ΑρχικήsecurityΤι είναι το RAMPAGE Attack που μπορεί να επηρεάσει κάθε Android από...

Τι είναι το RAMPAGE Attack που μπορεί να επηρεάσει κάθε Android από το 2012;

RAMPAGEΜια ομάδα οκτώ ερευνητών δημιούργησε ένα exploit με το όνομα RAMPAGE (CVE-2018-9442), το οποίο επιτρέπει μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε συσκευές Android.

Τι είναι η επίθεση RAMPAGE;

Το 2012, με την κυκλοφορία του Android ICS, η Google εισήγαγε ένα νέο στοιχείο στον πυρήνα του Android που ονομάζεται ION και διαθέτει μνήμη για διαφορετικές εφαρμογές και υπηρεσίες. Το RAMPAGE στοχεύει το ION και γίνεται έτσι απειλή για εκατομμύρια συσκευές Android σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ωστόσο, δεν πρέπει να κατηγορούμε το Android για όλα. Η επίθεση μπορεί να πραγματοποιηθεί λόγω ενός σφάλματος στο hardware της RAM που ονομάζεται Rowhammer και εμφανίζεται σε συσκευές βασισμένες σε ARM. Στις σύγχρονες μάρκες RAM, τα memory cells συσκευάζονται πολύ κοντά το ένα στο άλλο. Αυτό θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα να διαρρέουν το φορτίο τους και να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

Κάθε memory cell περιέχει ένα bit μνήμης που αντιπροσωπεύει μια μονάδα δεδομένων στο τσιπ RAM. Η επίθεση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εξαγάγει δεδομένα από το τσιπ RAM, μεταβάλλοντας την κατάσταση ενός memory bit από 0 σε 1 και αντίστροφα.

Πώς λειτουργεί το RAMPAGE;

Μια κακόβουλη εφαρμογή εξοπλισμένη με RAMPAGE μπορεί να χρησιμοποιήσει το υποσύστημα μνήμης ION και να προκαλέσει μια σειρά memory bits να αλλάξει την κατάστασή της επανειλημμένα, μέχρι να γίνει ανατροπή bit στην παρακείμενη σειρά.

Με αυτόν τον τρόπο, μια εφαρμογή θα μπορούσε ενδεχομένως να επιτύχει δικαιώματα διαχειριστή για πρόσβαση σε δεδομένα κάποιας άλλης εφαρμογής. Μπορεί να συλλέγει εμπιστευτικές πληροφορίες όπως κωδικούς πρόσβασης, έγγραφα, φωτογραφίες, μηνύματα κ.λπ.

 Πώς θα καταλάβω αν έχει επηρεάσει τη συσκευή μου;

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, όλες οι συσκευές Android 4.0 και άνω που κυκλοφορούν από το 2012 και χρησιμοποιούν LPDDR2, LPDDR3 ή LPDDR4 RAM chip θα μπορούσαν να επηρεαστούν. Ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται ότι η επίθεση θα μπορούσε να γίνει σε iOS, Windows, MacOS, αλλά και cloud servers.

Η ιστορία δεν είναι όμως τόσο τρομακτική όσο ακούγεται. Τα σύγχρονα λειτουργικά συστήματα δεν γράφουν όλες τις πληροφορίες σχετικά με μια εφαρμογή σε παρακείμενα memory cells. Είναι διάσπαρτα σε διαφορετικά cells. Η διαδικασία της αναστροφής των bits μπορεί να είναι ευκολότερη, αλλά το να μάθει κάποιος τι είναι γραμμένο στα memory bits δεν είναι. Ένα μέσο Android smartphone με χωρητικότητα μνήμης 32GB έχει 32 δισ. bits. Δεδομένου αυτού του γεγονότος, θα ήταν σχεδόν αδύνατο για έναν εισβολέα να εντοπίσει μια συγκεκριμένη πληροφορία.

Τι πρέπει να κάνω?

Καταρχήν δεν πρέπει να ανησυχείτε. Οι Google και Amazon έχουν ήδη ειδοποιηθεί για το RAMPAGE, επομένως είναι λιγότερο πιθανό να εμφανιστεί κάποια κακόβουλη εφαρμογή στο Google Play, ενώ είναι σίγουρο ότι αν ποτέ υπάρξει πρόβλημα, οι εταιρείες θα δημιουργήσουν patches. Επιπλέον, δεν είναι γνωστό αν η ευπάθεια υφίσταται στο φυσικό κόσμο.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS