Αρχικήsecurity«Chrome Download»: Ψεύτικο link εγκαθιστά ανεπιθύμητα λογισμικά

«Chrome Download»: Ψεύτικο link εγκαθιστά ανεπιθύμητα λογισμικά

DownloadΟι χρήστες του Διαδικτύου που χρησιμοποιούν μηχανές αναζήτησης για να επισκεφτούν τοποθεσίες και σελίδες στο internet (όπως όλοι σχεδόν), πρέπει να έχουν διαρκώς τα μάτια τους ανοιχτά. Κι αυτό γιατί οποιαδήποτε φαινομενικά αθώα διαφήμιση λήψης λογισμικού, θα μπορούσε να κρύβει κακόβουλες εφαρμογές ή adware.

Το Bleeping Computer εντόπισε μια ύποπτη διαφήμιση του Chrome κατά τη χρήση της μηχανής αναζήτησης Bing. Η διαφήμιση εμφανίζεται με τον τίτλο “Chrome Download” και περιέχει μία σχετική διεύθυνση URL, ενώ μοιάζει με άλλες διαφημίσεις του Chrome, οπότε είναι δύσκολο να αμφισβητηθεί η νομιμότητά της.

Αφού κάνει κλικ στη διαφήμιση, ο χρήστης ανακατευθύνεται σε μια ιστοσελίδα που ονομάζεται www.googlechrome2018.com. Στη συνέχεια, στην οθόνη εμφανίζεται μια ερώτηση για download. Το αρχείο της εγκατάστασης, που φέρει την ονομασία ChromeSetup.exe έχει αναγνωριστεί από το VirusTotal ως ένα InstallCore bundle.

Το ChromeSetup.exe, όταν εκκινείται, ζητά από τους χρήστες να εγκαταστήσουν διάφορες εφαρμογές συμπεριλαμβανομένων δυνητικά ανεπιθύμητων προγραμμάτων (PUP). Στη συνέχεια εγκαθιστά μια πορτογαλική έκδοση του Google Chrome.

Τι γίνεται εάν ένας χρήστης ήδη χρησιμοποιεί τον Chrome; Φυσικά, οι scammers έχουν προβλέψει και γι’ αυτό. Εάν επισκεφθείτε τη σελίδα μέσω του Bing χρησιμοποιώντας τον Chrome, εμφανίζεται μια ερώτηση λήψης για μια επέκταση που ονομάζεται Chrome Search Manager.

Το Bleeping Computer έχει ήδη αναφέρει τη διαφήμιση στο Bing και ίσως χρειαστούν μερικές μέρες μέχρι να καταργηθεί. Ενδεχομένως, να έχει ήδη αφαιρεθεί ή η εν λόγω διαφήμιση να έχει περιορισμένη έκταση.

Παρόλα αυτά, συνιστάται να κατεβάζετε οποιοδήποτε λογισμικό από αξιόπιστες πηγές λήψης ή απευθείας από τον επίσημο ιστότοπο. Και αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να σταματήσετε εντελώς να κάνετε κλικ σε διαφημίσεις, απλά να δίνετε περισσότερη προσοχή στη διεύθυνση URL σε τέτοιες περιπτώσεις.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS