ΑρχικήinetΆντρας κρίθηκε ένοχος για swatting που οδήγησε στο θάνατο ενός αθώου πολίτη

Άντρας κρίθηκε ένοχος για swatting που οδήγησε στο θάνατο ενός αθώου πολίτη

swattingΟμοσπονδιακοί εισαγγελείς στο Κάνσας ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι ένας 25χρονος Καλιφορνέζος παραδέχθηκε ότι ήταν υπεύθυνος για το θάνατο ενός άνδρα στη Wichita, καθώς στα τέλη του περασμένου έτους έκανε αναφορά για swatting στον ανυποψίαστο πολίτη.

Το swatting είναι ένα είδος «φάρσας», κατά την οποία κάποιος κάνει μία ψευδή καταγγελία σε κάποια υπηρεσία επιβολής του νόμου και η οποία όταν είναι επιτυχής, συνήθως έχει σαν αποτέλεσμα η αστυνομία ή μία ομάδα επιβολής του νόμου να κάνει έφοδο στο σπίτι του ανυποψίαστου θύματος. Ο όρος προέρχεται από τη μονάδα επιβολής του νόμου “SWAT” (special weapons and tactics), έναν εξειδικευμένο τύπο αστυνομικής μονάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές άλλες χώρες, που χρησιμοποιεί εξοπλισμό στρατιωτικού τύπου και αναλαμβάνει σοβαρά περιστατικά.

Σύμφωνα με το Γραφείο Εισαγγελέα των Ηνωμένων Πολιτειών της περιφέρειας του Κάνσας, ο Tyler Barriss κρίθηκε ένοχος επειδή έκανε μια ψευδή αναφορά, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός αθώου. Παραδέχθηκε επίσης ότι ήταν μέρος “δεκάδων παρόμοιων εγκλημάτων στα οποία όμως κανείς δεν τραυματίστηκε”.

Τον Μάιο του 2018, ο Barriss κατηγορήθηκε για ανθρωποκτονία και άλλες παρανομίες μεταξύ των οποίων είναι το cyberstalking και η εξαπάτηση.

Ο Αμερικανός εισαγγελέας Stephen McAllister δήλωσε την Τρίτη ότι ο Barriss θα καταδικαστεί σε τουλάχιστον 20 χρόνια φυλάκισης.

“Χωρίς να βρεθεί ποτέ ο ίδιος στη Wichita, ο κατηγορούμενος δημιούργησε μια χαοτική κατάσταση που γρήγορα μετατράπηκε από επικίνδυνη σε θανατηφόρα”, ανέφερε ο McAllister στη δήλωσή του. “Οι λόγοι που το έκανε ήταν ασήμαντοι και η αδιαφορία του για την ασφάλεια των άλλων ανθρώπων ήταν ασυγχώρητη.”

Ο Barriss συμμετείχε επίσης σε ένα τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών τον Δεκέμβριο του 2017, με σκοπό να διαταράξει την ψηφοφορία για τους κανόνες σχετικά με την ουδετερότητα του διαδικτύου.

“Είμαι βαθιά ευγνώμων στο Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, στο FBI, στην τοπική μονάδα επιβολής του νόμου και στους αξιωματούχους ασφαλείας της FCC για τις προσπάθειές τους να διαλευκάνουν αυτή την υπόθεση και να προστατεύσουν αυτήν την υπηρεσία”, ανέφερε ο πρόεδρος Ajit Pai σε μία δήλωση. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να πραγματοποιήσουμε την αποστολή της FCC».

Ο Barriss κρίθηκε επίσης ένοχος για 46 ακόμα υποθέσεις από το ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Λος Άντζελες. Σε αυτή την περίπτωση, είχε κάνει απειλητικά τηλεφωνήματα για βομβιστικές επιθέσεις σε σχολεία, πανεπιστήμια, εμπορικά κέντρα και τηλεοπτικούς σταθμούς.

Οι δύο συνεργάτες του Barriss – Casey Viner, 18 ετών και Shane Gaskill, 20 ετών αναμένουν και τη δική τους δίκη.

Σύμφωνα με την απολογία του Barriss, οι εισαγγελείς πρόσθεσαν ότι “παραδέχτηκε ότι συνεργάστηκε με τον Viner και τον Gaskill αφού είχαν τσακωθεί ενώ έπαιζαν το παιχνίδι Call of Duty στο διαδίκτυο. Ως αποτέλεσμα, ο Viner, που βρισκόταν στο Οχάιο ζήτησε από τον  Barriss, που βρισκόταν στην Καλιφόρνια, να κάνει swatting στον Gaskill που ήταν στην Wichita. Ο Gaskill όμως ανακάλυψε πως τον παρακολουθούσε και με μηνύματα μέσω του διαδικτύου, προκάλεσε τον Barriss να πραγματοποιήσει το swatting. Ο Gaskill ωστόσο τον ξεγέλασε ισχυριζόμενος ότι διαμένει στο 1033 W. McCormick, ενώ στην πραγματικότητα δεν ζούσε πλέον εκεί. ”

Ο 25χρονος από την Καλιφόρνια έχει προγραμματιστεί να καταδικαστεί στις 30 Ιανουαρίου 2019 στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Wichita.

Μέχρι τώρα τέτοιου είδους περιστατικά δεν έχουν αναφερθεί στη χώρα μας.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS