ΑρχικήsecuritySpectre V2 patch: Μείωση της απόδοσης σε Linux έως και 50%

Spectre V2 patch: Μείωση της απόδοσης σε Linux έως και 50%

Πόσες θυσίες είσαστε διατεθειμένοι να κάνετε για να σιγουρευτείτε ότι ο υπολογιστής σας είναι ασφαλής? Οι περισσότεροι χρήστες υπολογιστών που είναι διατεθειμένοι να ασφαλίσουν τα συστήματα τους, γνωρίζουν ότι κάτι θα πρέπει να κάνουν για αντάλλαγμα. Το αντάλλαγμα συνήθως είναι να μειώνεται η άνεση στην χρήση του συστήματος, το επιπλέον κόστος για αγορά προϊόντων (όπως ένα antivirus) ή η μείωση της απόδοσης του συστήματος. Ωστόσο πολλοί από τους χρήστες του λειτουργικού Linux δεν ήταν προετοιμασμένοι για το Spectre V2 patch, το οποίο έφτασε να μειώνει την απόδοση των Intel επεξεργαστών έως και 50%.

spectre
Το εν λόγω patch κυκλοφόρησε με την έκδοση kernel των Linux 4.20. Με το συγκεκριμένο patch δεν είναι πλέον εφικτές οι επιθέσεις με την ευπάθεια του Spectre v2, αλλά ως αποτέλεσμα μειώνεται δραματικά η απόδοση των συστημάτων που χρησιμοποιούν Intel επεξεργαστές με ενεργοποιημένο το Hyper-Threading. Για να υπάρξει αυτή η μείωση θα πρέπει οι επεξεργαστές να χρησιμοποιούν το τελευταίο microcode update, και η μείωση της ταχύτητας μπορεί να φτάσει μέχρι και το 50%.

Πριν την κυκλοφορία του Linux kernel 4.20, δεν υπήρξε κάποια ενημέρωση για την τραγική αυτή μείωση της απόδοσης των συστημάτων. Όταν τα συστήματα εκτελούν «βαριές» διεργασίες και το σύστημά τους αποδίδει μόνο το 50% από την πραγματική του δύναμη, οι χρήστες αρχίζουν να αναρωτιούνται αν άξιζε αυτή η κίνηση, και αν αξίζει όντως να θυσιάζουν την μισή δύναμη του επεξεργαστή τους για να είναι πιο ασφαλές το σύστημά τους.
Τέλος όπως αναφέρει και Arjan van de Ven, η Intel θα πρέπει από default να έχει απενεργοποιημένο το STIBP (Single Thread Indirect Branch Predictor), όπως ακριβώς κάνει και η AMD.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS