ΑρχικήHow To3 τεχνικές για να ανιχνεύσετε και να μείνετε ασφαλείς από Malware

3 τεχνικές για να ανιχνεύσετε και να μείνετε ασφαλείς από Malware

malware

Κάποτε, η δημιουργία malware, αποτελούσε απλώς έναν τρόπο με τον οποίο οι προγραμματιστές επιδείκνυαν τις ικανότητές τους στην πληροφορική και δεν χρησιμοποιούνταν ως ένας τρόπος παραγωγής εύκολου χρήματος.

Στην εποχή μας όμως, αυτό έχει αλλάξει. Η δημιουργία malware έχει γίνει η βασική ασχολία των hackers, που προσπαθούν να το διαδώσουν με οποιοδήποτε τρόπο. Και έχει μετατραπεί στο μεγαλύτερο πονοκέφαλο για τις επιχειρήσεις αλλά και τους ιδιώτες, οι οποίοι προσπαθούν να προστατεύσουν τα συστήματά τους από μια ανεπιθύμητη επίθεση.

Τα καλά νέα ωστόσο είναι ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται με την ασφάλεια στο διαδίκτυο έχουν επίσης προσαρμοστεί και μπορούν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να εξουδετερώσουν τον κίνδυνο από ένα κακόβουλο λογισμικό. Ας δούμε μερικούς από τους τρόπους αντιμετώπισης τέτοιων περιπτώσεων.

1ο Έλεγχος των Βάσεων Δεδομένων Malware

Με τη βοήθεια ενός API ελέγχου κακόβουλου domain, μπορείτε να ελέγξετε εάν ένα domain έχει επισημανθεί ως επικίνδυνο. Γνωστές πηγές περιλαμβάνουν:

PhishTank – Προσφέροντας ένα σύστημα επαλήθευσης βάσει κοινότητας, ο πάροχος ειδικεύεται στον εντοπισμό και την παρακολούθηση επιβλαβών ιστοτόπων που είναι γνωστό ότι πραγματοποιούν επιθέσεις ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing).

Web of Trust (WOT) – Το WOT ταξινομεί τα domains σε διάφορες κατηγορίες (δηλ. Θετικά, ουδέτερα, αμφισβητήσιμα ή αρνητικά) βάσει πληροφοριών χρηστών που έχουν αποκτηθεί από τρίτους παρόχους.

Virus Total – Αυτή η πύλη αξιοποιεί διάφορα προγράμματα προστασίας από ιούς και μηχανές ανίχνευσης ενώ ανιχνεύει επίσης ύποπτες ενέργειες και περιεχόμενο σε domains που μπορούν να υποβάλουν χρήστες για επαλήθευση.

Google Safe Browsing– Αυτή η υπηρεσία λαμβάνει υπόψη πολλές διευθύνσεις URL κάθε μέρα και δημιουργεί μια λίστα με όλα τα μη ασφαλή ηλεκτρονικά στοιχεία που έχουν εντοπιστεί.

2ο Έλεγχος του WHOIS

Μία απειλή που προέρχεται από malware μπορεί επίσης να προληφθεί χάρη στην υπηρεσία WHOIS. Αυτό συμβαίνει, επειδή πολλοί φορείς απειλών, καταγράφουν νέα domains όλη την ώρα για να φιλοξενήσουν και να πραγματοποιήσουν τις επιθέσεις malware τους. Τα στοιχεία που μπορείτε να βρείτε εδώ περιλαμβάνουν τις πρόσφατες ημερομηνίες εγγραφής και λήξης ενός ιστοτόπου, το όνομα καταχώρησής του και τη χώρα προέλευσης, μεταξύ άλλων.

Εκτός αυτού, τα δεδομένα που μπορούν να ληφθούν μέσω του WHOIS μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους ερευνητές για τη συσχέτιση κακόβουλων domains που ανήκουν στο ίδιο άτομο που έχει κάνει μια καταχώρηση. Οι βάσεις δεδομένων μπορούν να αναζητηθούν σε πραγματικό χρόνο μόλις προκύψουν νέες λεπτομέρειες σχετικά με ιστοσελίδες με επιβλαβές περιεχόμενο.

3ο Εύρεση και ανάλυση των κακόβουλων απειλών

Οι αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με τις κακόβουλες απειλές είναι ζωτικής σημασίας για την εξουδετέρωση των παραβατικών πράξεων των hacker. Χωρίς αυτές, οι ερευνητές ασφαλείας θα λειτουργούσαν στα τυφλά, ενώ οι αντίπαλοί τους θα είχαν όλη την απαιτούμενη ορατότητα για να διεισδύσουν στην άμυνα ενός δικτύου. Για το σκοπό αυτό μπορούν να ληφθούν διάφορα εργαλεία πληροφοριών για απειλές:

Malware feeds – Αυτά τα κανάλια παρακολουθούν τις αναπτυσσόμενες τάσεις που μπορούν να αποτελέσουν ένδειξη μιας νέας και επερχόμενης επίθεσης malware, επιτρέποντας στους χρήστες να προσαρμόσουν τα μέτρα ασφαλείας τους στον κυβερνοχώρο και να βρίσκονται ένα βήμα μπροστά.

SIEM (Security Information and Event Management) – τα εργαλεία SIEM χρησιμοποιούνται από πολλές ομάδες ανίχνευσης απειλών για την παρακολούθηση της ροής δεδομένων στο δίκτυο, επιτρέποντάς τους να εντοπίζουν και να αντιδρούν στις εισερχόμενες απειλές.

Threat intelligence platform – Αυτό το λογισμικό μπορεί να παρέχει πληροφορίες και συστάσεις σχετικά με ύποπτες υποθέσεις, οι οποίες ενδέχεται να περιέχουν malware, εξετάζοντας διάφορες παραμέτρους όπως τα πιστοποιητικά ασφαλείας για τα domain-στόχους.

Ευτυχώς υπάρχουν μερικά εργαλεία που μπορούν να μας βοηθήσουν στην αέναη μάχη εναντίον των κακόβουλων επιθέσεων!

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS