ΑρχικήsecurityΓιατί το Netflix αποσύρει επεισόδιο από το show του Hasan Minhaj;

Γιατί το Netflix αποσύρει επεισόδιο από το show του Hasan Minhaj;

Το Netflix απέσυρε το δεύτερο επεισόδιο «Patriot Act» με τον Hasan Minhaj από την πλατφόρμα του στην Σαουδική Αραβία, αφού έλαβε ένα αίτημα από την Επιτροπή Τεχνολογίας Επικοινωνιών και Πληροφορίας, σύμφωνα με reports από τη Financial Times.

Netflix

Γιατί το Netflix αναγκάστηκε να απομακρύνει το επεισόδιο;

Το συγκεκριμένο επεισόδιο εστίασε στη σχέση της Αμερικής με τη Σαουδική Αραβία μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi που έγινε το προηγούμενο έτος. Πάνω σε αυτό το ζήτημα, ο Minhaj δήλωσε: «Τώρα θα ήταν καλή στιγμή να αξιολογηθεί εκ νέου η σχέση της Αμερικής με τη Σαουδική Αραβία και αυτό είναι κάτι που το λέω ως μουσουλμάνος αλλά και ως Αμερικάνος». Να αναφερθεί πως αυτό ειπώθηκε μετά την κριτική που ασκήθηκε στο ρόλο που παίρνει η Σαουδική Αραβία στον πόλεμο που γίνεται με την Υεμένη ενώ σχολιάστηκε και η Silicon Valley για «swimming in Saudi cash». Ουσιαστικά, το τελευταίο σχόλιο αναφέρεται στην επιθετική στρατηγική επένδυση της Σαουδικής Αραβίας σε ξένες εταιρείες τεχνολογίας, όπως είναι η Uber, όπως και η οικονομική υποστήριξη της Ιαπωνίας στο SoftBank Vision Fund που επενδύει δισεκατομμύρια σε εταιρείες στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων στις Η.Π.Α.

Ο λόγος που η Επιτροπή Τεχνολογίας Επικοινωνιών και Πληροφορίας ζήτησε την απομάκρυνση επεισοδίου από το Netflix για την πλατφόρμα στη Σαουδική Αραβία, είναι επειδή παραβίασε το άρθρο 6 του anti-cyber crime νόμου του βασιλείου. Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρει πως η παραγωγή, η προετοιμασία, η μετάδοση ή η αποθήκευση υλικού που προσκρούει σε δημόσιες διαταγές, θρησκευτικές αξίες, δημόσιες ηθικές και ιδιωτικότητα μέσω των δικτύων πληροφορίας ή του διαδικτύου αποτελεί ένα έγκλημα που πρέπει να τιμωρείται μέχρι και πέντε χρόνια φυλάκισης.

Παρόλα αυτά, πολλές οργανώσεις πολιτικών ελευθεριών έχουν ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας για την χρήση του προαναφερόμενου νόμου, μόνο και μόνο επειδή θέλει να ασκήσει λογοκρισία.

Από την άλλη πλευρά, όσον αφορά το Netflix, η εταιρεία υπερασπίστηκε την απόφαση της να μην απομακρύνει το επεισόδιο, καθώς υποστηρίζει την ελευθερία λόγου σε παγκόσμιο επίπεδο και ο λόγος που απέσυρε το επεισόδιο είναι επειδή έλαβε ένα νόμιμο αίτημα που συμβιβαζόταν με τον τοπικό νόμο.

Δυστυχώς, είναι άγνωστο το πόσες φορές μέχρι σήμερα, το Netflix έχει αναγκαστεί να απομακρύνει επεισόδιο από την υπηρεσία του λόγω αιτημάτων κυβέρνησης από διάφορες χώρες. Σε αντίθεση με άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως είναι οι Apple, Google και Facebook, το Netflix δεν δημοσιεύει πληροφορίες για αιτήματα κυβερνήσεων πάνω στο περιεχόμενο που εκπέμπει.

Παρόλο που έχει ήδη απομακρυνθεί το επεισόδιο  «Patriot Act» με τον Hasan Minhaj στο Netflix, οι κάτοικοι της Σαουδικής Αραβίας μπορούν να το δουν στο Youtube αλλά ακόμα και αν κατέβει από εκεί, σίγουρα θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα VPN για να το παρακολουθήσουν.

Για να δείτε το επεισόδιο, πατήστε εδώ.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS