ΑρχικήsecurityTo εργαλείο αφαίρεσης Eset AV προσβάλλεται από ransomware

To εργαλείο αφαίρεσης Eset AV προσβάλλεται από ransomware

Eset

Τα ransomware αποτελούν μία μάστιγα της εποχής μας. Λειτουργούν κρυπτογραφώντας τα αρχεία του συστήματος που προσβάλουν, με αποτέλεσμα τα θύματά τους να μην έχουν πρόσβαση σε αυτά. Στη συνέχεια οι hackers ζητούν λύτρα, ώστε να δώσουν το κλειδί που αποκρυπτογραφεί τα αρχεία. Πολλές φορές επίσης δίνουν και χρονικό περιθώριο στα θύματά τους, το οποίο αν παρέλθει, μπορεί να οδηγήσει σε διαγραφή των δεδομένων. Ορισμένες επιθέσεις ransomware μπορούν επίσης να μολύνουν συσκευές στο LAN σας. Ωστόσο οι hackers δεν στοχεύουν μόνο οικιακά δίκτυα και συσκευές, αλλά και εταιρείες, νοσοκομεία και άλλες υπηρεσίες.

Τα ransomware εξελίσσονται όλο και περισσότερο με το πέρασμα του χρόνου. Το 2016 εμφανίστηκε ένα ransomware που ονομάζεται “Dharma”. Μάλιστα χάρη σε αναβαθμίσεις και προσθήκες που έγιναν εξακολουθεί να αποτελεί μεγάλο κίνδυνο. Η Trend Micro ανακάλυψε πρόσφατα μια καινούρια παραλλαγή του ransomware η οποία έχει προσβάλει τη σλοβένικη εταιρεία ασφάλειας Eset και το εργαλείο Eset AV remover.

Η επίθεση γίνεται μέσω email, τα οποία φαίνεται να προέρχονται από τη Microsoft και το μήνυμα αναφέρει ότι ο υπολογιστής του θύματος κινδυνεύει. Στη συνέχεια το email αναφέρει ότι για να παραμείνει ο χρήστης ασφαλής, πρέπει να κατεβάσει ένα εργαλείο προστασίας. Το αρχείο αυτόματης εξαγωγής προστατεύεται με τον κωδικό πρόσβασης “www.microsoft.com”, το οποίο αναφέρεται στο email.

Μετά τη λήψη αυτού του εργαλείου ασφαλείας, εμφανίζεται ένα user interface του Eset AV remover. Όμως παράλληλα με το εργαλείο της Eset, εκτελείται κι ένα δευτερεύον αρχείο με κώδικα ransomware. Ο χρήστης προσπαθεί να εγκαταστήσει αυτό το εργαλείο, αλλά στο παρασκήνιο, το ransomware κρυπτογραφεί τα αρχεία του θύματος. Μια επέκταση αρχείου * .ETH προστίθεται στα αρχεία που επηρεάζονται.

Στο τέλος, εμφανίζεται ένα μήνυμα ransomware, που ενημερώνει το θύμα, ότι τα αρχεία του είναι κρυπτογραφημένα και πρέπει να πληρώσει για να τα αποκρυπτογραφήσει, με οδηγίες για το πώς να έρθει ο χρήστης σε επαφή με τους επιτιθέμενους ώστε να πληρώσει το λύτρα που του ζητήθηκαν.

Όσο για το AV Eset remover, δεν έχει σημασία αν αυτό το εργαλείο ξεκινά ή εγκαθίσταται με επιτυχία, είναι απλώς ένα τέχνασμα για να αποκρύψει τη δραστηριότητα του ransomware. Η διαδικασία κρυπτογράφησης είναι ανεξάρτητη από την κατάσταση εγκατάστασης αυτού του εργαλείου.

Το Eset AV remover είναι ένα εργαλείο για την γρήγορη και εύκολη κατάργηση της εγκατάστασης λογισμικού προστασίας από ιούς σε έναν υπολογιστή. Σε αυτή την περίπτωση, το “Dharma” και το εργαλείο του Eset εκτελούνται ταυτόχρονα. Ο εγκαταστάτης του εργαλείου, περιμένει την αλληλεπίδραση του χρήστη, αλλά το “Dharma” κρυπτογραφεί ήδη αρχεία, οπότε δεν υπάρχει τρόπος να καταργήσετε πρώτα την εγκατάσταση του λογισμικού ασφαλείας και μετά να ξεκινήσει η κρυπτογράφηση των αρχείων.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS