερευνητές της ομάδας Talos της Cisco αποκάλυψαν κακόβουλες εφαρμογές που χτυπούσαν routers σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τους ερευνητές από τις 24 Μαΐου του 2018, το VPNFilter είχε μολύνει πάνω από 500.000 routers. Το κακόβουλο λογισμικό εκμεταλλευόταν το firmware δημοφιλών router που χρησιμοποιούσαν ακόμα τα προεπιλεγμένα διαπιστευτήρια σύνδεσης.
Το VPNFilter μας έδειξε για άλλη μια φορά ότι τα routers αποτελούν άλλη μια απειλή για την ασφάλειά μας. Το firmware του δρομολογητή σας πολύ συχνά περιέχει τρωτά σημεία.
Το OpenWRT είναι ένα firmware ανοιχτού κώδικα (Open-Source) που βασίζεται στο Linux και αναπτύχθηκε για να ενσωματώνεται σε συσκευές όπως τα routers. Γενικά θεωρείται πιο σταθερό από τα περισσότερα firmware που κυκλοφορούν στην αγορά. Αν δεν σας ενδιαφέρουν οι βελτιώσεις του router, τότε θα πρέπει να αναφέρουμε και τα άλλα χαρακτηριστικά που διαθέτει.
Μπορεί να παρακολουθήσει της κυκλοφορία του δικτύου σας, να τρέξει μια εφαρμογή BitTorrent και να διαμορφώσει ένα δίκτυο VPN σε ολόκληρο το δίκτυό σας. Παρόλο κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι το OpenWRT θα σας προστατεύσει απόλυτα από το επόμενο VPNFilter, θα διασφαλίσει ότι δεν χρησιμοποιείτε το προεπιλεγμένο όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης στο router σας.

OpenVPN

Τα εικονικά ιδιωτικά δίκτυα (VPN) αποτελούν βασικό στοιχείο των συστημάτων πληροφορικής εδώ και δεκαετίες.
Το OpenVPN, οποίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2002, και είναι ένα πρωτόκολλο VPN ανοικτού κώδικα. Υποστηρίζει όλες τις μεγάλες πλατφόρμες (Linux, MacOS και Windows), και με ειδικές εφαρμογές το Android και το iOS.
Το OpenVPN χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση 256-bit μέσω OpenSSL για την προστασία των δεδομένων σας κατά τη μεταφορά. Με το VPN μπορείτε να παρακάμψετε κάθε απαγόρευση που χρησιμοποιεί τον αποκλεισμό IP.

Open-Source για όλους

Ο έλεγχος είναι απαραίτητος και σημαντικός. Ωστόσο οι εταιρείες τεχνολογίας συνεχίζουν να συλλέγουν τα δεδομένα μας υποτίθεται για το καλό μας, ενώ είναι πια πολύ συχνό το φαινόμενο διάθεσης δεδομένων σε τρίτους. Το λογισμικό ανοιχτού κώδικα δεν αποτελεί πανάκεια, αλλά μπορούμε να γνωρίζουμε περισσότερα για τις διεργασίες που τρέχουν στον υπολογιστή μας.
_________________________

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

LIVE NEWS

Malware USBCulprit: Στοχεύει συσκευές που δεν συνδέονται σε κάποιο δίκτυο

Νομίζατε ότι οι συσκευές χωρίς οποιαδήποτε σύνδεση σε τοπικό ή άλλο δίκτυο (air-gapped devices) είναι ασφαλής; Ξανασκεφτείτε το! Το malware USBCulprit που...

Free Microsoft Teams: Μπορείς επιτέλους να δημιουργήσεις meetings!

Οι χρήστες της δωρεάν έκδοσης του Microsoft Teams, μπορούν πλέον να δημιουργούν video meetings. Η αλλαγή, που εντοπίστηκε από...

Πιστοποίηση συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας Πληροφοριών και Υπηρεσιών Πληροφορικής

Πιστοποίηση συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας Πληροφοριών και Υπηρεσιών Πληροφορικής: Η ISONIKE Ltd είναι ένας ευρωπαϊκός φορέας αξιολόγησης και πιστοποίησης με έτος ίδρυσης το...

Top 10 hacking επιχειρήσεις της Europol

Οι hacking επιθέσεις που πραγματοποιούνται παγκόσμια αυξάνονται συνεχώς οπότε πολλές από τις επιχειρήσεις που πραγματοποιεί η Europol εξουδετερώνουν διάφορες τέτοιες σπείρες/ομάδες. Παρακάτω...

Galaxy A31: Οι δυνατότητες του νέου smartphone της Samsung

Το νέο smartphone της Samsung, Galaxy A31, είναι εδώ με τετραπλή κάμερα και αναβαθμισμένη FHD+ Super AMOLED οθόνη 6.4-ιντσών! Η Samsung ανακοίνωσε...

Έκλειψη Σελήνης σε livestream για εσάς που δεν έχετε ορατότητα!

Η έκλειψη Σελήνης σε livestream για εσάς που δεν έχετε ορατότητα: Έκλειψη Σελήνης σε συνδυασμό με ένα γεμάτο «Strawberry Moon» όπως το...

Elementary OS 5.1.5: Κυκλοφόρησε η νέα, βελτιωμένη έκδοση

Ενώ περιμένουμε να κυκλοφορήσει το Elementary OS 6 το οποίo θα βασίζεται στο ubuntu 20.04, ο Cassidy...

Η Microsoft διορθώνει admin bugs που επηρεάζουν τo PowerToys

Η Microsoft κυκλοφόρησε σήμερα μια νέα έκδοση του συνόλου εργαλείων PowerToys ανοιχτού κώδικα για Windows 10 με βελτιώσεις και επιδιορθώσεις για ζητήματα...

Phishing ειδοποιήσεις φτάνουν στο Inbox χιλιάδων εργαζομένων

Hackers επιτίθενται σε υπαλλήλους εταιρειών, στοχεύοντας το Inbox τους. Οι επιτιθέμενοι στοχεύουν εταιρείες που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν...

Κίνα και Ιράν προσπάθησαν να χακάρουν τις εκστρατείες Biden και Trump

Η Κίνα και το Ιράν προσπάθησαν να χακάρουν τις προεκλογικές εκστρατείες τόσο του Biden όσο και του Trump.