ΑρχικήinetΠώς να κάνετε εκκίνηση του υπολογιστή σας σε Safe Mode στα Windows...

Πώς να κάνετε εκκίνηση του υπολογιστή σας σε Safe Mode στα Windows 10

Χρόνο με το χρόνο οι υπολογιστές μας τρέχουν ορισμένες λειτουργίες όπου απλά δεν λειτουργούν όπως αναμενόταν. Όταν συμβεί αυτό, μπορείτε πάντα να προσπαθήσετε να καλέσετε έναν τεχνικό για βοήθεια ή να στείλετε την συσκευή προς επισκευή, αλλά αν δεν προτιμάτε να το κάνετε αυτό και θέλετε να τα βγάλετε πέρα μόνοι σας, η εκκίνηση του υπολογιστή σας σε Safe Mode στα Windows είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα.

Safe Mode

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι εκκίνησης των Windows 10 σε Safe mode και αυτό θα εξαρτηθεί από το πρόβλημα και την κατάσταση του υπολογιστή σας και εδώ θα βρείτε τις διάφορες μεθόδους που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Σημειώστε ότι για τα Windows XP, Windows 7 και Windows 8 η λύση είναι διαφορετική.

Πώς να εκκινήσετε τα Windows 10 σε Safe Mode

Από τις ρυθμίσεις

Εάν είστε ακόμη σε θέση να συνδεθείτε στον υπολογιστή σας:

  1. Κάντε κλικ στο κουμπί Start και επιλέξτε Settings (ή πατήστε το πλήκτρο Windows + I)
  2. Επιλέξτε Update & Security
  3. Μεταβείτε στην επιλογή Recovery
  4. Στην περιοχή Advanced startup, κάντε κλικ στην επιλογή Restart
  5. Μόλις γίνει επανεκκίνηση του PC σας, θα παρουσιαστούν μερικές επιλογές
  6. Επιλέξτε Troubleshoot > Advanced options > Startup Settings
  7. Κάντε κλικ στην επιλογή ” Restart” και ο υπολογιστής σας θα επανεκκινηθεί για άλλη μια φορά
  8. Μόλις ολοκληρωθεί η επανεκκίνηση, πιέστε 4 ή F4 για να ξεκινήσετε τον υπολογιστή σας σε Safe Mode ή πιέστε 5 ή F5 για να εκκινήσετε τον υπολογιστή σας σε Safe Mode with Networking (με Διαδίκτυο)

Από την Sign-In οθόνη

Αν δεν μπορείτε να συνδεθείτε ή να αποκτήσετε πρόσβαση στο μενού Settings:

  1. Κρατήστε το πλήκτρο Shift και κάντε κλικ στο κουμπί Power στην κάτω δεξιά γωνία της οθόνης σύνδεσης
  2. Μόλις γίνει επανεκκίνηση του υπολογιστή σας, θα παρουσιαστούν μερικές επιλογές
  3. Επιλέξτε Troubleshoot > Advanced options > Startup Settings
  4. Κάντε κλικ στην επιλογή ” Restart” και ο υπολογιστής σας θα κάνει επανεκκίνηση για άλλη μια φορά
  5. Μόλις ολοκληρωθεί η επανεκκίνηση, πιέστε 4 ή F4 για να ξεκινήσετε τον υπολογιστή σας σε Safe Mode ή πιέστε 5 ή F5 για να ξεκινήσετε τον υπολογιστή σας σε Safe Mode with Networking (με Διαδίκτυο)

Από μια μαύρη οθόνη

Εάν τα Windows δεν φορτώνουν και δεν μπορείτε να έχετε πρόσβαση στην οθόνη σύνδεσης:

  1. Απενεργοποιήστε πλήρως τον υπολογιστή σας
  2. Ανάψτε τον και πάλι
  3. Όταν εμφανιστεί το λογότυπο του κατασκευαστή του υπολογιστή σας (ή το λογότυπο της μητρικής πλακέτας), πατήστε και κρατήστε πατημένο το κουμπί λειτουργίας για 5-10 δευτερόλεπτα έως ότου η συσκευή σας απενεργοποιηθεί
  4. Ενεργοποιήστε ξανά τον υπολογιστή σας και επαναλάβετε το παραπάνω βήμα
  5. Ενεργοποιήστε ξανά τον υπολογιστή σας και αφήστε τον να λειτουργεί κανονικά, στη συνέχεια ρυθμίστε τον στο Repair Mode
  6. Στο Repair Mode, επιλέξτε Troubleshoot > Advanced options > Startup Settings
  7. Κάντε κλικ στην επιλογή ” Restart” και ο υπολογιστής σας θα επανεκκινηθεί για άλλη μια φορά
  8. Μόλις ολοκληρωθεί η επανεκκίνηση, πιέστε 4 ή F4 για να ξεκινήσετε τον υπολογιστή σας σε Safe Mode ή πιέστε 5 ή F5 για να ξεκινήσετε τον υπολογιστή σας σε Safe Mode with Networking (με Διαδίκτυο)

Εκκίνηση σε Safe Mode πατώντας το πλήκτρο F8

Σε προηγούμενες κατασκευές των Windows, οι χρήστες μπορούσαν να κάνουν Safe Mode εκκίνηση πατώντας το πλήκτρο F8 στα πληκτρολόγια τους ενώ ο υπολογιστής τους κάνει εκκίνηση. Η Microsoft έχει απενεργοποιήσει αυτήν την ενέργεια στα Windows 10, αλλά μπορείτε να ενεργοποιήσετε ξανά τη λειτουργία για ευκολότερη πρόσβαση στο μέλλον.

  1. Πατήστε το πλήκτρο Windows + R για να εμφανιστεί η εφαρμογή Run
  2. Πληκτρολογήστε cmd για να ξεκινήσετε τη γραμμή εντολών και πατήστε Ctrl + Shift + Enter για να εκτελέσετε την εφαρμογή ως administrator
  3. Πληκτρολογήστε bcdedit /set {default} bootmenupolicy legacy

Τώρα κάθε φορά που κάνετε επανεκκίνηση του υπολογιστή σας, μπορείτε να πατήσετε το πλήκτρο F8 πριν εμφανιστεί το λογότυπο των Windows για να αποκτήσετε πρόσβαση στο μενού “Boot Options”. Από εκεί θα μπορείτε να επιλέξετε να εκκινήσετε τον υπολογιστή σας σε Safe Mode ή Safe Mode with Networking.

Τι είναι το Safe Mode;

Το Safe Mode μπορεί να είναι ένας όρος που συναντάτε συχνά όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με τα Windows. Βασικά ξεκινάει τον υπολογιστή και τα Windows σε μία από τις πιο βασικές καταστάσεις του, πράγμα που σημαίνει ότι θα φορτώσει μόνο το λογισμικό που χρειάζεται, αγνοώντας εφαρμογές ή προγράμματα άλλων κατασκευαστών.

Η ιδέα είναι ότι επιτρέποντας στους χρήστες να εισέλθουν σε Safe Mοde, τους παρέχει πρόσβαση στην πιο βασική έκδοση των Windows, ώστε να βοηθήσουν τους χρήστες να καταλάβουν ποιο είναι το πρόβλημα, όπως σε ελαττωματικά προγράμματα οδήγησης ή σε εφαρμογές τρίτων ή drivers.

Γιατί εκκίνηση σε Safe Mode;

Με το Safe Mode που παρουσιάζει τους χρήστες με την πιο βασική έκδοση των Windows, θα επιτρέψει στους χρήστες να δοκιμάσουν και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα μόνοι τους. Για παράδειγμα, μια εφαρμογή τρίτου μέρους μπορεί να προκαλεί κάποιο πρόβλημα, οπότε ενώ οι χρήστες βρίσκονται σε Safe Mode, μπορούν να επιλέξουν να καταργήσουν την εφαρμογή ή να την αποτρέψουν από την εκκίνηση.

Μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο όταν ο υπολογιστής σας θα έχει μολυνθεί από malware που τρέχει κατά την εκκίνηση των Windows, οπότε με εκκίνηση σε Safe Mode, θα αποτραπεί η εκκίνηση του malware και θα σας δώσει την ευκαιρία να βρείτε τα αρχεία και να τα αφαιρέσετε . Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αυτήν την ευκαιρία για να κατεβάσετε ένα malware scanner για να εντοπίσετε και να διαγράψετε το malware στον υπολογιστή σας.

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS