ΑρχικήinetΑλατίζουμε το φαγητό μας με πλαστικό

Αλατίζουμε το φαγητό μας με πλαστικό

Αλάτι που περιέχει πλαστικό; Το πρόβλημα της ρύπανσης από πλαστικό μπορεί να φαίνεται πολύ απομακρυσμένο από την καθημερινή μας ζωή μέχρι να συνειδητοποιήσουμε ότι κυριολεκτικά ρίχνουμε πλαστικό στο πιάτο που τρώμε.

Μια νέα μελέτη που εξέτασε 39 διαφορετικές μάρκες αλατιού από όλο τον κόσμο, ανακάλυψε μικροπλαστικό σε 36 από αυτές. Το ποσοστό φτάνει δηλαδή το 92 τοις εκατό.αλάτι

Είναι μια έντονη υπενθύμιση για το ότι ο εθισμός μας στα πλαστικά μιας χρήσεως επιβαρύνει τα οικοσυστήματά μας.

“Πρόσφατες μελέτες έχουν βρει πλαστικά σε ζώα, θαλάσσια ζώα, στο νερό της βρύσης και τώρα στο αλάτι”, δήλωσε σε ανακοίνωσή της η Mikyoung Kim, της Greenpeace για την Ανατολική Ασία, η οποία συνεργάστηκε στη μελέτη.

“Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει διαφυγή από αυτή την κρίση πλαστικού, ειδικά καθώς συνεχίζει να διαρρέει από πλωτές οδούς και τους ωκεανούς μας.”

Η ποσότητα πλαστικού στο αλάτι ποικίλλει ανά μάρκα και ανά χώρα, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο Environmental Science & Technology. Υπήρχαν τρία που δεν περιείχαν καθόλου πλαστικό και κάποια με μόλις 28 τεμάχια μικροπλαστικού ανά χιλιόγραμμο (κιλό) αλάτι. Οι πολύ επιβαρυμένες περιπτώσεις είχαν μέχρι και 13.000 κομμάτια μικροπλαστικού ανά κιλό άλατος.

Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει την ποσότητα μικροπλαστικών ανά χώρα προέλευσης αλατιού.

Η συγκέντρωση πλαστικού ήταν υψηλότερη στο θαλασσινό αλάτι σε σύγκριση με το ορυκτό, ή το αλάτι που βγαίνει από λίμνες. Τα υψηλότερα επίπεδα βρέθηκαν στις ασιατικές χώρες, με την Ινδονησία να διαθέτει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση μικροπλαστικών.

Με βάση τα παραπάνω ευρήματα, οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο μέσος ενήλικας καταναλώνει 2.000 τεμάχια μικροπλαστικού κάθε χρόνο μόνο από το αλάτι.

Καλή μας όρεξη..

___________________________

SecNews
SecNewshttps://secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS