ΑρχικήsecurityΑλλαγές στο API θα απενεργοποιήσουν τα Ad Blockers στο Google Chrome

Αλλαγές στο API θα απενεργοποιήσουν τα Ad Blockers στο Google Chrome

αλλαγές Η Google εξετάζει σημαντικές αλλαγές στο Chromium, το λογισμικό ανοιχτού κώδικα, που υποστηρίζει το πρόγραμμα περιήγησης Google Chrome καθώς και το Chrome OS και διάφορα άλλα προγράμματα περιήγησης, όπως τα Opera, Vivaldi, Brave και σύντομα το Microsoft Edge. Οι προτεινόμενες αλλαγές απαιτούν από τα Chrome extensions να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν με το περιεχόμενο μιας ιστοσελίδας. Η ιδέα της αλλαγής είναι να σταματήσουν οι επεκτάσεις να ενεργούν ως μεσάζοντες, επειδή αυτό αποτελεί ένα επιπλέον βήμα, που μπορεί να επιβραδύνει τη φόρτωση μιας σελίδας. Οι αλλαγές περιγράφονται σε ένα δημόσιο έγγραφο, που δημοσιεύτηκε από την ομάδα προγραμματιστών του Chromium και οι συζητήσεις πραγματοποιούνται στο portal αναφοράς σφαλμάτων του Chromium.

Πολλά ad blockers χρησιμοποιούν το Chrome webRequest API για να φιλτράρουν ( όπως ορίζει η λίστα αποκλεισμού κάθε επέκτασης), την επισκεψιμότητα στο HTTP, που προέρχεται από γνωστές πηγές διαφημίσεων. Σύμφωνα με το Manifest, αυτό το API θα μπορούσε να χάσει την ικανότητά του να χρησιμοποιείται για να μπλοκάρει περιεχόμενο. Ένα σημείο αναφέρει: “Στο Manifest V3, θα προσπαθήσουμε να περιορίσουμε τη blocking version του webRequest, καταργώντας τις επιλογές αποκλεισμού από τα περισσότερα γεγονότα (θα υπάρχουν ως απλοί παρατηρητές). Τα blockers περιεχομένου θα πρέπει να χρησιμοποιούν το declarativeNetRequest”.

Το προτεινόμενο API, το declarativeNetRequest, θα περιορίζει σε σημαντικό βαθμό τους τρόπους, με τους οποίους μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι επεκτάσεις, για να φιλτράρουν το Web traffic. Περιορίζεται μόνο σε 30.000 καταχωρήσεις και δεν επιτρέπει κανόνες όπως το μπλοκάρισμα περιεχομένου πέρα ​​από ένα συγκεκριμένο μέγεθος, το μπλοκάρισμα του JavaScript και την αφαίρεση headers από τα cookies. Αυτές είναι οι αντιρρήσεις που έχουν προκύψει από τον Raymond Hill, προγραμματιστή των δημοφιλών επεκτάσεων uBlock Origin και uMatrix.

Ο Hill λέει ότι το declarativeNetRequest API ευνοεί άλλες επεκτάσεις, ιδιαίτερα το AdBlockPlus, αλλά η αποδοκιμασία του webRequest θα απενεργοποιήσει εντελώς το uBlockOrigin και το uMatrix.

Άλλοι προγραμματιστές επέκτασης εξέφρασαν επίσης τις αντιρρήσεις τους. Η ομάδα του Chromium αρνήθηκε να το αναγνωρίσει ως σφάλμα, αλλά άνοιξε συζήτηση στο Chromium Google Group, η οποία συνεχίζεται ακόμα.

Ο πλήρης συλλογισμός, όπως παρουσιάζεται στο έγγραφο, είναι ο εξής: “Επί του παρόντος, με την άδεια του webRequest, μια επέκταση μπορεί να καθυστερήσει ένα αίτημα, για αυθαίρετο χρονικό διάστημα, αφού το Chrome πρέπει να περιμένει το αποτέλεσμα από την επέκταση, για να συνεχίσει την επεξεργασία του αιτήματος. Η βασική ροή είναι ότι όταν αρχίζει ένα αίτημα, το Chrome στέλνει πληροφορίες, σχετικά με αυτό, στις ενδιαφερόμενες επεκτάσεις και οι επεκτάσεις ανταποκρίνονται αναφέροντας ποια ενέργεια πρέπει να γίνει. Αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι σχετικά περίπλοκη και χρονοβόρα. Αυτό μπορεί να έχει σημαντική επίδραση σε κάθε αίτημα, ακόμη και σε εκείνα που δεν έχουν τροποποιηθεί, ανακατευθυνθεί ή αποκλειστεί από την επέκταση (δεδομένου ότι το Chrome πρέπει να αποστείλει το συμβάν στην επέκταση για να καθορίσει το αποτέλεσμα)”.

Όπως επισημαίνει το The Register, το AdBlockPlus χρησιμοποιεί πολύ πιο βασικό φιλτράρισμα σε σχέση με άλλες επεκτάσεις αλλά έχει επίσης γίνει αναφορά ότι συνεργάζεται έναντι αμοιβής με δίκτυα διαφημίσεων, συμπεριλαμβανομένου του Google, και ότι επιτρέπει σε κάποιες διαφημίσεις να μεταβούν στους χρήστες. Πολλοί χρήστες εγκαθιστούν επεκτάσεις αποκλεισμού όχι μόνο για να μην βλέπουν διαφημίσεις αλλά και για να αποφεύγουν την παρακολούθηση της δραστηριότητάς τους στο διαδίκτυο και την προβολή τους από τα δίκτυα διαφημίσεων.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS