ΑρχικήsecurityCyber warfare: Τι είναι και ποιους τομείς επηρεάζει;

Cyber warfare: Τι είναι και ποιους τομείς επηρεάζει;

warfareΟ όρος cyber warfare αναφέρεται στο διαδικτυακό πόλεμο ανάμεσα σε κυβερνήσεις, με την πραγματοποίηση σύνθετων διαδικτυακών επιθέσεων. Οι φορείς αυτών των επιθέσεων έχουν στόχο την καταστροφή του δικτύου μιας ολόκληρης χώρας. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται είναι πολλές: ιοί, κακόβουλα λογισμικά, επιθέσεις ransomware, denial-of-service επιθέσεις και άλλα. Οι διαδικτυακές επιθέσεις, για την πρόκληση βλάβης σε μια άλλη χώρα, είναι όλο και πιο συχνό φαινόμενο στην σημερινή τεχνολογική εποχή. Οι απειλές είναι πολλές και είναι δύσκολο να υπάρξει πλήρης ασφάλεια.

Πώς ξεκινάει το cyber warfare (ο πόλεμος στον κυβερνοχώρο);

Υπάρχουν πολλοί λόγοι, για τους οποίους μια κυβέρνηση μπορεί να επιτεθεί σε μια άλλη. Μπορεί να θέλει να κλέψει ευαίσθητα δεδομένα ή να προκαλέσει ζημιά στα συστήματά της. Ένα παράδειγμα της δεύτερης περίπτωσης είναι το «Stuxnet worm», το οποίο χρησιμοποιήθηκε το 2010 από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ για να σαμποτάρουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Το computer worm προκάλεσε ζημιά στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, καθώς εκμεταλλεύτηκε ευπάθειες στο λειτουργικό σύστημα των Windows. Ένα άλλο περιστατικό συνέβη το 2016, όπου η ρωσική κυβέρνηση πραγματοποίησε μια εκστρατεία παραπληροφόρησης, χρησιμοποιώντας τα social media, με στόχο να επηρεάσει τους Αμερικανούς πολίτες, το διάστημα πριν τις εκλογές.

Κίνδυνοι

Ένας διαδικτυακός πόλεμος ανάμεσα σε δυο ή περισσότερες χώρες δεν είναι απλή υπόθεση. Όπως είπαμε, μια επίθεση είναι ικανή να παραλύσει όλα τα συστήματα της χώρας. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι οργανισμοί και εταιρείες βασίζονται σε τεράστιο βαθμό στο Internet και την τεχνολογία, οι επιθέσεις έχουν αντίκτυπο και στους πολίτες.

Τομείς που μπορεί να επηρεαστούν από μια επίθεση στο πλαίσιο ενός cyber warfare

Ηλεκτρική ενέργεια

Η διακοπή στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος είναι ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα, που μπορεί να προκαλέσει μια επίθεση. Το 2015, η Ουκρανία υπέστη μια τέτοια επίθεση, με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς ρεύμα χιλιάδες άνθρωποι. Ένα χρόνο μετά, έγινε επίθεση και σε ένα άλλο εργοστάσιο παροχής ενέργειας. Οι ειδικοί σε θέματα ασφαλείας πιστεύουν ότι πίσω από αυτές τις επιθέσεις κρύβεται η Ρωσία, η οποία έκανε δοκιμές ώστε να δει αν θα μπορούσε να πραγματοποιήσει με επιτυχία μια αντίστοιχη επίθεση στις δυτικές χώρες (π.χ. Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο).

Στρατός

Πολλές φορές, μια κυβέρνηση μπορεί να στοχεύει στη διάλυση του στρατού μιας άλλης χώρας και στην απόκτηση κρατικών μυστικών. Ο στρατός συνδέεται με πολλούς τρόπους με τους διαδικτυακούς πολέμους. Για παράδειγμα, πρόσφατα, ο στρατός του Ισραήλ απάντησε σε μια διαδικτυακή επίθεση, με βομβαρδισμό στα γραφεία της οργάνωσης, από την οποία προήλθε η επίθεση, στη Λωρίδα της Γάζας.

Χρηματοπιστωτικά ιδρύματα

Ένας άλλος στόχος επίθεσης μπορεί να είναι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μιας χώρας. Οι επιτιθέμενοι μπορούν να διακόψουν συναλλαγές ή να κλέψουν χρήματα. Μια τέτοια επίθεση μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά, αφού μπορεί να επηρεαστούν οι λογαριασμοί εκατομμυρίων πολιτών.

Ψηφοφορίες-Εκλογές

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι ηλεκτρονικές συσκευές που χρησιμοποιούνται στις ψηφοφορίες, μπορεί να είναι επικίνδυνες. Κακόβουλοι hackers θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν ευπάθειες ασφαλείας σε ένα συγκεκριμένο μοντέλο συσκευών ψηφοφορίας και να επηρεάσουν το αποτέλεσμα. Φυσικά, υπάρχουν και οι απειλές που προέρχονται από εκστρατείες παραπληροφόρησης.

Βιομηχανία μεταφορών

Μια επίθεση στη βιομηχανία των μεταφορών θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα σε ολόκληρη τη χώρα. Πολλά στοιχεία είναι αυτοματοποιημένα, όπως για παράδειγμα τα φανάρια. Μια επίθεση σε αυτά τα συστήματα θα προκαλούσε σημαντικές διαταραχές στην κυκλοφορία. Επίσης, οι επιθέσεις σε αεροδρόμια δημιουργούν πολλά ζητήματα ασφαλείας.

Όπως είναι φανερό, το cyber warfare αποτελεί σημαντική απειλή και μπορεί να έχει επιπτώσεις την καθημερινή ζωή εκατομμυρίων πολιτών μιας χώρας. Επομένως, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να λαμβάνουν συνεχώς μέτρα προστασίας για τα συστήματά τους, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε επίθεση.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS