ΑρχικήsecurityH Google αποκαλύπτει νέο σφάλμα στα Windows 10

H Google αποκαλύπτει νέο σφάλμα στα Windows 10

Μετά την αποκάλυψη ευπάθειας στο πρόγραμμα περιήγησης Edge που η Microsoft απέτυχε να επιδιορθώσει, η Google επιστρέφει τώρα με μια άλλη αποκάλυψη, αυτή τη φορά με στόχο το Windows 10 Fall Creators Update (version 1709) που όμως επηρεάζει και άλλες εκδόσεις των Windows.

Ο James Forshaw, ερευνητής ασφάλειας που ανήκει στο πρόγραμμα Project Zero της Google, λέει ότι η ευπάθεια μπορεί να αξιοποιηθεί εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο το λειτουργικό σύστημα χειρίζεται τις κλήσεις στο Advanced Local Call Call (ALPC).Windows 10

Αυτό σημαίνει ότι ένας τυποποιημένος χρήστης θα μπορούσε να αποκτήσει δικαιώματα διαχειριστή σε έναν υπολογιστή Windows 10, ο οποίος σε περίπτωση επίθεσης, θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε πλήρη έλεγχο του επηρεασμένου συστήματος.

Αλλά, όπως επεσήμανε ο Neowin, αυτό είναι το δεύτερο σφάλμα που ανακαλύφθηκε στην ίδια λειτουργία. Οι δύο ευπάθειες που ονομάζονται 1427 και 1428 αναφέρθηκαν στη Microsoft στις 10 Νοεμβρίου 2017. Η Microsoft δήλωσε ότι τα είχε επιδιορθώσει με την κυκλοφορία του Patch Φεβρουαρίου του 2018, αλλά όπως αποδεικνύεται, επιλύθηκε μόνο το θέμα 1427.

Παρόλο που η ευπάθεια παραμένει χωρίς λύση, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η Microsoft δεν τη θεωρεί κρίσιμο σφάλμα. Σύμφωνα με τον ερευνητή, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η εκμετάλλευση της ευπάθειας συνεπάγεται με πρόσθετα βήματα και δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως, εκτός εάν ο εισβολέας είχε προηγουμένως αποκτήσει πρόσβαση στα στοχευόμενα συστήματα αξιοποιώντας ένα άλλο ελάττωμα.

Οι επόμενες ενημερώσεις ασφαλείας των Windows θα κυκλοφορήσουν στις 13 Μαρτίου στο πλαίσιο του επερχόμενου κύκλου Patch Tuesday, αλλά με την ευπάθεια να κυκλοφορεί εκεί έξω, η Microsoft πρέπει να βιαστεί πριν προκύψουν σοβαρότερα προβλήματα.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS