ΑρχικήUpdatesFedora 26: Αναβάθμιση έκδοσης με dnf

Fedora 26: Αναβάθμιση έκδοσης με dnf

Fedora 26: Το Fedora είναι μια από τις πιο δημοφιλείς διανομές GNU/Linux. Είναι αποτέλεσμα του Fedora Project, μιας ευρείας κοινότητας εθελοντών και χρηματοδοτείται απο τη Red Hat. Το default περιβάλλον του Fedora είναι το GNOME desktop και το προεπιλεγμένο interface είναι το GNOME Shell. Φυσικά υποστηρίζει και άλλα desktop environments, όπως τα: KDE, Xfce, LXDE, MATE και Cinnamon που κυκλοφορούν σαν custom ISO στα Fedora spins.

Ένα από τα πιο γνωστά χαρακτηριστικά της διανομής είναι η κάθε καινούργια έκδοση του Fedora κυκλοφορεί ανά εξάμηνο. Η προτεινόμενη μέθοδος αναβάθμισης είναι με επανεκκίνηση από CD με την καινούρια έκδοση. Το λογισμικό θα ελέγξει τους σκληρούς δίσκους του υπολογιστή για παλιότερες εκδόσεις της διανομής. Αν βρεθούν παλιότερες εκδόσεις, θα πρέπει α επιλέξετε εγκατάσταση εκ νέου ή αναβάθμιση.

Η αναβάθμιση εκδόσεως μέσω του yum/dnf δεν συστήνεται, αλλά παρακάτω θα δούμε πως έγινε χωρίς κανένα πρόβλημα:

 

Αναβαθμίσαμε ένα multi-boot σύστημα με Fedora 25, CentOS και Manjaro Linux, σε Fedora 26, CentOS και Manjaro. Τo κύριο boot είναι κάτω από το Manjaro όπως θα δείτε στην παρακάτω εικόνα. Το screenshot το πήραμε μετά την αναβάθμιση του Fedora στην έκδοση 26. Τρέξαμε την εντολή grub-mkconfig στο λειτουργικό (Manjaro) που έχουμε το κύριο boot για να δει τη νέα αναβαθμισμένη έκδοση του Fedora 26 και το νέο Kernel.

Ας δούμε όμως πως προχωρήσαμε στην αναβάθμιση μέσω του dnf.

 
Αρχικά θα εγκαταστήσουμε το πακέτο Package-x-generic-16.pngdnf-plugin-system-upgrade:

sudo dnf install dnf-plugin-system-upgrade

και θα κατεβάσουμε όλα τα αναβαθμισμένα πακέτα για την έκδοση 26 (releasever=26):

sudo dnf system-upgrade download --refresh --releasever=26 --allowerasing

Σιγουρευτείτε ότι θα δεχτείτε (y) την εγκατάσταση του νέου RPM-GPG-KEY

Όταν κατέβουν όλα τα πακέτα μπορούμε να προχωρήσουμε στην αναβάθμιση, η οποία θα ξεκινήσει μετά το reboot και θα διαρκέσει αρκετή ώρα.

sudo dnf system-upgrade reboot

Μετά την επανεκκίνηση του υπολογιστή σας, όλες σας οι ρυθμίσεις από την προηγούμενη έκδοση θα είναι εκεί, αλλά το λειτουργικό σας σύστημα θα είναι αναβαθμισμένο στην τελευταία έκδοση.

Ας δούμε όμως τι έρχεται με το νέο Fedora 26 (που είναι ακόμα υπό ανάπτυξη)

Όπως βλέπετε στην παραπάνω εικόνα, η έκδοση του Cinnamon (το Gnome έχει φτάσει στην έκδοση 3.24) είναι στην 3.4, ενώ το Linux Kernel έχει αναβαθμιστεί στην έκδοση 4.11.

Μπορείτε να δείτε ότι άλλο φέρνει η νέα έκδοση στην επίσημη ιστοσελίδα.

SecNews
SecNewshttps://secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS