ΑρχικήsecurityZacinlo: Adware από το 2012 ανακάλυψε η Bitdefender

Zacinlo: Adware από το 2012 ανακάλυψε η Bitdefender

Ερευνητές ασφαλείας ανακάλυψαν ένα adware το οποίο ονόμασαν Zacinlo, που εξειδικεύεται στις διαφημιστικές απάτες. Σύμφωνα με το Bitdefender, το Zacinlo μπορεί να αντικαταστήσει διαφημίσεις από διάφορες πλατφόρμες, όπως το Google Adsense.

Zacinlo asware apo to 2012

Το adware χρησιμοποιείται εδώ και αρκετό καιρό από προγραμματιστές που διαμοιράζουν τα προγράμματα τους δωρεάν, για να αυξήσουν τα κέρδη τους. Σε μια ανακοίνωση της η Bitdefender έγραψε ότι “Τα adware έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια, και στο πόσες πληροφορίες μαζεύουν, αλλά και στο πόσο δύσκολο είναι να αφαιρεθούν. Η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε adware και spyware είναι πλέον πολύ λεπτή καθώς τα πιο σύγχρονα adware συνδυάζουν επιθετικές πολιτικές και περίπλοκους marketing όρους, αλλά και εξαιρετικά εξελιγμένες τεχνικές με στόχο τον πλήρες έλεγχο του υπολογιστή.

Το Zacinlo, το οποίο υπάρχει από το 2012, αφού μολύνει τον υπολογιστή, κάνει ένα από τα δυο παρακάτω βήματα:  Ανοίγει αόρατα παράθυρα στα οποία φορτώνει διαφημίσεις και μετά προσποιείται ότι ο χρήστης κάνει click επάνω τους, ή αντικαθιστά τις διαφημίσεις που φορτώνονται στον περιηγητή του χρήστη με στόχο την δημιουργία εσόδων.

Ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του adware είναι ότι περιέχει ένα rootkit driver, το οποίο προστατεύει το ίδιο το adware αλλά και τα components του. Malware βασισμένο σε rootkit βρίσκεται σε λιγότερο από το 1% των απειλών, και η αφαίρεση του είναι εξαιρετικά δύσκολη.

“Απειλές όπως το Zacinlo είναι η απόδειξη ότι το κυβερνοέγκλημα όντως πληρώνει. Η κατάχρηση διαφημίσεων είναι γνωστό ότι συμβαίνει εδώ και χρόνια, αλλά το Zacinlo ανεβάζει τον πήχη κατά πολύ. Η πολυπλοκότητα, η μακροζωία, καθώς και το πλήθος δειγμάτων, δείχνει ότι η ομάδα που το διαχειρίζεται καταφέρνει να κλέψει σημαντικά ποσά χρημάτων από publishers και advertisers”

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS