ΑρχικήsecurityΗ Valve διορθώνει Security Bug 10 χρόνων από το Steam client

Η Valve διορθώνει Security Bug 10 χρόνων από το Steam client

Οι developers της Valve πρόσφατα επιδιόρθωσαν ένα σοβαρό κενό ασφαλείας που υπήρχε σε όλες τις εκδόσεις του Steam client, τα τελευταία δέκα χρόνια.

Σύμφωνα με τον Tom Court, ο οποίος ανακάλυψε το κενό ασφαλείας, η ευπάθεια θα μπορούσε να επιτρέψει σε έναν κακόβουλο χρήστη να εκτελέσει κώδικα σε οποιονδήποτε από τους 15 εκατομμύρια χρήστες της πλατφόρμας.

valve Steam client 10year bug fix

Η ακριβής ορολογία σύμφωνα με τους ερευνητές ασφαλείας είναι η RCE ή αλλιώς remote code execution. Η ευπάθεια μπορούσε να εκμεταλλευτεί απομακρυσμένα μέσο δικτυακών request χωρίς να απαιτείται πρόσβαση στον υπολογιστή του θύματος.  Το μόνο που έπρεπε να κάνει ο επιτιθέμενος ήταν να στείλει ειδικά διαμορφωμένα UDP πακέτα στο θύμα του. Η πηγή αυτής της ευπάθειας ήταν μια υπερχείλιση του buffer  σε ένα από τα πολλά libraries που χρησιμοποιεί, και ποιο συγκεκριμένα στον κώδικα που «ενώνει» τα προηγουμένως κατακερματισμένα πακέτα.

Το πρόβλημα, σχεδόν διορθώθηκε, τον περασμένο Ιούλιο όταν η Valve πρόσθεσε την προστασία ASLR (Address space layout randomization) στον client. Μετά από την ενσωμάτωση του ASLR, η συγκεκριμένη τεχνική απλά «κρασάρει» τον client του θύματος.

Παρόλα αυτά όπως προαναφέρθηκε, το πρόβλημα σχεδόν διορθώθηκε με το ASLR, καθώς η αρχική τεχνική σε συνδυασμό με την πλέον γνωστή memory location του steam θα μπορούσε να πετύχει.

Το Steam πλέον αφαίρεσε την ευπάθεια στην οποία αναφέρθηκε το σφάλμα στις 20 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους και οι προγραμματιστές της έβγαλαν μια ενημερωμένη έκδοση του beta client  εντός 12 ωρών. Αργότερα στις 4 Απριλίου εφαρμόστηκε σε όλες της εκδόσεις του Steam client.

Αφού έδωσαν στους χρήστες του Steam σχεδόν δύο μήνες για να κάνουν την ενημέρωση, το Steam δημοσίευσε ένα video στο οποίο δείχνει σε πραγματικό χρόνο την εκτέλεση της ευπάθειας.

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=0QaozC8S0Aw” width=”640″ height=”380″]https://www.youtube.com/watch?v=B7o0qA4L4So[/su_youtube]

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS