ΑρχικήsecurityΈξυπνα σπίτια: Τα λάθη των ιδιοκτητών στην ασφάλεια

Έξυπνα σπίτια: Τα λάθη των ιδιοκτητών στην ασφάλεια

Τα βασικά λάθη στην ασφάλεια, όπως οι αδύναμοι κωδικοί πρόσβασης και το ανεπιθύμητο υλικολογισμικό, εκθέτουν τα έξυπνα σπίτια σε αυξημένο κίνδυνο στον κυβερνοχώρο, σύμφωνα με το Bitdefender.

smart home security mistakes

Η τελευταία έκθεση για την ασφάλεια στο “The IoT Threat Landscape” και στο “Top Smart Home Vulnerabilities” του 2018, συγκεντρώνει δεδομένα από το προϊόν ασφάλειας BOX IoT και τις συνεντεύξεις με τους καταναλωτές. Το μέσο σπίτι είναι πλέον γεμάτο με 20 έξυπνες συσκευές, με το 95% των τρωτών σημείων να παραμένουν στο υλικολογισμικό, αναφέρει η έκθεση. Το 60% των χρηστών ισχυρίζονται ότι ανησυχούν για κλοπή ταυτότητας, δεδομένων και malwares, όμως πολλοί αποτυγχάνουν να προστατεύσουν επαρκώς τις IoT συσκευές. Έξι στους δέκα χρήστες ανέφεραν ότι δεν είχαν πραγματοποιήσει ποτέ αναβάθμιση υλικολογισμικού στο router τους, ποσοστό ελαφρώς μειωμένο στο 55% για τους ιδιοκτήτες έξυπνων τηλεοράσεων.

Μόνο το 60% των χρηστών έξυπνων συσκευών ανέφεραν ότι έχουν διαφορετικούς κωδικούς πρόσβασης για κάθε έξυπνη συσκευή, ενώ οι μισοί ιδιοκτήτες έξυπνων τηλεοράσεων παραδέχθηκαν ότι δεν είχαν αλλάξει ποτέ τον κωδικό πρόσβασής τους.

Αν και το 30% ανησυχεί πως ένας χάκερ θα μπορούσε να έχει πρόσβαση σε μια έξυπνη κάμερα για να τους κατασκοπεύσει, το 70% έχει τουλάχιστον μία κάμερα συνδεδεμένη με έναν ευπαθή δρομολογητή, ισχυρίστηκε το Bitdefender.

Η έκθεση επίσης αναφέρει ότι το προϊόν ασφάλειας BOX μπλόκαρε 461.718 απειλές σε διάστημα 30 ημερών, με τις περισσότερες από αυτές (76%) να προέρχονται από επικίνδυνες ιστοσελίδες.

Ο αναλυτής ηλεκτρονικών απειλών, Bogdan Botezatu, ισχυρίστηκε ότι οι αδύναμοι ή οι μεμονωμένοι κωδικοί πρόσβασης για πολλαπλές συσκευές, η αποτυχία να επισκευαστούν, η απρόσεκτη περιήγηση κάνοντας κλικ σε ύποπτους συνδέσμους και συνημμένα αρχεία, μπορούν να ανοίξουν την ηλεκτρονική «μπροστινή πόρτα» του έξυπνου σπιτιού σε χάκερς.

Ωστόσο, δεν φέρουν μόνο οι χρήστες ευθύνη.

“Οι κατασκευαστές έξυπνων συσκευών μοιράζονται την ευθύνη για την τρέχουσα κατάσταση της ασφάλειας του Διαδικτύου επειδή οι περισσότεροι από αυτούς παραβλέπουν το κομμάτι της ασφάλειας”, πρόσθεσε. “Από τη βιασύνη τους να βρίσκονται μπροστά από τον ανταγωνισμό, αφήνουν πολλά τρωτά σημεία για τους επιτιθέμενους που ενδιαφέρονται για τα ευαίσθητα δεδομένα των χρηστών”.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS