ΑρχικήsecurityFacebook Research App: Απενεργοποιείται για τους χρήστες του iOS

Facebook Research App: Απενεργοποιείται για τους χρήστες του iOS

Το Facebook έδωσε ένα τέλος στην αμφιλεγόμενη αγορά της εφαρμογής «Research App», η οποία παραβίαζε τα guidelines των developers της Apple και είχε ως κύριο στόχο να συλλέξει τα δεδομένα των χρηστών μέσω των κινητών των εθελοντών!

Facebook

Αυτές τις μέρες η εταιρεία δήλωσε πως η εφαρμογή Facebook Research App δεν θα είναι πλέον διαθέσιμη για τους χρήστες iOS. Αντίθετα, για το Android, η εφαρμογή θα είναι προς το παρόν διαθέσιμη.

Πώς χρησιμοποιείται το Research App;

Για όσους δεν το γνωρίζουν, η συγκεκριμένη εφαρμογή δεν χρησιμοποιείται ακριβώς από τους χρήστες του Facebook. Για την ακρίβεια, οι χρήστες μπορούν να την εγκαταστήσουν σε πρώτο στάδιο και έπειτα μπορούν να λάβουν δωροεπιταγές αξίας των 20 δολαρίων, μόνο αν παραχωρήσουν πλήρη πρόσβαση στα δεδομένα του κινητού τους στα άτομα που ελέγχουν την εφαρμογή. Να επισημανθεί πως οι χρήστες πρέπει να είναι ηλικίας μεταξύ των 13 και των 35 ετών. Αφού λοιπόν δώσουν την πρόσβαση, η εφαρμογή ελέγχει το κινητό και την web δραστηριότητα και αφού συλλέξει κάποια ερευνητικά στοιχεία, τα στέλνει στο Facebook για λόγους έρευνας και μάρκεντιγκ.

Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε πως το Facebook συλλέγει δεδομένα χρηστών. Ήδη από το 2013 χρησιμοποιούσε υπηρεσίες όπως τις Onavo Protect και VPN για τον ίδιο λόγο. Το Facebook χρησιμοποιεί τα δεδομένα για να ανιχνεύσει τους ανερχόμενους ανταγωνιστές και στη συνέχεια να τους αγοράσει. Ωστόσο, η Apple θεώρησε πως η συγκεκριμένη εφαρμογή παραβιάζει τους κανόνες του App Store σχετικά με τη συλλογή δεδομένων και επέβαλλε την κατάργησή της, παρόλο που η εφαρμογή προϋποθέτει την συγκατάθεση των χρηστών.

Το Research App απαιτεί από τους users να εγκαταστήσουν ένα custom root certificate, επιτρέποντας στο Facebook να δει τα ιδιωτικά μηνύματα των χρηστών, τα emails, τα web searches και τη browsing δραστηριότητα. Ουσιαστικά πρόκειται για μία παραβίαση του τρόπου που δουλεύει η Apple και η πολιτική της απαγορεύει στους developers να εγκαταστήσουν τα certificates στα τηλέφωνα των πελατών.

Εκπρόσωποι του Facebook έδωσαν άμεσα απάντηση στην Apple για την παραπάνω κίνηση. Ειδικότερα, ανέφεραν πως δεν πρόκειται για μία εφαρμογή που κατασκοπεύει τους χρήστες, καθώς πρέπει πρώτα οι ίδιοι να παραχωρήσουν πρόσβαση στην εφαρμογή. Επίσης, το 5% από τα άτομα που επέλεξαν να πάρουν μέρος στο ερευνητικό πρόγραμμα ήταν έφηβοι, οι οποίοι είχαν την άδεια των γονιών τους. Κατά το Facebook λοιπόν, πρόκειται για μία εντελώς νόμιμη εφαρμογή που δεν έχει ως στόχο να κλέψει δεδομένα χρηστών.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS