ΑρχικήinetΕκτεθειμένη η βάση δεδομένων εταιρείας διαχείρισης δεδομένων

Εκτεθειμένη η βάση δεδομένων εταιρείας διαχείρισης δεδομένων

Μια βάση δεδομένων με εκατομμύρια στοιχεία πελατών, βρέθηκε εκτεθειμένη σε server χωρίς προστασία, επιτρέποντας την ανάγνωση της σε οποίον ήξερε πως να το κάνει. Τα δεδομένα που περιέχονταν ήταν 445 εκατομμύρια αρχεία πελατών της Veeam, μιας εταιρείας με βάση την Σουηδία, που παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης δεδομένων για εικονικούς ή φυσικούς servers, καθώς και για υποδομές cloud.

mongodb database veeam βάση δεδομένων

Ο ερευνητής ασφαλείας Bob Diachenko ανακάλυψε την βάση δεδομένων στο Amazon Cloud στις 5 Σεπτεμβρίου. 4 ημέρες αργότερα η βάση εξαφανίστηκε, πράγμα που ίσως σημαίνει ότι η Veeam κατάλαβε το λάθος της και το διόρθωσε.

Δεν μπορούμε να ξέρουμε με σιγουριά πόσο καιρό ήταν εκτεθειμένη η βάση δεδομένων, αλλά σύμφωνα με τον  Bob Diachenko, ο server έγινε indexed από το Shodan στις 31 Αυγούστου.

Τα στοιχεία που περιέχονταν στην βάση ήταν προσωπικές πληροφορίες των πελατών, όπως για παράδειγμα όνομα, επίθετο, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και χώρα κατοικίας.  Επίσης για μερικούς από τους πελάτες υπήρχαν εταιρικά στοιχεία όπως ο τύπος της εταιρείας, διευθύνσεις IP και κάποια Logs.

Στην προσπάθεια του να καταλάβει ο Diachenko σε ποιον ανήκει ο εκτεθειμένος server, μελετώντας την βάση, βρήκε στοιχεία που καταχωρήθηκαν έως και 4 χρόνια πριν. Η Veeam είναι μια εταιρεία με περισσοτέρους από 300.000 πελάτες, μεταξύ των οποίων είναι και η Scania.

“Έπεσε στην αντίληψη μας  ότι μια από τις βάσεις δεδομένων μας που περιείχε μη-ευαίσθητα στοιχεία, ίσως ήταν πρόσβαση σε τρίτους για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα. Πλέον είμαστε σίγουροι ότι όλες οι βάσεις δεδομένων μας είναι καλά κλειδωμένες και ασφαλείς. Η Veeam παίρνει την ιδιωτικότητα των δεδομένων πολύ σοβαρά, και για αυτόν τον λόγο έχει ξεκινήσει έρευνα.” Ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση της.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS