ΑρχικήinetBlack silicon: Υλικό που μπορεί να κρύψει αντικείμενα από υπέρυθρες σαρώσεις

Black silicon: Υλικό που μπορεί να κρύψει αντικείμενα από υπέρυθρες σαρώσεις

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison ανέπτυξαν ένα νέο υλικό παραλλαγή του black silicon, που μπορεί να κρύψει την θερμοκρασία ενός σώματος από υπέρυθρους αισθητήρες.

Black silicon

Το νέο υλικό δεν έχει ονομαστεί ακόμα, αλλά βασίζεται στο “black silicon”, ένα υλικό που χρησιμοποιείται στα σύγχρονα ηλιακά panel, για να παγιδεύσει το φως και στην συνέχεια το μετατρέπει σε θερμότητα ή ηλεκτρισμό.

Αλλά ενώ το μαύρο πυρίτιο (black silicon) μπορεί να παγιδεύσει μέρος από το φως που εκπέμπουν οι αισθητήρες, το ποσοστό είναι πολύ μικρό. Η ερευνητική ομάδα τροποποίησε το υλικό, και κατάφερε να «παγιδεύσει» το 94% του φωτός που χτυπάει την επιφάνεια του υλικού. Έτσι δεν υπάρχουν ανακλάσεις και στον αισθητήρα το υλικό δεν εμφανίζεται. Το επεξεργασμένο υλικό έχει πάχος ίσο με 1 χιλιοστό, δηλαδή όσο πάχος έχουν 10 σελίδες χαρτιού. Μπορεί να τοποθετηθεί πάνω από αντικείμενα ή ακόμα και από ανθρώπους για να μην γίνουν αντιληπτοί από υπέρυθρες σαρώσεις.

Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το αποτέλεσμα τροποποιώντας την επιφάνεια του υλικού. Μετά από δοκιμές, τροποποιώντας την δομή και το ύψος των νανοσωματιδίων που υπάρχουν στην επιφάνεια του μαύρου πυριτίου, και προσθέτοντας ασήμι, ένα υλικό που βοηθά στην απορρόφηση του φωτός, καταλήξαμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Το νέο υλικό είναι ακόμα σε εξέλιξη,  και η εφαρμογή του θα βασίζεται στην ικανότητα μαζικής παραγωγής του. Το πεδίο εφαρμογής του υλικού είναι αρκετά προφανές, και δεν είναι άλλο από τον στρατό. Με την χρήση του του θα είναι δυνατή η μετακίνηση οχημάτων, όπλων ή στρατευμάτων χωρίς να γίνονται αντιληπτά από αισθητήρες.  “Η εξαπάτηση ενός ανιχνευτή υπέρυθρων είναι αρκετά εύκολη” λέει ο Jiang, καθηγητής του πανεπιστημίου.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS