ΑρχικήsecurityΤο “Fission” της Mozilla προστατεύει τους χρήστες από επιθέσεις Spectre

Το “Fission” της Mozilla προστατεύει τους χρήστες από επιθέσεις Spectre

To project της Mozilla με την ονομασία “Fission” φέρνει επιτέλους κάποια καρποφόρα αποτελέσματα μετά από ένα χρόνο ερευνών. Η Mozilla ανακοίνωσε δημοσίως την ολική αναδιαμόρφωση του Firefox με την χρήση του “Fission”, το οποίο θα προστατεύσει τον περιηγητή από επιθέσεις τύπου Spectre.

mozilla-fission-prevents-spectre-attacks

Τέτοιου τύπου επιθέσεις ήταν πάντα ένα ζήτημα για τα προγράμματα περιήγησης, γι ‘αυτό και ο Google Chrome ξεκίνησε προσπάθειες αντιμετώπισης του προβλήματος το Μάιο του 2018. Τώρα, ο Firefox ακολουθεί τα ίδια βήματα.

Το project “Fission” περιλαμβάνει μια τεχνολογία που ονομάζεται “απομόνωση τοποθεσίας ιστότοπου”, η οποία λειτουργεί με διαχωρισμό του κώδικα του Firefox με απομονωμένες διαδικασίες του λειτουργικού συστήματος. Με άλλα λόγια, κάθε δικτυακός τόπος έχει τη δική του διαδικασία στον υπολογιστή.

Το συγκεκριμένο έργο θα βοηθήσει ριζικά στην προστασία των χρηστών από επιθέσεις Specter και Meltdown που κλέβουν εξαιρετικά ευαίσθητα δεδομένα (κωδικούς πρόσβασης και κλειδιά κρυπτογράφησης) από το πρόγραμμα περιήγησης. Επιπλέον, οι επιθέσεις εκμεταλλεύονται τους επεξεργαστές των υπολογιστών και τα λειτουργικά συστήματα. Η απομόνωση των ιστότοπων δεν θα αφήσει τις επιθέσεις να εξαπλωθούν σε ολόκληρο τον υπολογιστή.

Η Nika Layzell, μηχανικός της πλατφόρμας του Firefox, δήλωσε: “Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα περιήγησης το οποίο δεν είναι μόνο ασφαλές έναντι γνωστών τρωτών σημείων ασφαλείας, αλλά έχει και ενσωματωμένα επίπεδα άμυνας έναντι ενδεχόμενων μελλοντικών απειλών στον κυβερνοχώρο”.

Παρόλο που δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία κυκλοφορίας του “Fission”, η Layzell αναφέρει ότι η ομάδα της Mozilla αναμένει να κυκλοφορήσει μέχρι το τέλος του μήνα.

Το μόνο πρόβλημα με το “Fission” που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν οι χρήστες του Firefox είναι η μεγάλη κατανάλωση πόρων μνήμης, ένα ζήτημα που αναφέρεται και στον Google Chrome.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS