ΑρχικήsecurityGoogle Play Store: Ανακαλύφθηκαν δεκάδες μολυσμένες εφαρμογές

Google Play Store: Ανακαλύφθηκαν δεκάδες μολυσμένες εφαρμογές

Η εταιρεία ασφάλειας Avast ανακάλυψε τουλάχιστον 26 εφαρμογές για Android στο Google Play Store, οι οποίες περιείχαν adware που έστελνε διαφημίσεις στα επηρεαζόμενα συστήματα. Οι εφαρμογές χρησιμοποιούσαν μια εξελιγμένη τεχνική που καθιστούσε δυσκολότερη την κατάργηση του κακόβουλου λογισμικού από τους χρήστες.

Google

Οι εφαρμογές ήταν βασισμένες στο Cordova framework και χρησιμοποιούσαν διάφορα ονόματα προγραμματιστών, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η ταυτόχρονη άρση τους από τη Google. Πολλές από αυτές μάλιστα κατέγραψαν αρκετές χιλιάδες λήψεις.

Ας δούμε όμως πως λειτουργούν τέτοιου είδους εφαρμογές. Αφού γίνουν download από μια Android συσκευή, αφαιρούν αυτόματα τα εικονίδια των εφαρμογών από την αρχική οθόνη για να παραπλανήσουν τους χρήστες ώστε να μην καταλαβαίνουν ποια εφαρμογή δημιουργεί την κακόβουλη συμπεριφορά.

Στη συνέχεια, αρχίζουν να προβάλλουν διαφημίσεις ακόμα και στα home και lock screens, ενώ παράλληλα συλλέγουν πληροφορίες όπως η έκδοση του λειτουργικού συστήματος Android. Όλες οι πληροφορίες αποστέλλονται σε έναν απομακρυσμένο διακομιστή.

Η Avast θεωρεί ότι οι πληροφορίες που έστελναν οι εφαρμογές πίσω στο διακομιστή δεν χρησιμοποιούνταν για κατασκοπεία του χρήστη. Αντιθέτως, οι διαχειριστές του adware φέρεται πως ήθελαν να βεβαιωθούν ότι το τηλέφωνο έχει το κατάλληλο configuration για την αποστολή payloads ή για να διασφαλίσουν ότι οι διαφημίσεις εμφανίζονται σωστά.

Η Goοgle έχει ήδη καταργήσει όλες αυτές τις εφαρμογές από το Goοgle Play Store και οι χρήστες που θέλουν να τις απεγκαταστήσουν πρέπει να το κάνουν από το Store, αφού το εικονίδιο στην αρχική οθόνη έχει ήδη εξαφανιστεί.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS