Κυριακή, 5 Απριλίου, 17:13
Αρχική security Τι είναι το RAMPAGE Attack που μπορεί να επηρεάσει κάθε Android από...

Τι είναι το RAMPAGE Attack που μπορεί να επηρεάσει κάθε Android από το 2012;

RAMPAGEΜια ομάδα οκτώ ερευνητών δημιούργησε ένα exploit με το όνομα RAMPAGE (CVE-2018-9442), το οποίο επιτρέπει μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε συσκευές Android.

Τι είναι η επίθεση RAMPAGE;

Το 2012, με την κυκλοφορία του Android ICS, η Google εισήγαγε ένα νέο στοιχείο στον πυρήνα του Android που ονομάζεται ION και διαθέτει μνήμη για διαφορετικές εφαρμογές και υπηρεσίες. Το RAMPAGE στοχεύει το ION και γίνεται έτσι απειλή για εκατομμύρια συσκευές Android σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ωστόσο, δεν πρέπει να κατηγορούμε το Android για όλα. Η επίθεση μπορεί να πραγματοποιηθεί λόγω ενός σφάλματος στο hardware της RAM που ονομάζεται Rowhammer και εμφανίζεται σε συσκευές βασισμένες σε ARM. Στις σύγχρονες μάρκες RAM, τα memory cells συσκευάζονται πολύ κοντά το ένα στο άλλο. Αυτό θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα να διαρρέουν το φορτίο τους και να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

Κάθε memory cell περιέχει ένα bit μνήμης που αντιπροσωπεύει μια μονάδα δεδομένων στο τσιπ RAM. Η επίθεση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εξαγάγει δεδομένα από το τσιπ RAM, μεταβάλλοντας την κατάσταση ενός memory bit από 0 σε 1 και αντίστροφα.

Πώς λειτουργεί το RAMPAGE;

Μια κακόβουλη εφαρμογή εξοπλισμένη με RAMPAGE μπορεί να χρησιμοποιήσει το υποσύστημα μνήμης ION και να προκαλέσει μια σειρά memory bits να αλλάξει την κατάστασή της επανειλημμένα, μέχρι να γίνει ανατροπή bit στην παρακείμενη σειρά.

Με αυτόν τον τρόπο, μια εφαρμογή θα μπορούσε ενδεχομένως να επιτύχει δικαιώματα διαχειριστή για πρόσβαση σε δεδομένα κάποιας άλλης εφαρμογής. Μπορεί να συλλέγει εμπιστευτικές πληροφορίες όπως κωδικούς πρόσβασης, έγγραφα, φωτογραφίες, μηνύματα κ.λπ.

 Πώς θα καταλάβω αν έχει επηρεάσει τη συσκευή μου;

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, όλες οι συσκευές Android 4.0 και άνω που κυκλοφορούν από το 2012 και χρησιμοποιούν LPDDR2, LPDDR3 ή LPDDR4 RAM chip θα μπορούσαν να επηρεαστούν. Ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται ότι η επίθεση θα μπορούσε να γίνει σε iOS, Windows, MacOS, αλλά και cloud servers.

Η ιστορία δεν είναι όμως τόσο τρομακτική όσο ακούγεται. Τα σύγχρονα λειτουργικά συστήματα δεν γράφουν όλες τις πληροφορίες σχετικά με μια εφαρμογή σε παρακείμενα memory cells. Είναι διάσπαρτα σε διαφορετικά cells. Η διαδικασία της αναστροφής των bits μπορεί να είναι ευκολότερη, αλλά το να μάθει κάποιος τι είναι γραμμένο στα memory bits δεν είναι. Ένα μέσο Android smartphone με χωρητικότητα μνήμης 32GB έχει 32 δισ. bits. Δεδομένου αυτού του γεγονότος, θα ήταν σχεδόν αδύνατο για έναν εισβολέα να εντοπίσει μια συγκεκριμένη πληροφορία.

Τι πρέπει να κάνω?

Καταρχήν δεν πρέπει να ανησυχείτε. Οι Google και Amazon έχουν ήδη ειδοποιηθεί για το RAMPAGE, επομένως είναι λιγότερο πιθανό να εμφανιστεί κάποια κακόβουλη εφαρμογή στο Google Play, ενώ είναι σίγουρο ότι αν ποτέ υπάρξει πρόβλημα, οι εταιρείες θα δημιουργήσουν patches. Επιπλέον, δεν είναι γνωστό αν η ευπάθεια υφίσταται στο φυσικό κόσμο.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

LIVE NEWS

Zoom: Χιλιάδες εγγραφές τηλεδιασκέψεων ανέβηκαν στο YouTube

Τα ζητήματα σχετικά με την ιδιωτικότητα δείχνουν να μην έχουν τέλος για την εφαρμογή τηλεδιασκέψεων Zoom. Όπως...

Πώς μπορείτε να συνδέσετε ένα μικρόφωνο στο MacBook σας;

Πολλοί άνθρωποι που ξαφνικά πρέπει να πραγματοποιούν βιντεοκλήσεις ή τηλεδιασκέψεις, είτε για την δουλειά τους είτε για online μαθήματα, έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι...

COVID-19: Οργανισμοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποιούν τις κυβερνήσεις που παρακολουθούν πολίτες

Ο COVID-19 έχει αναγκάσει πολλές κυβερνήσεις να πάρουν ακραία μέτρα, όπως να παρακολουθούν τους πολίτες. Περίπου 110...

Απομακρυσμένη εργασία: Πώς μπορούν να “επιβιώσουν” οι επιχειρήσεις;

Η απομακρυσμένη εργασία είναι μία πολιτική που ακολουθούν επιχειρήσεις όλων των μεγεθών ενόψει της πανδημίας του Κορωνοϊού. Τις τελευταίες εβδομάδες έχει σημειωθεί...

Samsung: Δωρεά αξίας $ 29 εκατομμυρίων για την μάχη ενάντια στον κορωνοϊό

Η Samsung Electronics προχώρησε σε μια δωρεά αξίας $ 29 εκατομμυρίων σε κυβερνήσεις και κοινότητες που έχουν...

Με παρακολουθεί το αφεντικό μου όσο εργάζομαι από το σπίτι;

Με παρακολουθεί το αφεντικό μου όσο εργάζομαι από το σπίτι; Έχετε αναρωτηθεί αν αυτές τις μέρες -λόγω πανδημίας η πλειοψηφία εργάζεται από...

Επιθέσεις Ransomware και DDoS: Οι κυβερνοεγκληματίες εντείνουν τις δραστηριότητές τους εν μέσω του κορωνοϊού

Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου χρησιμοποιούν τις ανησυχίες γύρω από την επιδημία του κορωνοϊού σε μια προσπάθεια μεγιστοποίησης του αντίκτυπου των επιθέσεων...

Ερευνητές προτείνουν μέθοδο παρακολούθησης του κορωνοϊού μέσω των smartphone

Καθώς ο COVID-19 συνεχίζει να εξαπλώνεται, οι ερευνητικές ομάδες σε ολόκληρο τον κόσμο χρησιμοποιούν το χρόνο και τις δεξιότητές τους για να...

Το μήνυμα της Zoom προς τους πελάτες της για τα θέματα ασφαλείας

Μετά την πρόσφατη ανακάλυψη των κενών ασφαλείας στην εφαρμογή Zoom, η εταιρεία δημοσίευσε μία επίσημη απάντηση προς...

Cache: Κρυμμένα αρχεία στην προσωρινή μνήμη επιβραδύνουν το Google Chrome

Το Google Chrome ανήκει στην κατηγορία των πιο δημοφιλών browsers και χρησιμοποιείται από μεγάλο ποσοστό χρηστών. Ωστόσο, έχει ένα σημαντικό αρνητικό χαρακτηριστικό...