Πέμπτη, 9 Απριλίου, 11:24
Αρχική inet Το Blockchain μπορεί να κάνει πιο ασφαλείς τις mobile μεταφορές χρημάτων

Το Blockchain μπορεί να κάνει πιο ασφαλείς τις mobile μεταφορές χρημάτων

blockchain

Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στο 2019, τόσο οι τράπεζες όσο και οι τραπεζικές εφαρμογές δεν διαθέτουν τα κατάλληλα μέσα προστασίας από ιούς και επιθέσεις. Συχνά τα συστήματά τους είναι διάτρητα, αφήνοντας περιθώριο σε κακόβουλους παράγοντες να εκμεταλλευτούν αυτά τα κενά ασφαλείας. Και οι hackers φαίνεται ότι εξελίσσουν συνεχώς τις επιθέσεις τους.

Αναμφίβολα οι hackers αποτελούν ένα συνεχόμενο πρόβλημα για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Δεν είναι όμως το μοναδικό. Για παράδειγμα το SWIFT, το οποίο κατέχει την κυρίαρχη θέση στην παγκόσμια επεξεργασία συναλλαγών μέσω μηνυμάτων, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε μια τράπεζα. Το SWIFT έχει επείγουσα ανάγκη αυτοματοποίησης, δεδομένου ότι οι όγκοι των συναλλαγών που επεξεργάζεται είναι τεράστιοι. Αυτό θα απαιτήσει μια σημαντική αναθεώρηση και αναπόφευκτα, μεγάλες επενδύσεις. Οι πελάτες του SWIFT φυσικά, θα επωμιστούν το κόστος αυτής της αλλαγής και είναι πιθανό να αναζητήσουν λιγότερο δαπανηρές εναλλακτικές. Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι το SWIFT είναι αργό και δεν μπορεί να επεξεργαστεί συναλλαγές σε πραγματικό χρόνο. Επιπλέον, οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο στο δίκτυο του SWIFT δεν είναι καθόλου σπάνιες.

Η λύση λοιπόν στα παραπάνω προβλήματα, φαίνεται ότι είναι οι νέες τεχνολογίες, όπως το blockchain. Σύμφωνα με τον Hu Yoshida, CTO της Hitachi Data Systems, η τεχνολογία blockchain μπορεί να εξοικονομήσει δισεκατομμύρια για τις τράπεζες, εάν σταματήσουν να χρησιμοποιούν αργά και δαπανηρά συγκεντρωτικά συστήματα πληρωμών.

Πώς το blockchain αντιμετωπίζει τις τρέχουσες προκλήσεις ασφάλειας

Αρχικά το blockchain εξαλείφει την ανάγκη για μεσάζοντες. Επιπλέον, οι ταχύτητες πραγματοποίησης των συναλλαγών αυξάνονται σημαντικά. Όπως έχουν τώρα τα πράγματα, η διαδικασία αυτή διαρκεί αρκετές ημέρες, ενώ το blockchain μπορεί να τη διαχειρίζεται σε πραγματικό χρόνο.

- Advertisement -

Πολύ σημαντικό επίσης είναι και το γεγονός ότι οι μέθοδοι κρυπτογράφησης που προσφέρει το blockchain όπως “digital signature” και “hashing” μειώνουν σημαντικά την κίνδυνο παραβίασης.

Η μέθοδος του digital signature εγγυάται την αυθεντικότητα ενός ηλεκτρονικού εγγράφου ή μιας συναλλαγής στην ψηφιακή επικοινωνία. Χρησιμοποιεί τεχνικές κρυπτογράφησης για να αποδείξει την αυθεντικότητα και την αμετάβλητη τεκμηρίωση. Είναι αδύνατο να πλαστογραφηθεί.

Η μέθοδος hashing από την άλλη παράγει μια τιμή ή τιμές από μια σειρά κειμένου, χρησιμοποιώντας μια μαθηματική συνάρτηση. Μια φόρμουλα δημιουργεί το hash, το οποίο βοηθά στην προστασία από παραβίαση. Όταν ένας χρήστης στέλνει ένα ασφαλές μήνυμα (ή μια συναλλαγή), δημιουργείται ένα hash που κρυπτογραφείται και αποστέλλεται μαζί. Ο δέκτης αποκρυπτογραφεί το hash και το μήνυμα. Έπειτα δημιουργείται ένα άλλο hash από το μήνυμα. Αν τα δύο hashes είναι πανομοιότυπα, τότε έχει γίνει μια ασφαλής μετάδοση. Αυτή η διαδικασία εξασφαλίζει συνεπώς, ότι μία συναλλαγή δεν έχει μεταβληθεί από ένα μη εξουσιοδοτημένο άτομο.

Όσο αφορά άλλες τεχνολογίες ασφάλειας όπως τα SSL (Secure Sockets Layer) και 2FA (Two Factor Authentication), παρόλο που χρησιμοποιούνται ευρέως, έχουν τις ευπάθειές τους, γεγονός που τις καθιστά αργές και ξεπερασμένες.

Το κρυπτογραφικό πρωτόκολλο SSL μπορεί να είναι ένα από τα πιο εδραιωμένα και χρησιμοποιημένα, αλλά τα τελευταία χρόνια εντοπίστηκαν σοβαρές ευπάθειες. Ως αποτέλεσμα, η εμπιστοσύνη στο SSL έχει μειωθεί.

Το 2FA επίσης απαιτεί από τους χρήστες να ανταλλάσσουν ευαίσθητες πληροφορίες (αριθμός τηλεφώνου, στοιχεία κάρτας, διεύθυνση χρέωσης κλπ.) με τράπεζες / λιανοπωλητές / εταιρείες εμπορίου, κάτι που μπορεί να εκθέσει τα δεδομένα τους σε κίνδυνο.

Το Blockchain προσφέρει επίσης απτές αναβαθμίσεις για AML (καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες) και KYC (know-your-client). Η διαδικασία επαλήθευσης κάθε νέου πελάτη από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι δύσκολη και ιδιαίτερα χρονοβόρα. Το blockchain όμως προσφέρει το εξής πλεονέκτημα: όλες οι αλλαγές στα δεδομένα διανέμονται αμέσως σε όλους τους συμμετέχοντες στο δίκτυο. Παρέχει επίσης τα αρχεία συμμόρφωσης των ατομικών ενεργειών του πελάτη με τις κανονιστικές απαιτήσεις. Μια άλλη επιλογή για να χρησιμοποιήσετε το blockchain είναι να αναπτύξετε ένα σύστημα για τη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων. Αυτό θα μειώσει τις διαδικασίες KYC και AML σε μια απλή αυτοματοποιημένη επαλήθευση. Το SWIFT έχει ήδη κάνει το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Ανακοινώθηκε ότι το δικό του μητρώο KYC, το οποίο περιλαμβάνει στοιχεία από 1.000+ τράπεζες, θα είναι διαθέσιμο σε αξιόπιστους συνεργάτες και πελάτες στο μέλλον.

Εν κατακλείδι, η τεχνολογία blockchain δεν θα αντικαταστήσει τα SWIFT, AML / KYC ή SSL, όπως δηλώνουν πολλοί, αλλά θα προσφέρει πολύ σημαντικές αναβαθμίσεις και θα προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες για την εξέλιξη των υφιστάμενων συστημάτων.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

LIVE NEWS

Η πτώση του Zoom: Η Google απαγορεύει στους υπαλλήλους της να το χρησιμοποιούν

Πριν από λίγες εβδομάδες, το Zoom αποτελούσε μια από τις κορυφαίες λύσεις τηλεδιασκέψεων. Πολλοί άνθρωποι που εργάζονται...

OTEAcademy: Πρόγραμμα τηλεκατάρτισης για Επιστήμονες & Ελεύθερους Επαγγελματίες, που πλήττονται από τον COVID-19

Στο ειδικό πρόγραμμα τηλεκατάρτισης µε πιστοποίηση για επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες που πλήττονται από τον COVID-19, συµµετέχει η OTEAcademy.

Το Facebook ήθελε να αγοράσει το Pegasus Spyware για να παρακολουθεί τους χρήστες Apple

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της NSO, Shalev Hulio, το Facebook προσπάθησε να αγοράσει...

7 εφαρμογές για να δείτε ταινίες online ταυτόχρονα με τους φίλους σας

Σύμφωνα με τις συστάσεις που έχουν γίνει από τις κυβερνήσεις και τους οργανισμούς υγείας ανά τον κόσμο,...

Μοντέλο της Tesla χρησιμοποιεί ηλιακή ενέργεια για να κινείται

Το σχέδια για ένα Tesla Roadster, με κινητήρα που χρησιμοποιεί ηλιακή ενέργεια κυκλοφόρησαν πρόσφατα στο διαδίκτυο και...

Ο George Soros πιέζει για ταχυδρομική ψηφοφορία λόγω COVID-19

Ο George Soros πιέζει για ταχυδρομική ψηφοφορία λόγω COVID-19: Για τις ανάγκες της ψηφοφορίας, το χρηματοδοτούμενο από τον George Soros, Brennan Center...

Sony: Αποκάλυψε το νέο χειριστήριο DualSense για το PS5!

Μαζί με το πέμπτο κατά σειρά μοντέλο Playstation, PS5, η Sony αποκάλυψε το νέο διαστημικό χειριστήριο DualSense, το οποίο διατηρεί ορισμένα από...

Κορωνοϊός: Απατεώνες πωλούν στο Dark Web αίμα και σάλιο από κάποιον επιζώντα

Η διαφήμιση στο Own Shop, ένα κατάστημα στο Dark Web, ισχυρίζεται ότι ο κάποιος έχει μολυνθεί από κορωνοϊό και τώρα πουλάει το...

UbuntuDDE: Ubuntu Linux με επιφάνεια εργασίας Deepin

UbuntuDDE: Ubuntu Linux με επιφάνεια εργασίας Deepin- Έχετε σκεφτεί ποτέ, τι θα γινόταν αν συνδυάσετε τις δυνάμεις...

Facebook: Λανσάρει νέα εφαρμογή chat για ζευγάρια λόγω COVID-19!

Καθώς οι κυβερνήσεις μεγάλου αριθμού χωρών έχουν λάβει τα μέτρα του social distancing και του lockdown, σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η...