15 ψεύτικες Google Play εφαρμογές εξαπάτησαν Android χρήστες
infosec

15 ψεύτικες Google Play εφαρμογές εξαπάτησαν Android χρήστες

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Google απομάκρυνε 85 κακόβουλες εφαρμογές από το Google Play Store. Ειδικότερα, μία παράνομη adware εφαρμογή...
Read More
infosec

Facebook «10 Year Challenge»: Κινδυνεύουν πράγματι τα δεδομένα σας;

Το τελευταίο διάστημα όλοι παρατηρήσαμε το νέο trend «10-Year Challenge» σε Facebook και Instagram. Αφού έγινε η νέα τάση ανάμεσα...
Read More
infosec

Το Malwarebytes έλυσε το σφάλμα «freezing» των συσκευών Windows 7

Η ομάδα του Malwarebytes επιτέλους έδωσε λύση στο σφάλμα που προκαλούσε πάγωμα σε συσκευές Windows 7! Το πρόβλημα εντοπίστηκε νωρίτερα...
Read More
infosec

Κορυφαίες Android VPN εφαρμογές διαρρέουν προσωπικά δεδομένα

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη από VPN αξιολογητές, πάνω από 25% των 150 πιο δημοφιλών και δωρεάν VPNs στο Google...
Read More
infosec

Το Megabreach των 773 εκατομμυρίων Passwords ξεκίνησε χρόνια πριν

Πρόσφατα κυκλοφόρησε η είδηση, ότι σχεδόν 773 εκατομμύρια διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και 21 εκατομμύρια passwords δημοσιεύθηκαν σε ένα φόρουμ hacking....
Read More
Latest Posts

Adware Doctor: Εφαρμογή ασφαλείας κλέβει στοιχεία των χρηστών

Η Apple αφαίρεσε την περασμένη εβδομάδα μια anti-malware εφαρμογή από το Apple store, καθώς ανακαλύφθηκε ότι χωρίς την άδεια των χρηστών, σύλλεγε κρίσιμες πληροφορίες, και τις έστελνε σε κάποιον στην Κίνα. Το όνομα της εφαρμογής ήταν το  Adware Doctor, και προσέφερε προστασία στις συσκευές των χρηστών κατά των malware αλλά και adware απειλών.

Adware Doctor steal user info

Η εν λόγω εφαρμογή ήταν η νούμερο ένα λύση στην λίστα με τις επί πληρωμή εφαρμογές ασφαλείας, έχοντας μέση βαθμολογία τα 4,8 αστέρια (με μέγιστο τα 5) και παραπάνω από 7.000 κριτικές.

Ενώ είχε την δυνατότητα να αφαιρέσει κακόβουλα προγράμματα από τα Mac, ανακαλύφθηκε ότι έκλεβε και ανέβαζε τις πληροφορίες των χρηστών σε κάποια απομακρυσμένη διεύθυνση.

Αυτή η συμπεριφορά ανακαλύφθηκε αρχικά από τον ερευνητή ασφαλείας Privacy 1st, ο οποίος παρατήρησε ότι η εφαρμογή σύλλεγε το ιστορικό από τους περιηγητές Chrome, Firefox, και Safari, καθώς και τις ενεργές διεργασίες της συσκευές. Αφού γινόταν η συλλογή των στοιχείων, αποθηκεύονται σε ένα password protected zip αρχείο, που αποστελλόταν  σε έναν απομακρυσμένο server.

Για να δείξει τον τρόπο λειτουργίας, ο Privacy 1st δημιούργησε ένα video και το ανέβασε στο YouTube.

Το Adware Doctor έχει περίεργη ιστορία. Ο Thomas Reed, developer του Malwarebytes για Mac, δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά την εφαρμογή από το 2015. Ο λόγος είναι επειδή το 2015, μια εφαρμογή αντίγραφο του Malwarebytes, με όνομα Adware Medic, εμφανίστηκε στο Apple Store. Έτσι μετά από αίτημα της Malwarebytes στην Apple, το Adware Medic αφαιρέθηκε. Λίγο αργότερα όμως εμφανίστηκε από τον ίδιο developer η ίδια εφαρμογή κάτω από το όνομα Adware Doctor.

Επιπλέον, αντίστοιχη κακόβουλη συμπεριφορά έχει αναγνωριστεί και σε άλλες εφαρμογές, με τα ονόματα «Open Any Files: RAR Support», «Dr. Antivirus», και ‘Dr. Cleaner».

Έχετε άποψη; Αφήστε το σχόλιό σας.

Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αντιγράψετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή (SecNews.gr), σαν ηλεκτρονική διεύθυνση (Live URL) του άρθρου.
Updated on by

Reader Interactions

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *