Οι εργαζόμενοι που εκφοβίζονται από τα αφεντικά τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν ότι αισθάνονται αδικημένοι και ότι νιώθουν άγχος που προέρχεται από την εργασία τους και, ως εκ τούτου, είναι πιο πιθανό να μην είναι αφοσιωμένοι στη δουλειά τους ή ακόμα και να αντιδρούν, σύμφωνα με μελέτη του Portland State University.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο Journal of Management, υπογραμμίζουν τις συνέπειες της καταχρηστικής εποπτείας, η οποία γίνεται ολοένα και συχνότερη στους χώρους εργασίας, δήλωσε η Liu-Qin Yang, μια από τους συγγραφείς της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια οργανωτικής ψυχολογίας στο PSU’s College of Liberal Arts and Sciences.
Η Yang και οι υπόλοιποι συγγραφείς έκαναν ανασκόπηση 427 μελετών και συγκέντρωσαν ποσοτικά τα αποτελέσματα για να κατανοήσουν καλύτερα γιατί και πώς τα αφεντικά, που εκφοβίζουν τους εργαζομένους, μπορούν να μειώσουν τη «οργανωτική συμπεριφορά των εργαζομένων» – ή τις extra εργασίες που κάνει κάποιος και δεν είναι μέρος των καθηκόντων του – και να αυξήσουν την “αντιπαραγωγική εργασιακή συμπεριφορά”. Παραδείγματα τέτοιων συμπεριφορών περιλαμβάνουν τη δολιοφθορά στην εργασία, την καθυστέρηση στην εργασία, τη λήψη παρατεταμένων αδειών, τη λανθασμένη εκτέλεση καθηκόντων ή τη μη καταβολή αρκετής προσπάθειας, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν την ομάδα και τους συναδέλφους.
Οι ερευνητές αποδίδουν τις αρνητικές συμπεριφορές εργασίας είτε στην αντίληψη της αδικίας είτε στο εργασιακό άγχος.
Όσον αφορά στην αντίληψη της αδικίας, οι εργαζόμενοι που εκφοβίζονται από το αφεντικό τους θεωρούν αυτή τη μεταχείριση άδικη σε σχέση με την προσπάθεια που καταβάλλουν στη δουλειά τους. Σε απάντηση, είναι πιο πιθανό να μην συμμετέχουν σε extra εργασίες (χωρίς πληρωμή) που βοηθούν τον οργανισμό, όπως είναι η παροχή βοήθειας σε συναδέλφους με προβλήματα ή η παρακολούθηση συναντήσεων που δεν είναι υποχρεωτικές. Είναι επίσης πιο πιθανό να εμφανίσουν αντιπαραγωγική εργασιακή συμπεριφορά, όπως το να κάνουν μεγαλύτερα διαλείμματα ή να έρχονται καθυστερημένα στη δουλειά χωρίς να ειδοποιούν, είπε η Yang.
Η ύπαρξη ενός καταχρηστικού αφεντικού μπορεί επίσης να οδηγήσει σε εργασιακό άγχος, το οποίο μειώνει την ικανότητα του εργαζομένου να ελέγχει αρνητικές συμπεριφορές ή να συμβάλλει στον οργανισμό με θετικό τρόπο.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η δικαιοσύνη (ή η έλλειψή της) επηρέαζε περισσότερο τη σχέση μεταξύ καταχρηστικής εποπτείας και οργανωτικής συμπεριφοράς, ενώ το εργασιακό άγχος οδήγησε σε περισσότερη αντιπαραγωγική εργασιακή συμπεριφορά.
«Το άγχος είναι μερικές φορές ανεξέλεγκτο. Δεν κοιμάστε καλά, με αποτέλεσμα να πηγαίνετε αργά στη δουλειά ή να κάνετε μεγαλύτερα διαλείμματα ή να μην υπακούετε στις οδηγίες», είπε η Yang. “Όμως, η δικαιοσύνη είναι πιο ορθολογική. Θεωρείτε ότι κάτι δεν είναι δίκαιο, επομένως δεν σκοπεύετε να βοηθήσετε άλλους ανθρώπους ή όταν το αφεντικό σας ρωτά αν κάποιος μπορεί να έρθει ένα Σάββατο για να εργαστεί, δεν προσφέρεστε εθελοντικά”.
Η Yang και οι συνάδελφοί της συνιστούν λήψη μέτρων από τους οργανισμούς για τον περιορισμό της καταχρηστικής εποπτείας. Μεταξύ των προτάσεών τους είναι οι ακόλουθες:
- Διοργανώστε τακτικά προγράμματα κατάρτισης για να βοηθήσετε τα αφεντικά να μάθουν και να υιοθετήσουν πιο αποτελεσματικές διαπροσωπικές και διαχειριστικές δεξιότητες κατά την αλληλεπίδρασή τους με τους υπαλλήλους τους.
- Εφαρμόστε δίκαιες πολιτικές και διαδικασίες για τη μείωση της αίσθησης της αδικίας.
- Εξασφαλίστε ότι οι εργαζόμενοι διαθέτουν επαρκείς πόρους για να εκτελέσουν τη δουλειά τους, παρέχοντας τους προγράμματα για τη διαχείριση του άγχους.