Hacked από Ινδούς το website του Υπουργείου Εξωτερικών του Πακιστάν
infosec

Hacked από Ινδούς το website του Υπουργείου Εξωτερικών του Πακιστάν

Εν μέσω έντονων εντάσεων μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν μετά από τη θανατηφόρα επίθεση Pulwama στις 14 Φεβρουαρίου, το Σάββατο, ο...
Read More
infosec

Η Google προσπαθεί να προστατεύσει το password σας από hackers

Οι μαζικές παραβιάσεις των password είναι πάρα πολύ συνηθισμένες αυτές τις μέρες. Γι’ αυτό η Google προσπαθεί να επιδιορθώσει το...
Read More
infosec

Instagram: Bug επηρεάζει τους λογαριασμούς των Kylie Jenner, Ariana Grande και Selena Gomez

Bug στο Instagram κατέστησε τους λογαριασμούς της Kylie Jenner και των τραγουδιστριών Ariana Grande και Selena Gomez κατά 3 εκατομμύρια...
Read More
infosec

Κακόβουλα αρχεία Windows EXE μολύνουν τους χρήστες macOS

Ερευνητές ασφαλείας, ανακάλυψαν πολλά αρχεία Windows EXE, που χρησιμοποιούν κακόβουλα payloads για να μολύνουν τους χρήστες macOS με infostealers και...
Read More
infosec

Πώς ένα VPN βοηθά στην προστασία της ιδιωτικότητάς σας στο διαδίκτυο

Τον τελευταίο καιρό ακούγεται ότι εκατομμύρια κωδικοί πρόσβασης σε ιστοσελίδες παραβιάζονται ενώ ταυτόχρονα οι πάροχοι υπηρεσιών στο διαδίκτυο έχουν την...
Read More
Latest Posts

Τι είναι το RAMPAGE Attack που μπορεί να επηρεάσει κάθε Android από το 2012;

RAMPAGEΜια ομάδα οκτώ ερευνητών δημιούργησε ένα exploit με το όνομα RAMPAGE (CVE-2018-9442), το οποίο επιτρέπει μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε συσκευές Android.

Τι είναι η επίθεση RAMPAGE;

Το 2012, με την κυκλοφορία του Android ICS, η Google εισήγαγε ένα νέο στοιχείο στον πυρήνα του Android που ονομάζεται ION και διαθέτει μνήμη για διαφορετικές εφαρμογές και υπηρεσίες. Το RAMPAGE στοχεύει το ION και γίνεται έτσι απειλή για εκατομμύρια συσκευές Android σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ωστόσο, δεν πρέπει να κατηγορούμε το Android για όλα. Η επίθεση μπορεί να πραγματοποιηθεί λόγω ενός σφάλματος στο hardware της RAM που ονομάζεται Rowhammer και εμφανίζεται σε συσκευές βασισμένες σε ARM. Στις σύγχρονες μάρκες RAM, τα memory cells συσκευάζονται πολύ κοντά το ένα στο άλλο. Αυτό θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα να διαρρέουν το φορτίο τους και να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

Κάθε memory cell περιέχει ένα bit μνήμης που αντιπροσωπεύει μια μονάδα δεδομένων στο τσιπ RAM. Η επίθεση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εξαγάγει δεδομένα από το τσιπ RAM, μεταβάλλοντας την κατάσταση ενός memory bit από 0 σε 1 και αντίστροφα.

Πώς λειτουργεί το RAMPAGE;

Μια κακόβουλη εφαρμογή εξοπλισμένη με RAMPAGE μπορεί να χρησιμοποιήσει το υποσύστημα μνήμης ION και να προκαλέσει μια σειρά memory bits να αλλάξει την κατάστασή της επανειλημμένα, μέχρι να γίνει ανατροπή bit στην παρακείμενη σειρά.

Με αυτόν τον τρόπο, μια εφαρμογή θα μπορούσε ενδεχομένως να επιτύχει δικαιώματα διαχειριστή για πρόσβαση σε δεδομένα κάποιας άλλης εφαρμογής. Μπορεί να συλλέγει εμπιστευτικές πληροφορίες όπως κωδικούς πρόσβασης, έγγραφα, φωτογραφίες, μηνύματα κ.λπ.

 Πώς θα καταλάβω αν έχει επηρεάσει τη συσκευή μου;

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, όλες οι συσκευές Android 4.0 και άνω που κυκλοφορούν από το 2012 και χρησιμοποιούν LPDDR2, LPDDR3 ή LPDDR4 RAM chip θα μπορούσαν να επηρεαστούν. Ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται ότι η επίθεση θα μπορούσε να γίνει σε iOS, Windows, MacOS, αλλά και cloud servers.

Η ιστορία δεν είναι όμως τόσο τρομακτική όσο ακούγεται. Τα σύγχρονα λειτουργικά συστήματα δεν γράφουν όλες τις πληροφορίες σχετικά με μια εφαρμογή σε παρακείμενα memory cells. Είναι διάσπαρτα σε διαφορετικά cells. Η διαδικασία της αναστροφής των bits μπορεί να είναι ευκολότερη, αλλά το να μάθει κάποιος τι είναι γραμμένο στα memory bits δεν είναι. Ένα μέσο Android smartphone με χωρητικότητα μνήμης 32GB έχει 32 δισ. bits. Δεδομένου αυτού του γεγονότος, θα ήταν σχεδόν αδύνατο για έναν εισβολέα να εντοπίσει μια συγκεκριμένη πληροφορία.

Τι πρέπει να κάνω?

Καταρχήν δεν πρέπει να ανησυχείτε. Οι Google και Amazon έχουν ήδη ειδοποιηθεί για το RAMPAGE, επομένως είναι λιγότερο πιθανό να εμφανιστεί κάποια κακόβουλη εφαρμογή στο Google Play, ενώ είναι σίγουρο ότι αν ποτέ υπάρξει πρόβλημα, οι εταιρείες θα δημιουργήσουν patches. Επιπλέον, δεν είναι γνωστό αν η ευπάθεια υφίσταται στο φυσικό κόσμο.

Έχετε άποψη; Αφήστε το σχόλιό σας.

Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αντιγράψετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή (SecNews.gr), σαν ηλεκτρονική διεύθυνση (Live URL) του άρθρου.
Updated on by

Reader Interactions

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *