ΑρχικήinetΑμερικάνικο κατασκοπευτικό drone καταρρίφθηκε στο Ιράν

Αμερικάνικο κατασκοπευτικό drone καταρρίφθηκε στο Ιράν

drone

Όπως αναφέρθηκε σε πολλά Ιρανικά μέσα ενημέρωσης, η Επαναστατική Φρουρά του Ιράν, κατέρριψε ένα Αμερικάνικο drone. Αμερικανοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν αρχικά ότι επρόκειτο για ένα MQ-4C Triton που κατεδαφίστηκε από ένα βλήμα επιφάνειας-αέρος. Ωστόσο σύμφωνα με μία αναφορά της CENTCOM το drone που καταρρίφθηκε ήταν ένα RQ-4A Global Hawk, ενώ υπάρχουν και σημαντικές διαφορές στις εκδοχές των δύο χωρών σχετικά με το περιστατικό.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι το drone τους πετούσε νόμιμα μέσω του διεθνούς εναέριου χώρου. Από τη μεριά τους, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν, που ήταν και τα πρώτα που ανέφεραν το περιστατικό, δήλωσαν ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε μόνο αφού παραβίασε τον ιρανικό εναέριο χώρο, κοντά στο χωριό Kuhmobarak στην επαρχία Hormozgan.

Ο κυβερνήτης του ναυτικού των ΗΠΑ, Bill Urban, εκπρόσωπος της κεντρικής διοίκησης των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ, δήλωσε ότι κανένα Αμερικανικό αεροσκάφος δεν επιχειρούσε στον Ιρανικό εναέριο χώρο εκείνη τη μέρα.

Τα ιρανικά πρακτορεία ειδήσεων όπως το Sepah, ανέφεραν αρχικά ότι το drone ήταν ένα μοντέλο RQ-4 Global Hawk, ενώ άλλα λένε ότι μπορεί να ήταν και ένα MQ-4C, που είναι από τα νεότερα drones στον αμερικανικό στόλο. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο της Ισλαμικής Δημοκρατίας (IRNA) δημοσίευσε μια φωτογραφία που υποτίθεται ότι δείχνει το αμερικανικό drone τυλιγμένο στις φλόγες.

“Η κατάρριψη του αμερικανικού drone είχε ένα ρητό, αποφασιστικό και σαφές μήνυμα ότι οι υπερασπιστές των συνόρων του Ισλαμικού Ιράν θα δράσουν αποφασιστικά σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον αυτού του εδάφους από οποιονδήποτε αλλοδαπό”, δήλωσε ο επικεφαλής του Σώματος των Ισλαμικής Φρουράς, Hossein Salami, στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim. Όπως αποδείχτηκε τελικά το drone ήταν ένα RQ-4A.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι το Ιράν προσπάθησε να καταρρίψει άλλο ένα αμερικανικό drone, ενώ οι ΗΠΑ διερευνούσαν μια επίθεση σε δύο πετρελαιοφόρα στον κόλπο του Ομάν, αλλά οι λεπτομέρειες που περιβάλλουν το περιστατικό αυτό είναι επίσης αμφισβητούμενες.

Ο γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Ασφαλείας του Ιράν δήλωσε στην IRNA την Τετάρτη ότι το Ιράν δεν θέλει πόλεμο, αλλά ότι θα προστατεύσει τον εναέριο χώρο του.

Μια ανησυχητική νέα έκθεση που δημοσίευσαν χθες το βράδυ οι New York Times δείχνει ότι το καθεστώς Trump ασκεί πιέσεις στο Κογκρέσο για την επιθυμία του να επιτεθεί στο Ιράν. Ο υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo ισχυρίζεται ακόμη ότι υπάρχουν στενοί δεσμοί μεταξύ της Αλ Κάιντα και του Ιράν, γεγονός που αψηφά τη λογική. Η Αλ Κάιντα είναι μια μαχητική σουνιτική ομάδα, ενώ το Ιράν αποτελείται κατά 90% από σιίτες.

Ο Pompeo εμφανίστηκε στο Face the Nation της CBS την περασμένη Κυριακή και αρνήθηκε να πει εάν το καθεστώς Trump έχει τη νομική εξουσία να επιτεθεί στο Ιράν χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου.

Ευτυχώς, το Κογκρέσο φαίνεται να είναι σκεπτικό για τους ισχυρισμούς ότι το Ιράν και η Αλ Κάιντα συνεργάζονται. Πάντως φαίνεται ότι και οι δύο πλευρές δεν έχουν τις καλύτερες προθέσεις.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS