ΑρχικήsecurityΕρευνητές βρήκαν τρόπο να προστατέψουν τα κβαντικά δίκτυα από χάκερ

Ερευνητές βρήκαν τρόπο να προστατέψουν τα κβαντικά δίκτυα από χάκερ

Κινέζοι ερευνητές έχουν ανακαλύψει τρόπο να προστατέψουν τα κβαντικά δίκτυα υπολογιστών (βασίζονται στις αρχές της κβαντικής φυσικής και προσφέρουν ένα νέο τρόπο διαχείρισης πληροφοριών ως προς την κρυπτογράφηση και την μετάδοση τους (ταχύτητα) αλλά και την λεπτομερή διαχείριση των φωτονίων) από εξωτερικές επιθέσεις. Έχουν καταφέρει να χτίσουν την πρώτη υψηλών διαστάσεων κβαντική μηχανή κλωνοποίησης ικανή για κβαντικό hacking για να υποκλέψει ένα ασφαλές κβαντικό μήνυμα.

κβαντικά

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οτάβα δημοσίευσαν την έρευνα τους στο περιοδικό Science Advances το οποίο εξήγησε ότι και οι παραδοσιακοί και οι μη παραδοσιακοί υπολογιστές οι οποίοι χρησιμοποιούν την κβαντική πληροφορική είναι ευάλωτοι σε  hacking.

Ο Ebrahim Karimi από το Πανεπιστήμιο της Οτάβα, στον Καναδά, δήλωσε: «Η ομάδα μας έχει κατασκευάσει την πρώτη μεγάλων διαστάσεων κβαντική μηχανή κλωνοποίησης ικανή να εκτελέσει κβαντική hacking για να υποκλέψει ένα ασφαλές κβαντικό μήνυμα».

«Όταν ήμασταν σε θέση να αναλύσουμε τα αποτελέσματα, ανακαλύψαμε μερικά πολύ σημαντικά στοιχεία για την προστασία των κβαντικών δικτύων υπολογιστών έναντι πιθανών απειλών hacking», πρόσθεσε ο Karimi.

Μέχρι τώρα πιστεύεται ότι τα κβαντικά συστήματα είναι απόλυτα ασφαλή για την διαβίβαση των data αλλά μετά από αυτή την έρευνα, εγείρει ερωτήματα.

«Αυτό που διαπιστώσαμε ήταν όταν μεγαλύτερες ποσότητες κβαντικών πληροφοριών κωδικοποιούνται σε ένα ενιαίο φωτόνιο, τα αντίγραφα θα επιδεινωθούν και το hacking είναι ακόμη πιο εύκολο να πραγματοποιηθεί», πρόσθεσε ο Frederic Bouchard διδακτορικός φοιτητής του Πανεπιστημίου της Οτάβα.

«Δείξαμε ότι οι επιθέσεις κλωνοποίησης εισάγουν ειδικούς, παρατηρήσιμους θορύβους σε ένα ασφαλές κανάλι κβαντικής επικοινωνίας. Η εξασφάλιση φωτονίων που περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα πληροφοριών που είναι δυνατόν να υπάρξει και την παρακολούθηση αυτών των θορύβων σε ένα ασφαλές κανάλι που θα συμβάλει στην ενίσχυση των κβαντικών δικτύων εναντίον στις πιθανές απειλές hacking», πρόσθεσε ο Bouchard.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS