ΑρχικήsecurityΚαταπολεμήστε το malware που έπληξε 500.000 χρήστες, επανεκκινώντας το router

Καταπολεμήστε το malware που έπληξε 500.000 χρήστες, επανεκκινώντας το router

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Cisco ανέφερε ένα κακόβουλο λογισμικό που ονομάζεται VPNFilter ,το οποίο πιστεύεται ότι έχει μολύνει περίπου 500.000 router, για να δημιουργήσει ένα τεράστιο botnet. Το malware, πιθανολογείται ότι έχει τις ρίζες του στη Ρωσία και παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες με το κακόβουλο λογισμικό BlackEnergy.

Τα routers τα οποία επηρεάστηκαν καθώς και άλλες συσκευές συνδεδεμένες στο διαδίκτυο, περιλαμβάνουν μάρκες όπως οι Linksys, MikroTik, Netgear και TP-Link.

Η αμερικανική υπηρεσία ασφάλειας FBI ανακάλυψε έναν κρίσιμο server που χρησιμοποιήθηκε για την εκτέλεση της επίθεσης. Την Παρασκευή, έκανε μια δημόσια ανακοίνωση για τους ιδιοκτήτες οικιακών δρομολογητών και routers για μικρές επιχειρήσεις (γνωστά και ως SOHO) στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, οι συμβουλές αυτές είναι χρήσιμες για οποιονδήποτε διαθέτει ένα router, καθώς το κακόβουλο λογισμικό έχει επηρεάσει χρήστες σε περίπου 54 χώρες. Δεν είναι ακόμα γνωστός ο τρόπος που εξαπλώθηκε το malware.

Πώς βοηθούν οι συμβουλές αυτές;

Η επανεκκίνηση του router θα διακόψει προσωρινά το κακόβουλο πρόγραμμα, εξηγεί το FBI. Έτσι, όταν προσπαθήσει να επανασυνδεθεί, το FBI θα έχει τη δυνατότητα να εντοπίσει τις μολυσμένες συσκευές και ενδεχομένως να καταφέρει να ανακαλύψει και τους επιτιθέμενους.

Το FBI συμβουλεύει επιπλέον τους ιδιοκτήτες SOHO router να απενεργοποιούν τις ρυθμίσεις απομακρυσμένης διαχείρισης και να ασφαλίζουν τη συσκευή τους με ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης και κρυπτογράφηση. Είναι κοινή συνήθεια για πολλούς χρήστες να αφήνουν το προεπιλεγμένο όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης.

Εάν η απλή επανεκκίνηση ακούγεται λιγότερο ασφαλής για εσάς, η επιλογή επαναφοράς της συσκευής είναι πάντα στη διάθεσή σας. Η διαδικασία αλλάζει για διαφορετικές συσκευές, οπότε μπορείτε να ανατρέξετε στις αντίστοιχες οδηγίες.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS