ΑρχικήinetΕρευνητές των Livermore Lab και UC Berkeley δημιουργούν νέο μοντέλο 3D εκτυπωτή

Ερευνητές των Livermore Lab και UC Berkeley δημιουργούν νέο μοντέλο 3D εκτυπωτή

3DΜια έκθεση που δημοσιεύθηκε από ερευνητές των UC Berkeley και Lawrence Livermore National Laboratory, στο περιοδικό Science την Πέμπτη, περιγράφει το σχεδιασμό ενός νέου 3D εκτυπωτή, που επιτρέπει την εκτύπωση αντικειμένων πιο γρήγορα από τους προηγούμενους, με ομαλότερες επιφάνειες.

Οι ερευνητές Brett Kelly, Indrasen Bhattacharya, Hossein Heidari, Maxim Shusteff, Christopher Spadaccini και Hayden Taylor ανέπτυξαν αυτόν τον 3D εκτυπωτή, ο οποίος μπορεί να δημιουργήσει ταυτόχρονα στερεά υλικά, χρησιμοποιώντας φως.

Αυτή η νέα μέθοδος τρισδιάστατης εκτύπωσης, επίσημα γνωστή ως computed axial lithography ή CAL, με το ψευδώνυμο “the replicator” εμπνευσμένο από ένα μηχάνημα στο “Star Trek”, θα μπορούσε να εκτυπώσει αντικείμενα από το τίποτα, σύμφωνα με τον Heidari.

Ο εκτυπωτής κατασκευάστηκε με τη χρήση ενός προβολέα βίντεο και ένα κυλινδρικό δοχείο από γυαλί γεμάτο με ευαίσθητο στο φως υλικό, που μπορεί να περιστραφεί. Ο προβολέας φωτίζει πρότυπα φωτός μέσα στο υλικό, τα οποία καθορίζουν το σχήμα του τελικού προϊόντος. Ο εκτυπωτής χρησιμοποιεί ένα προφίλ 3D έκθεσης που κάνει ορισμένες περιοχές του υλικού να μετατραπούν σε στερεό, αφήνοντας το υπόλοιπο υλικό για επαναχρησιμοποίηση.

Οι προηγούμενες τεχνικές 3D εκτύπωσης περιλάμβαναν τη δημιουργία ενός αντικειμένου δημιουργώντας ένα στρώμα τη φορά. Εάν μια δομή έχει προεξοχές, πρέπει να υποστηρίζονται από πρόσθετες δομές. Συγκριτικά, το στερεό αντικείμενο που σχηματίζεται από το CAL είναι ομαλό και δεν χρειάζεται δομές στήριξης, πράγμα που σημαίνει ότι απαιτεί λιγότερη σπατάλη υλικού.

Αυτή η νέα τεχνολογία δημιουργεί επίσης τη δυνατότητα εκτύπωσης υλικού γύρω από ένα προϋπάρχον αντικείμενο, κάτι που οι προηγούμενοι 3D εκτυπωτές δεν μπορούν να κάνουν. Το CAL μειώνει τον χρόνο παραγωγής, ο οποίος σύμφωνα με τον Taylor, βοηθό καθηγητή μηχανολογίας στο UC Berkeley και τον αντίστοιχο συντάκτη του εγγράφου, μπορεί να συμβάλει στη μείωση της χρήσης ενέργειας και του κόστους παραγωγής.

Ο Bhattacharya προσθέτει ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν πολλές ακόμα εφαρμογές, όπως στην προσθετική και στον χειρουργικό σχεδιασμό.

Ο Kelly δήλωσε επίσης ότι αυτός ο νέος εκτυπωτής μπορεί να δημιουργήσει πολύ μαλακές δομές, που οι προηγούμενοι τρισδιάστατοι εκτυπωτές δεν μπορούν να επιτύχουν, καθώς η διαδικασία στρωματοποίησης παλαιότερων εκτυπωτών, θα μπορούσε να παραμορφώσει τέτοιου είδους δομές. Το “the replicator ” θα μπορούσε να συνθέσει πολύ μαλακό ιστό και να χρησιμοποιηθεί σε πεδία που δεν έχουμε ακόμα φανταστεί.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS