Κινέζοι και Ιρανοί hacker ανανεώνουν τις επιθέσεις τους στις Αμερικάνικες εταιρείες
infosec

Κινέζοι και Ιρανοί hacker ανανεώνουν τις επιθέσεις τους στις Αμερικάνικες εταιρείες

Επιχειρήσεις και κυβερνητικές υπηρεσίες στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γίνει στόχος επιθέσεων από Ιρανούς και Κινέζους hacker που οι ειδικοί της...
Read More
infosec

Το Microsoft Teams εκτός λειτουργίας. Επιτυχής αποκατάσταση

Ο μεγάλος ανταγωνιστής του Slack της Microsoft, το Microsoft Teams, βρέθηκε εκτός λειτουργίας χτες. Οι χρήστες αντιμετώπισαν προβλήματα σύνδεσης με...
Read More
infosec

Hacked από Ινδούς το website του Υπουργείου Εξωτερικών του Πακιστάν

Εν μέσω έντονων εντάσεων μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν μετά από τη θανατηφόρα επίθεση Pulwama στις 14 Φεβρουαρίου, το Σάββατο, ο...
Read More
infosec

Η Google προσπαθεί να προστατεύσει το password σας από hackers

Οι μαζικές παραβιάσεις των password είναι πάρα πολύ συνηθισμένες αυτές τις μέρες. Γι’ αυτό η Google προσπαθεί να επιδιορθώσει το...
Read More
infosec

Instagram: Bug επηρεάζει τους λογαριασμούς των Kylie Jenner, Ariana Grande και Selena Gomez

Bug στο Instagram κατέστησε τους λογαριασμούς της Kylie Jenner και των τραγουδιστριών Ariana Grande και Selena Gomez κατά 3 εκατομμύρια...
Read More
Latest Posts

Πώς θα μας επηρεάσει η κατάργηση του net neutrality;

neutralityΟι νόμοι σχετικά με το net neutrality – ή αλλιώς το σύνολο των κανονισμών που απαιτούσαν από τους παρόχους διαδικτύου να αντιμετωπίζουν ισότιμα ​​όλους τους ιστότοπους – καταργήθηκαν και επίσημα.

Τι σημαίνει αυτό και πώς θα επηρεάσει τους καταναλωτές; Ακολούθως θα βρείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τους κανόνες και πώς θα μπορούσαν να αλλάξουν το Διαδίκτυο όπως το ξέρουμε.

  1. Τι είναι το net neutrality;

Το net neutrality (ή αλλιώς ουδετερότητα διαδικτύου) ήταν ένα σύνολο κανόνων που εξασφάλιζαν ισότιμη πρόσβαση σε όλους τους ιστότοπους. Απέτρεπε τους παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου (όπως η Verizon και η Comcast) να χρεώνουν περισσότερο για ορισμένους τύπους περιεχομένου ή να παρέχουν ευνοϊκή μεταχείριση σε ορισμένες ιστοσελίδες.

Ειδικότερα οι κανόνες, εμπόδιζαν φαινόμενα όπως το κλείδωμα, τον περιορισμό και την προτεραιότητα σε εταιρείες που πλήρωναν περισσότερο. Στην ουσία, αυτό σήμαινε ότι όλοι οι ιστότοποι θα αντιμετωπίζονταν εξίσου από τους παρόχους υπηρεσιών.

Για παράδειγμα, εμπόδιζε τις εταιρείες να σας χρεώσουν περισσότερο για πρόσβαση σε ιστότοπους όπως το Netflix ή το YouTube που απαιτούν μεγαλύτερο εύρος ζώνης. Τώρα που οι κανόνες έχουν καταργηθεί, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει για τους καταναλωτές.

  1. Γιατί καταργήθηκε η ουδετερότητα διαδικτύου;

Σύμφωνα με τους αντιπάλους του net neutrality, όπως ο πρόεδρος της FCC Ajit Pai, αυτά τα πρότυπα εμπόδιζαν την καινοτομία. Ο Pai υποστηρίζει ότι παρεμπόδισε τους παρόχους διαδικτύου να πειραματιστούν με διαφορετικά επιχειρηματικά μοντέλα.

Ο Pai δήλωσε ότι “οι επενδύσεις στο διαδίκτυο μειώθηκαν κατά δισεκατομμύρια δολάρια” μετά την έναρξη ισχύος του net neutrality το 2015, από τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και ισχυρίστηκε ότι η κατάργηση θα επέφερε μεγαλύτερο ανταγωνισμό στη βιομηχανία.

“Ο αντίκτυπος ήταν ιδιαίτερα επιζήμιος για τους μικρότερους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου που δεν είχαν τα μέσα να αντέξουν”, έγραψε ο Pai. “Αυτοί οι πάροχοι συχνά εξυπηρετούν αγροτικές περιοχές και περιοχές με χαμηλότερο εισόδημα, όπου η καλύτερη πρόσβαση στο διαδίκτυο και ο ανταγωνισμός απαιτούνται σε μεγαλύτερο βαθμό. Αλλά αναγκάστηκαν να ξοδέψουν κεφάλαια για τη συμμόρφωση με τις κανονιστικές ρυθμίσεις αντί για να αναπτύξουν ευρυζωνικές συνδέσεις για περισσότερους Αμερικανούς.»

Οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου υποχρεώνονται πλέον να δημοσιοποιούν τον τρόπο με τον οποίο δίνουν προτεραιότητα στην κυκλοφορία και ορισμένοι εμπειρογνώμονες στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο πιστεύουν ότι η μεγαλύτερη διαφάνεια θα αυξήσει και την προστασία στον κυβερνοχώρο.

  1. Πώς θα μας επηρεάσει η κατάργηση;

Ορισμένοι τύποι περιεχομένου μπορούν τώρα να μπλοκαριστούν από τους παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου, χωρίς να εγείρονται νομικά ζητήματα. Το κόστος της πρόσβασης στο διαδίκτυο και των συνδρομών διαδικτύου θα μπορούσε επίσης να αυξηθεί. Η πρόσβαση σε προσωπικούς ιστότοπους, ιστότοπους μικρών επιχειρήσεων και γενικά στους περισσότερους ιστότοπους που δεν ανήκουν σε μεγάλες εταιρείες, μπορεί να γίνει από πιο αργή έως ανύπαρκτη.

Αυτές οι φημολογούμενες επιπτώσεις δεν θα συμβούν αμέσως, δεδομένου ότι οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου πρέπει πρώτα να συμμορφωθούν με τους κανονισμούς, αλλά πιθανότατα θα πραγματοποιηθούν μέσα στους επόμενους μήνες.

Ωστόσο, μερικοί χρήστες δεν θα βιώσουν καμία αλλαγή εάν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο σε ένα από τα επτά κράτη που θέσπισαν τις δικές τους οδηγίες ουδετερότητας: τη Χαβάη, τη Μοντάνα, το Νιου Τζέρσεϋ, τη Νέα Υόρκη, το Όρεγκον, το Βερμόντ και την Ουάσινγκτον. Και άλλα κράτη όπως η Καλιφόρνια προσπαθούν επί του παρόντος να περάσουν την ίδια νομοθεσία.

  1. Γιατί θα έπρεπε να ακυρωθεί η κατάργηση;

Οι υποστηρικτές της δικτυακής ουδετερότητας φοβούνται ότι οι πάροχοι υπηρεσιών Ίντερνετ θα μπορούσαν ενδεχομένως να δημιουργήσουν ένα «πακέτο» πρόσβασης στο Διαδίκτυο, παρόμοιο με τον τρόπο πώλησης της καλωδιακής τηλεόρασης. Το μοντέλο αυτό θα περιόριζε την πρόσβαση στο Διαδίκτυο, επιτρέποντας μόνο στους ανθρώπους με χρήματα να έχουν πρόσβαση παντού. Και ακόμη και τότε, θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση μόνο σε όσα πράγματα επιτρέπουν οι πάροχοι υπηρεσιών.

Οι υποστηρικτές της δικτυακής ουδετερότητας, όπως ο Evan Greer, αναπληρωτής διευθυντής της ομάδας “Fight for our Future” για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ψηφιακού εμπορίου, υποστηρίζουν ότι η αλλαγή αυτή θα έκανε το διαδίκτυο παρόμοιο με το μονοπώλιο.

“Από σήμερα, τίποτα δεν εμποδίζει νόμιμα εταιρείες όπως η Comcast, η Verizon και η AT & T να μην λογοκρίνουν αυθαίρετα ολόκληρες κατηγορίες εφαρμογών, ιστότοπων και ηλεκτρονικών υπηρεσιών ή να χρεώνουν τους χρήστες του Internet ακριβά τέλη για πρόσβαση σε αυτά”, δήλωσε ο Evan Greer. “Ο ιστός θα κυριαρχείται από μια χούφτα μεγαλύτερες πλατφόρμες που μπορούν να αντέξουν οικονομικά, περιορίζοντας τις ανεξάρτητες φωνές και τις καινοτόμες ιδέες. Θα χάσουμε όλα τα παράξενα, αμφιλεγόμενα και απροσδόκητα πράγματα που κάνουν το Διαδίκτυο τόσο φοβερό».

  1. Οπότε τι γίνεται τώρα;

Παρόλο που η ψηφοφορία για την κατάργηση της FCC έγινε τον Δεκέμβριο και έχει μόλις τεθεί σε ισχύ, υπάρχει νομοθεσία στο Κογκρέσο που θέλει να ακυρώσει την κατάργηση.

Έτσι οι ακτιβιστές όπως ο Greer ζητούν από τους ανθρώπους να υποστηρίξουν την προσπάθειά τους, καθώς είναι ένας από τους τελευταίους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να αποκατασταθεί η ουδετερότητα του διαδικτύου. Αν και υπάρχουν μικρές πιθανότητες, οι υποστηρικτές της ουδετερότητας εξακολουθούν να διατηρούν την ελπίδα τους.

Έχετε άποψη; Αφήστε το σχόλιό σας.

Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αντιγράψετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή (SecNews.gr), σαν ηλεκτρονική διεύθυνση (Live URL) του άρθρου.
Updated on by

Reader Interactions

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *