ΑρχικήinetΔημοσιεύτηκε ο κανονισμός της ΥΠΑ για τα drones

Δημοσιεύτηκε ο κανονισμός της ΥΠΑ για τα drones

Δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Κυβερνήσεως ο κανονισμός της ΥΠΑ για τα drones. Οι ερασιτέχνες θα πρέπει να τα δηλώσουν.

drone

Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ/Β/3152/30-9-2016 που αφορά τον κανονισμό της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) για τα drones. Η μάλλον για τα Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών ή αλλιώς ΣμηΕΑ.

Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να το κατεβάσουν σε μορφή pdf από την επίσημη ιστοσελίδα του εθνικού τυπογραφείου.

Το ΣμηΕΑ έπρεπε σίγουρα να μπει κάποια στιγμή κάτω από ένα νομικό πλαίσιο μόνο και μόνο για την ασφάλεια των επανδρωμένων πτήσεων. Όμως στον κανονισμό αυτό διακρίνουμε μία νομοθετική αυστηρότητα, ειδικά για τους ερασιτέχνες τους είδους, γι αυτούς δηλαδή που θα αγοράσουν ένα “παιχνίδι” για να παίξουν τις ελεύθερες ώρες τους.

Οι νέες απαιτήσεις είναι ότι άπαντες θα πρέπει να δηλώσουν μέσω μίας ηλεκτρονικής φόρμας την ιπτάμενη συσκευή τους και να αναγράψουν επάνω της ανεξίτηλα το αριθμό αδείας. Ως εδώ καλά, αλλά είδαμε απαγορεύσεις πτήσεων 8 χιλιομέτρων πέριξ των αεροδρομίων πράγμα που σημαίνει ότι σχεδόν σε όλα τα νησιά μας που έχουν ένα τουλάχιστον αεροδρόμιο  οι πτήσεις με drones απαγορεύονται. Μάλιστα αν αφαιρέσουμε και τις απαγορευμένες ζώνες όπως, στρατόπεδα, δημόσια κτίρια, πόλεις, συγκεντρώσεις προσώπων κλπ ο χώρος πτήσης μικραίνει πολύ.

Και μια και μιλάμε για συγκεντρώσεις προσώπων, η νομοθεσία απαγορεύει την πτήση drones από ερασιτέχνες πάνω από συγκεντρώσεις (ή αν θέλετε από την ανοικτή κατηγορία όπως την αναφέρει).  Αν σκοπεύετε να κινηματογραφήσετε τον υπαίθριο γάμο σας, μάλλον θα πρέπει να το ξεχάσετε, ή θα πρέπει να πληρώσετε τον επαγγελματία που κατέχει την ειδική άδεια για αυτό και που ο κανονισμός φρόντισε να του παραχωρήσει.

Στην κατηγορία της επαγγελματικής χρήσης των drones η νομοθεσία προβλέπει την κατοχή αδείας μετά από εξετάσεις, ηλικία πάνω από τα 18, πιστοποίηση γνώσης Αγγλικών και Ελληνικών και φτάνει μέχρι και κατάθεση σχεδίου πτήσης.

Βέβαια η υποχρέωση για κατάθεση σχεδίου πτήσης στην ΥΠΑ δεσμεύει όλα τα ΣμηΕΑ που ίπτανται μακρύτερα από 50 μέτρα από τον χειριστή τους. Δηλαδή που έχουν δυνατότητα πτήσης και επικοινωνίας πέραν των 50 μέτρων.

Είμαστε σε αναμονή να δούμε αφενός μεν την υλοποίηση των βασικών κανόνων του κανονισμού αυτού (δηλώσεις, άδειες κλπ) αλλά και την μετέπειτα εφαρμογή του.

Προς το παρόν αν θέλετε να δείτε τα όρια των 8 χιλιομέτρων από τα αεροδρόμια της Ελλάδος (στρατιωτικά, πολιτικά και λεσχών) τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ιστοσελίδα της freemapstools, να πάτε στον χάρτη που περιέχει και να δηλώσετε κάτω από αυτόν εκεί που λέει Options – Radius Distance το νούμερο 8 km. Έτσι σε κάθε κλικ στο χάρτη επάνω θα βλέπετε ένα πράσινο κύκλο ακτίνας 8 χιλιομέτρων που θα σας κατατοπίζει τα όρια απαγόρευσης.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS