ΑρχικήsecurityΤο Google Verify Apps αφαιρεί αυτόματα επιβλαβείς εφαρμογές

Το Google Verify Apps αφαιρεί αυτόματα επιβλαβείς εφαρμογές

Το τμήμα Επικοινωνιών και Δημοσίων Σχέσεων της Google και ειδικότερα ο Elijah Lawal παρουσίασε πρόσφατα τους πολλούς τρόπους με τους οποίους η γιγαντιαία εταιρεία προστατεύει τους χρήστες Android από δυνητικά επιβλαβείς εφαρμογές, ένα στοιχείο των χαρακτηριστικών ασφαλείας του Android.

google

Ο κατάλογος των δυνητικά επιβλαβών εφαρμογών (PHA) περιλαμβάνει backdoors, οι οποίες είναι εφαρμογές που επιτρέπουν στους χάκερ να ελέγχουν το smartphone παρέχοντάς τους πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα. Επιπλέον εφαρμογές που θα μπορούσαν να εμπλέκονται σε απάτες χρέωσης που χρεώνουν σκοπίμως τους χρήστες με παραπλανητικό τρόπο με απάτες με SMS ή ακόμη και με τηλεφωνικές κλήσεις.

Οι εφαρμογές spyware είναι μια άλλη κατηγορία των δυνητικά επιβλαβών εφαρμογών, οι οποίες συλλέγουν προσωπικά δεδομένα από τα Android τηλέφωνα, χωρίς την συγκατάθεση του χρήστη. Άλλες εφαρμογές μπορούν να κατεβάσουν επιβλαβή προγράμματα και μερικά έχουν ακόμη και ιούς  Trojan, εκτελώντας έτσι ακόμη και ανεπιθύμητες ενέργειες στο τηλέφωνο.

Για να κρατήσει τους χρήστες Android ασφαλή, η Gοogle χρησιμοποιεί το Verify Apps που είναι βασισμένο σε Cloud, το οποίο ελέγχει κάθε εφαρμογή πριν αρχίζει να τρέχει. Το Gοogle Verify Apps ελέγχει περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια εγκατεστημένες εφαρμογές και σαρώνει περίπου 400 εκατομμύρια συσκευές ανά ημέρα. Όταν ανιχνεύει μια  PHA, η υπηρεσία προειδοποιεί τους χρήστες να καταργήσουν άμεσα την εφαρμογή από τα τηλέφωνά τους.

Σε ορισμένες περιπτώσεις η υπηρεσία μπορεί να αφαιρέσει αυτόματα την εφαρμογή χωρίς να λάβει επιβεβαίωση από τον χρήστη. Η Google αναφέρει ότι πάνω από το 99% όλων των συσκευών Android ήταν απαλλαγμένα από PHAs το 2015. Μόνο το 0,15% των χρηστών που έκαναν install εφαρμογές και παιχνίδια από το Google Play είχαν  PHA κατά το ίδιο έτος.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS