ΑρχικήinetFirefox 57 Quantum: Γιατί είναι τόσο γρήγορος;

Firefox 57 Quantum: Γιατί είναι τόσο γρήγορος;

Ένας προγραμματιστής της Mozilla αποκάλυψε μία από τις κρυφές τεχνικές που χρησιμοποιεί ο Firefox 57 γνωστός και ως Quantum, για τη βελτίωση των χρόνων φόρτωσης σελίδων.

Η Mozilla έχει αναφέρει ήδη μια σειρά αρχιτεκτονικών αλλαγών στον Firefox Quantum, οι οποίες φαίνεται να απέδωσαν καρπούς με βελτιώσεις στην ταχύτητα και στην απόδοση.Firefox 57

Όμως ο Firefox 57 έχει ένα άλλο μυστικό, που χρησιμοποιεί για να επιτύχει ταχύτερη φόρτωση σελίδων: καθυστερεί τα scripts από τα domains παρακολούθησης, όπως το www.google-analytics.com.

Η τεχνική αυτή αναπτύχθηκε από τον μηχανικό της Mozilla Honza Bambas, ο οποίος την αποκαλεί “tailing”. Λειτουργεί καθυστερώντας τα scripts εντοπισμού και παρακολούθησης από ανοίγει μια σελίδα, προσφέροντας καλύτερους χρόνους φόρτωσης.

Η λειτουργία δεν προορίζεται για βελτίωση της ιδιωτικότητας, αν και βασίζεται σε δεδομένα από το χαρακτηριστικό προστασίας απορρήτου του Firefox Tracking Protection.

Η αποκοπή ή για να το πούμε καλύτερη, η καθυστέρηση των συγκεκριμένων scrips απλά παρεμποδίζει την φόρτωσή τους, και δεν τα απενεργοποιεί εντελώς.

Έτσι μπορούμε να πούμε, ότι η καλύτερη απόδοση στη φόρτωση μιας σελίδας επιτυγχάνεται με την αλλαγή στην προτεραιότητα που δίνει ο browser στα αιτήματα τοποθεσίας και παρακολούθησης της κάθε σελίδας.

“Οι αιτήσεις παραμένουν σε αναμονή όσο υπάρχουν άλλα αιτήματα από την σελίδα που εξακολουθούν να φορτώνονται και μόνο μέχρι για περίπου 6 δευτερόλεπτα. Η καθυστέρηση ισχύει μόνο για δέσμες ενεργειών (scripts) που προστίθενται δυναμικά ή σαν async. Τα tracking images (τεχνική παρακολούθησης) καθυστερούν πάντα. Όμως είναι νόμιμο σύμφωνα με όλες τις προδιαγραφές του HTML και υποτίθεται ότι οι καλά κατασκευασμένοι χώροι δεν θα επηρεαστούν στη λειτουργικότητά τους “, αναφέρει ο Bambas.

Η τεχνική αυτή φαίνεται να λειτουργεί καλά, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις εμφανίζει κενή σελίδα για μερικά δευτερόλεπτα, αντί να φορτώσει σταδιακά τη σελίδα. Ο Bambas παραπέμπει στην σελίδα της Google,  Page-Hiding Snippet που χρησιμοποιεί σαν παράδειγμα όπου μπορεί να συμβεί το παραπάνω.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει “η πρόθεση του tailing είναι να βοηθήσει στην απόδοση καθυστερώντας κάτι που υποτίθεται ότι δεν είναι ορατό”.

Ο Firefox εκτός από όλα τα παραπάνω, προχωρά επίσης το project που θα εμφανίζει όλες τις σελίδες HTTP σαν ανασφαλείς.

Προς το παρόν εμφανίζει προειδοποιήσεις σε σελίδες HTTP που διαχειρίζονται στοιχεία σύνδεσης ή οικονομικά δεδομένα.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS