ΑρχικήsecurityΔραματική μείωση των hacktivist επιθέσεων, από το 2015 έως σήμερα

Δραματική μείωση των hacktivist επιθέσεων, από το 2015 έως σήμερα

hacktivist Η εταιρεία IBM διεξήγαγε μια έρευνα, σύμφωνα με την οποία οι hacktivist επιθέσεις έχουν μειωθεί κατά 95%, από το 2015.

Ακόμα και στην Ιταλία, όπου η ομάδα Anonymous είναι πολύ δραστήρια, οι επιθέσεις που έχουν προκαλέσει μεγάλη ποσοτική ζημιά στο θύμα, έχουν μειωθεί πολύ.

Με βάση τα δεδομένα, που συγκέντρωσε η IBM, οι hacktivist επιθέσεις που έλαβαν χώρα το 2015 ήταν 35, ενώ το 2018 μόλις 2.

Ωστόσο, πρέπει να λάβουμε υπόψη, ότι οι ερευνητές συμπεριέλαβαν στην έκθεση τους επιθέσεις, που προκάλεσαν μεγάλες ζημιές.

Η έρευνα έδειξε, ότι τις περισσότερες επιθέσεις, από το 2015 έως το 2018, τις έκαναν οι Anonymous (45%). Ακολουθεί η ομάδα Lizard Squad με 9% και οι DownSec και New World Hackers με μόλις 4%.

Το “IBM X-Force Threat Intelligence Index 2019” έδωσε μια εικόνα του τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στον κυβερνοχώρο. Τα ευρήματα είναι ανησυχητικά. Γίνονται όλο και περισσότερες αναφορές για την ύπαρξη ευπαθειών και για την πραγματοποίηση cryptojacking επιθέσεων και επιθέσεων σε οργανισμούς και εταιρείες.

Ωστόσο, υπάρχει και μια απειλή που βρίσκεται σε παρακμή και αυτή είναι οι hacktivist επιθέσεις, που συνδέονται με την προώθηση πολιτικών και κοινωνικών θεμάτων.

Οι ερευνητές αποδίδουν αυτή τη μείωση σε δύο παράγοντες. Ο πρώτος παράγοντας είναι ότι μειώθηκαν οι επιθέσεις από τους Anonymous. Όπως είπαμε παραπάνω, το μεγαλύτερο ποσοστό επιθέσεων πραγματοποιούνταν από αυτή την ομάδα, επομένως η μείωση των δραστηριοτήτων τους φέρνει γενική μείωση των επιθέσεων. Ο δεύτερος παράγοντας είναι οι συλλήψεις πολλών hacktivists από τις αρχές.

Οι Anonymous θεωρούνταν μια από τις πιο δραστήριες ομάδες, ήδη από το 2010. Εκείνη την εποχή, οι Anonymous είχαν αναλάβει την ευθύνη για πολλές επιθέσεις σε μεγάλους οργανισμούς. Η IBM πιστεύει ότι η μείωση των δραστηριοτήτων της ομάδας μπορεί να οφείλεται σε εσωτερικά προβλήματα, όπως την έλλειψη μιας βασικής ηγεσίας, τις διαφορετικές πεποιθήσεις μεταξύ των μελών και άλλα.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι Anonymous πραγματοποίησαν μόνο οχτώ επιθέσεις κατά το 2015 και 2016 και μόνο μία το 2018.

Φυσικά, οι συλλήψεις των hacktivists έπαιξαν μεγάλο ρόλο στη μείωση των επιθέσεων. Σύμφωνα με τα δεδομένα, από το 2011 έχουν συλληφθεί 62 hacktivists σε Η.Π.Α., Ηνωμένο Βασίλειο και Τουρκία. Ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερος.

“Τρεις από τους συλληφθέντες hacktivists έλαβαν ποινές φυλάκισης τριών ετών ή και περισσότερο, το 2018 και το 2019, ενώ υπήρχε και ένας που τιμωρήθηκε με δέκα χρόνια”, συνεχίζει η IBM.

Ο Martin Gottesfeld, που λέγεται ότι ανήκει στην ομάδα Anonymous, κατηγορήθηκε για την πραγματοποίηση επιθέσεων DdoS το 2014, στους αμερικανικούς οργανισμούς υγείας, Boston Children’s Hospital και Wayside Youth and Family Support Network. Ο Gottesfeld καταδικάστηκε σε 121 μήνες φυλάκισης και υποχρεώθηκε να πληρώσει σχεδόν 443.000 δολάρια ως αποζημίωση.

Οι παραπάνω παράγοντες έχουν μειώσει δραματικά τις δραστηρίοτητες των hacktivists αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πιστέψουμε ότι θα σταματήσουν εντελώς τις δράσεις τους. Το πιο πιθανό είναι ότι γίνεται ένα μικρό διάλειμμα, για την αντιμετώπιση διάφορων ζητημάτων και ότι σύντομα θα ακούσουμε για μια νέα επίθεση.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS